System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Patrycja2023 napisał:
W poniedziałek mija dokładnie dwa tygodnie od złożenia wniosku i jak na razie ani pomiarów ani kuratora. :(

Gdyby coś się ruszyło w Państwa sprawie, mogłaby mi tutaj Pani dać znać? Jak to wygląda, jakie te pomiary są potrzebne itd? Trzymam za was kciuki!

Oczywiście, że dam znać. Dziękuję za odpowiedzi. Również trzymam mocno kciuki za Państwa sprawę ! Jak coś się u Pani zmieni też proszę o informację.

Patrycja2023 napisał:
Oczywiście, że dam znać. Dziękuję za odpowiedzi. Również trzymam mocno kciuki za Państwa sprawę ! Jak coś się u Pani zmieni też proszę o informację.

Pani Patrycjo, mam jeszcze pytanie w jakim okręgu/województwie Państwo składali wniosek?

Skarga na pomiar do dozoru została odrzucona.
Skarga dotyczyła informacji że w mieszkaniu jest za słaby zasięg, gdzie mamy potwierdzenie, że zasięg jest ok.
Czy mogę ponownie zgłaszać wniosek o sde na ten sam adres ?

Patrycja2023 napisał:
Skarga na pomiar do dozoru została odrzucona.
Skarga dotyczyła informacji że w mieszkaniu jest za słaby zasięg, gdzie mamy potwierdzenie, że zasięg jest ok.
Czy mogę ponownie zgłaszać wniosek o sde na ten sam adres ?

Ale to Pani składała skargę czy sąd wydał decyzję że zasięg jest niewystarczający?

Najpierw była decyzja, że zasięg jest niewystarczający, a następnie skarga na decyzję o złym zasięgu.

Patrycja2023 napisał:
Najpierw była decyzja, że zasięg jest niewystarczający, a następnie skarga na decyzję o złym zasięgu.

To niestety nie wiem, czy do skargi dołączała Pani informacje z biura dozoru o tym że zasięg jest w porządku? Tego raczej nie będzie mógł sąd podważyć

Dokolaczym oświadczenie od prywatnej osoby wykonywujacej takie pamiary.

Patrycja2023 napisał:

Niestety nie wiem jak sąd podchodzi do takich prywatnych pomiarów. Musi Pani pytać w sądzie albo zgłosić się do prawnika/na darmowe porady prawne

Patrycja2023 napisał:

To bez znaczenia. Prywatne osoby nie sprawują kontroli nad skazanym odbywającym karę w SDE tylko upoważniony podmiot dozorujący i to on musi sprawdzić i potwierdzić warunki do jej wykonywania.

Moi drodzy, możecie mi dać informacje na temat posiedzenia sądu? Dostałam informację, że najpierw musi być posiedzenie sądu,dopiero jest wydawana zgoda na wykonanie pomiarów i wizytę kuratora.Jak to w końcu wygląda? Najpierw jest zgoda na wykonanie kary w sde i dopiero pomiary i cała reszta?

Sąd nie może wydać zgody jeśli nie są potwierdzone mołżiwości techniczne do wykonywania kary.

Jak to najpierw posiedzenie sądu ?
Pierwsze w kolejności powinny być pomiary, żeby sprawdzić, czy warunki są ok.

Kolejnosc jest nastepujaca:
- pomiary zasiegu
- opinia kuratora
- termin posiedzenia Sadu o udzielenie SDE

W momence jak do Sadu wplynie opinia kuratora oraz firma zrobi pomiar i wpisze w systemie dane, to Sad wyznacza termin posiedzenia celem rozpatrzenia wniosku o przyznanie SDE.

Po odmowie udzielenia zgody na SDE jest mozliwosc zlozenia apelacji. Jednak nie liczylbym w tej sytuacji na zmiane decyzji. Na 95% decyzja bedzie podtrzymana.

Jednakze po upynieciu 3 miesiecy od prawomocnej decyzji Sadu o nieudzieleniu SDE mozna pisac nowy wniosek o SDE. Wtedy cala procedura zaczyna sie od poczatku. Jednakze radzilbym nie starac sie ponownie w tym samym miejscu o SDE a sprobowac uzyskac w innym rejonie a nawet w innym miescie czy wojewodztwie. Poza tym Sad i tak wie, ze poprzednim razem nie bylo zgody na SDE. Ma to wszystko w systemie.

Znam sytuacje, ze zgoda byla udzielona osobie, ktora miala wpisana recydywe do wyroku. Za pierwszym razem osoba nie dostala SDE, przy odwolaniu nie uzyskala tez SDE. Nastepnie po 3 miesiacach starala sie w innym wojewodztwie i uzyskala zgode na SDE.Dodatkowo osoba ta nie mieszka na stale w Polsce i na czas SDE wynajela mieszkanie. Za drugim razem wszystko poszlo bardzo sprawnie i szybko i pozytywnie. Wszystko bylo robione razem z adwokatem. Adwokat zawsze jest pozytywny.

Jak macie jakies pytanie, to smalo pytajcie.

Witam może nie tutaj z tym pytaniem, ale ta grupa często okazuje się pomocna. Jak to jest teraz z telefonami z więzienia z tego co doczytałam raz w tygodniu mogą dzwonić.
W tamtym tygodniu miałam widzenie, więc przypuszczam, że dlatego narzeczony nie dzwonił. Na widzeniu kupiłam mu kartę, a tu następny tydzień się kończy i zero kontaktu. Strasznie się martwię.

Patrycja2023 i jak z terminem posiedzenia Sadu na przyznanie SDE?

Patrycja brak informacji jest dobra ineformacja. Nic mu sie nie stanie, niestety musi swoje odsiedziec a jak uda sie z SDE, to bedziecie razem w domu. Tylko uczul go, zeby mial dobre kontakty z kuratorem. To bardzo duzo moze pomoc.

Zycze duzo szczescia i powodzenia w planach. Pozdrowienia dla narzeczonego.

Patrycja2023 napisał:
Witam może nie tutaj z tym pytaniem, ale ta grupa często okazuje się pomocna. Jak to jest teraz z telefonami z więzienia z tego co doczytałam raz w tygodniu mogą dzwonić.
W tamtym tygodniu miałam widzenie, więc przypuszczam, że dlatego narzeczony nie dzwonił. Na widzeniu kupiłam mu kartę, a tu następny tydzień się kończy i zero kontaktu. Strasznie się martwię.

Eh z sde cisza nikt nie dzwonił na pomiary, a do tego dzisiaj dzwoniąc na dział księgowy, czy pieniądze dotarły dowiedziałam się, że narzeczony został gdzieś przetransportowany. Oczywiście nikt nie chce udzielić mi informacji gdzie i nie wiem jak to ustalić.

Najłatwiej i najszybciej dowiesz sie gdzie jest narzeczony jak poprosisz o to swojego adwokata. Jest w stanie to ustalic w ciągu jednego dnia.

Już się po 40 telefonie dowiedziałam.
Jak to teraz z sde wszystko od nowa po przeniesieniu do innego sądu ?

Powrót