System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Fajnie, ze juz wiesz gdzie jest Twoj narzeczony.

Teoretycznie Sad powinien przeslac cala dokumentacje do wlasciwego Sadu Penitencjarnego i narzeczony powininen czekac tylko na wyznaczenie terminu na wokande. Tyle teoria. Praktyka moze okazac sie inna.

Proponuje albo zebys sama dzwonila do wlasciwego aktualnie Sadu albo niech adwokat w Twoim imieniu dzwoni i pyta. Jak bedziesz dzwonila to zaznacz, ze Twoj narzeczony mial miec termin wokandy ale go przeniesli i dlatego bardzo prosisz o szybki termin.

A wiesz dlaczego go przeniesli skoro mial termin wokandy w nastepnych dniach? To tak troche po zlosci czy dowozili go do jakiejsc innej sprawy na czynnosci?

Patrycja2023 napisał:
Już się po 40 telefonie dowiedziałam.
Jak to teraz z sde wszystko od nowa po przeniesieniu do innego sądu ?

My niestety jeszcze nie mieliśmy terminu wokandy. Został złożony jedynie wniosek i teraz nie wiem, czy przyjadą na dniach na pomiary ? Czy wniosek został anulowany jeżeli to już nie ten sąd ?

Musisz dzwonic do Centrali SDE i pytac. Jak beda mieli zlecenie, to beda sie kontaktowac z osoba, ktora jest jako kontaktowa we wniosku. To moze byc adwokat a mozesz byc Ty. To zalezy kto zostal podany jako osoba do kontaktu. Narzeczony raczej nie odbierze telefonu, bo jest poza mozliwoscia odbioru telefonu.

A kurator juz robil wywiad u Ciebie w miejscu zamieszkania? Rozumiem, ze to Wasze wspolne miejsce zamieszkania? A masz dolaczona zgode wszystkich pelnoletnich osob, ktore tam zamieszkuja lub beda zamieszkiwac z osoba, ktora bedzie miala SDE?

Mieszkamy w 2. Moja zgoda została dołączona.
Kurator jeszcze się nie odezwał.

Skoro kurator sie nie odzywal, z SDE nie dzwonili na pomiary, to czy aby na pewno wszystko jest dobrze zlozone i czegos nie brakuje? Ile czasu minelo od zlozenia wniosku o SDE? Twoj narzeczony to skladal (czy bardziej Ty za niego) czy za posrednictwem adwokata wszystko robiliscie?

Adwokat wyslal wniosek 13.03 a 17.03 miałam wiadomość, że sprawa została zarejestrowana.

To daj znac adwokatowi, zeby sie dowiedzial na jakim etapie jest wniosek i co sie z nim teraz dzieje. Adwokat ma mozliwosc dowiedziec sie wiecej niz Ty osobiscie. Taka jest niestety prawda. A poza tym przeciez mu placisz za usluge, to sie przypominaj. Niestety to Ty musisz sie najbardziej upominac o to wszystko.

A ile narzeczony ma do odsiadki?

Musisz dzwonic do adwokata i go monitorowac. Nikt Ci tutaj wiecej nie pomoze, bo nie zna Twojej sprawy tak dokladnie jak adwokat. Przykro mi. Twoj adwokat to jedyny i najlepszy i najszybszy kontakt do wyjasnienia i zalatwienia tej sprawy.

Zycze powodzenia.

Pytanie czy ktoś się orientuje jaki czas ma sąd na rozpatrzenie wniosku o zdjęcie SDE po połowie kary? Połowa minęła 3marca wniosek złożony około 2-3tyg przed upływem.

Yogi1906,

Nie ma znaczenia czy odbywasz kare w zakladzie karnym czy w systemie SDE.

Zasada jest taka:

Kiedy mogę ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie?
Co do zasady, skazany może zostać warunkowo zwolniony po odbyciu co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.

Recydywa. W warunkach recydywy lub udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, skazany musi odbyć trzy czwarte kary. Dodatkowo warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku jej odbywania.

Jaki jest okres próby przy warunkowym zwolnieniu?
Czas pozostałej do odbycia kary będzie stanowić dla Ciebie okres próby. Czas ten nie może jednak być krótszy niż 2 lata ani dłuższy niż 5 lat.

Dla skazanego w warunkach recydywy lub za uczestnictwo w zorganizowanej grupie przestępczej okres próby wynosi minimum 3 lata.

Czas rozpatrzenia przez SAd, to juz zalezy od ilosci spraw w Sadzie.

Najlepiej jest pytac swojego adwokata, ktory skladal w Twoim imieniu wniosek.

Jezeli nie masz duzo wyroku, to zastanow sie czy ci sie "oplaca" starac a warunkowe przedterminowe zwolnienie. Dostaniesz raczej kuratora na okres minimum 2 lat. Jak masz dobrze dla Ciebie ustalony harmonogram SDE, to zastanow sie czy nie warto dokonczyc kare w SDE i miec to juz z glowy a nie miec przyjemosc kontaktu z kuratorem i ewentualna mozliwosc przywrocenia kary. W przypadku przywrocenia kary nie masz juz mozliwosci SDE i raczej musialbys odbyc te kare w zakladzie karnym. Zastanow se co Ci sie lepiej "oplaca".

Yogi1906 napisał:
Pytanie czy ktoś się orientuje jaki czas ma sąd na rozpatrzenie wniosku o zdjęcie SDE po połowie kary? Połowa minęła 3marca wniosek złożony około 2-3tyg przed upływem.

To wszystko wiem, chodziło mi tylko czy po złożeniu wniosku jest jakiś określony czas np.2miesiace jaki ma sąd na ewentualne rozpatrzenie i wyznaczenie posiedzenia w tej sprawie ale jeśli nie to słabo.
Zależy dla kogo co się opłaca, ja tracę mnóstwo przez brak możliwości wyjazdu, więc chcę jak najszybciej pozbyć się bransolety. Wiem, że najlepiej odbyć karę do końca i mieć spokój ale kredyty i banki nie mogą dłużej czekać i tak mam odroczone mnóstwo rzeczy. Tak więc nie w moim przypadku. Dzięki za informscje

Yogi1906,

Sad nie ma okreslonego terminu. Nawet jesli ma np. 30 dni na rozpatrzenie wniosku o SDE, to jest to tylko termin proponowany i taki zalecany. Jednak Sad nie jest zobligowany tym terminem. Niestety nie ma wyznaczonego terminu np. 30 dni lub 60 dni.

Rozumiem Twoja sytuacje i koniecznosc wyjazdu poza PL, zeby zarobic. Jest to jak najbardziej logiczna argumentacja. Jak zaznaczyles we wniosu swoja argumentacje i to, ze masz prace poza PL i musisz utrzymac rodzine, to Sad miejmy nadzieje, ze wezmie to pod uwage. Niestety Sad nie jest niczym zobligowany co do czasu. A poza tym nie masz pewnosci, ze Sad wyrazi zgode na Twoj wniosek.

A kurator juz napisal opinie na Twoj temat? Sad na pewno pytal kuratora o opinie, wiec moze czeka na opinie i dlatego nie masz jeszcze terminu.

A popros swojego adwokata, zeby zadzwonil do Sadu i sie zapytal o termin czy jest.

Mozesz tez sam sie przejechac do Sadu i poprosic o szybszy termin rozpatrzenia Twojego wniosku. Zapytac nic nie kosztuje a bedziesz wiedzial na czym stoisz.

Zycze powodzenia na posiedzeniu i uzyskania zgody na Twoj wniosek.

Yogi1906 napisał:
To wszystko wiem, chodziło mi tylko czy po złożeniu wniosku jest jakiś określony czas np.2miesiace jaki ma sąd na ewentualne rozpatrzenie i wyznaczenie posiedzenia w tej sprawie ale jeśli nie to słabo.
Zależy dla kogo co się opłaca, ja tracę mnóstwo przez brak możliwości wyjazdu, więc chcę jak najszybciej pozbyć się bransolety. Wiem, że najlepiej odbyć karę do końca i mieć spokój ale kredyty i banki nie mogą dłużej czekać i tak mam odroczone mnóstwo rzeczy. Tak więc nie w moim przypadku. Dzięki za informscje

Ja czekałam nie całe dwa tygodnie na wyznaczenie terminu o warunkowe zwolnienie z sde

To super, ze tak szybko. Teraz tylko zycze powodzenia, zeby wszystko sie udalo.

Pozdrawiam.

Dziękuję bardzo :) mam nadzieje że się uda bo już ciężko ukrywać

A jakie macie "godziny wyjscia"? Robi sie troche cieplej i pewnie dlatego ciezko ukrywac? A jak kontakty z kuratorem? Bo wiesz, ze ta przyjemnosc zostaje niestety.

karotka11345 napisał:
Dziękuję bardzo :) mam nadzieje że się uda bo już ciężko ukrywać

Ja mam w tygodnie 7-17 w weekendy 10-15 . Na codzień nie pracuje . Ale jak weekend mam do pracy to bez problemu mi kurator zmienia . Ogółem trafiła mi się super kurator bo z każdym wyjściem nie mam problemu . A ukrywam i urządzenie i nogę. Chodzę w spodniach w których nie widać. Nawet dzieci w domu nie wiedzą że mam

Powrót