System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska) - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam musiałem je pokazać w trakcie instalacji urządzenia w domu, Pani kurator, która przeprowadzała wywiad, po złożeniu wniosku o SDE, napewno nie jest kuratorem wyznaczonym na okres kary, co do naruszenia były to zaledwie 2min, a o 12:30 dzowniłem do Centrali Monitorowania z informacją, że mam problemy z samochodem, gdybym wiedział kto jest moim kuratorem pewnym jest, że dzownił bym do niego.

będzie nowa seria "Komisarza Aleksa" na TVP zachęcam do oglądania
Oczywiście, że oglądałem i oglądał będę. A kim Ty tam jestes Gwiazdorze? Pewnie jakimś statystą...
Musisz
- w terminie 7 dni od rozpoczęcia kary skontaktować się z kuratorem zawodowym,
- pozostawać w miejscu odbywania kary w czasie, jaki został określony w postanowieniu sądu, nie
możesz wychodzić z domu, chyba że sąd lub kurator zawodowy wyda Ci odpowiednią zgodę,
- w czasie wyznaczonym przez sąd (wykonywanie kary) zawsze odbierać połączenia telefoniczne,
gdyż Centrala Monitorowania może próbować skontaktować się z Tobą,
- powiadamiać Centralę Monitorowania natychmiast po zauważeniu problemów z urządzeniami
monitorującymi,
- przestrzegać porządku prawnego.
Czy tu pisze o wielości wyroków?
Musisz
- w terminie 7 dni od rozpoczęcia kary skontaktować się z kuratorem zawodowym
Nie z kuratorem od SDE tylko z kuratorem zawodowym z jego rejonu.
może przez wielość wyroków Ty kontaktowałeś się z kuratorem sam, lecz osoba która ma pierwszy wyrok i nie miała wczesniej przydzielonego kuratora, badz kontakt z kuratorem był tylko jednokrotny
Tak apropo to jest mój pierwszy wyrok od kilkunastu lat i nie jest chyba trudne zadzwonic do sądu, poprosić o połaczenie z kuratorami zawodowymi dla dorosłych, przedstawić się i zapytać kto jest naszym kuratorem o SDE. Nie wprowadzaj w błąd jak nie wiesz jak to jest. Zacytowałem Ci tekst z informatora o SDE. W przypadku braku kontaktu z kuratorem potem będzie płacz, że zarządzono kare, bo ktoś się nie skontaktował z kuratorem. Ja próbuję tylko podpowiedzieć a koleżanka youandme próbuje namieszać. Jaki masz w tym cel?
o 12:30 dzowniłem do Centrali Monitorowania z informacją, że mam problemy z samochodem
Centrala poinformuje Twojego kuratora.
Pani kurator, która przeprowadzała wywiad, po złożeniu wniosku o SDE, napewno nie jest kuratorem wyznaczonym na okres kary
A skąd wiesz?

Ostatnia edycja:
Asgard1986 napisał:
Mam musiałem je pokazać w trakcie instalacji urządzenia w domu, Pani kurator, która przeprowadzała wywiad, po złożeniu wniosku o SDE, napewno nie jest kuratorem wyznaczonym na okres kary, co do naruszenia były to zaledwie 2min, a o 12:30 dzowniłem do Centrali Monitorowania z informacją, że mam problemy z samochodem, gdybym wiedział kto jest moim kuratorem pewnym jest, że dzownił bym do niego.

a sedzia na rozprawie informował Cię,że musisz zgłosić się do kuratora? bądź masz taki obowiązek zapisany w postanowieniu?

jeżeli poinformowałes centalę o spóźnieniu jeszcze przed tym faktem, to po prostu później jak kurator spyta dlaczego było naruszenie to wytłumaczysz całą sytuacje i kropka:)
w moim przypadku nie było nigdy spóźnien, raz tylko była obawa że nie zdążę z uczelni wrócic na czas. podczas rozmowy z cetrala została nakreślona cała sytuacja...
na szczęscie do spóźnienia nie doszło, ale kuratorka , która została później poinformowana o tym zdarzeniu powiedziała,że jesli miałoby dojśc do spóźnienia lepiej wczesniej poinformować centrale

Ptasior napisał:
Oczywiście, że oglądałem i oglądał będę. A kim Ty tam jestes Gwiazdorze? Pewnie jakimś statystą...
Czy tu pisze o wielości wyroków?Nie z kuratorem o SDE tylko z kuratorem zawodowym z jego rejonu.Tak apropo to jest mój pierwszy wyrok od kilkunastu lat i nie jest chyba trudne zadzwonic do sądu, poprosić o połaczenie z kuratorami zawodowymi dla dorosłych, przedstawić się i zapytać kto jest naszym kuratorem o SDE. Nie wprowadzaj w błąd jak nie wiesz jak to jest. Zacytowałem Ci tekst z informatora o SDE. W przypadku braku kontaktu z kuratorem potem będzie płacz, że zarządzono kare, bo ktoś się nie skontaktował z kuratorem. Ja próbuję tylko podpowiedzieć a koleżanka youandme próbuje namieszać. Jaki masz w tym cel?Centrala poinformuje Twojego kuratora.A skąd wiesz?

nikogo nie wprowadzam w błąd..
to Ty szerzysz czarnowidztwo!!!
sam chwaliłeś się że kilka razy siedziałeś to juz wprawę w kontaktach z kuratorami masz.

informator - informatorem, a zakres działań po otrzymaniu DE okreslony jest w postanowieniu sądu.

Ptasior wiem, że poinformują tak powiedział Pan, który odebrał telefon, dziękuje za info odnośnie kontaktu z kuratorem w poniedziałek to załatwie, mój adwokat nic nie wspominał odnośnie tego, że sam muszę się dopytywać kto jest przydzielony ;/ ale cóż, dobrze wiedzieć. A co do tego kim jestem w tym serialu to grubo się mylisz co do statystowania... 3 odcinki to może nie wielka rola, ale zyje z bycia epizodystą a nie statystą ....i żadnym gwiadorem nie jestem, żyje jak każdy, pracuję na to co mam, jak również "zaprocowałem" sobie na ten syf, który mnie spotkał.... nie użalam się nad sobą, mogłem już być w ZK, a dostałem "szanse" i chcę ją jak najlepiej wykorzystać, a piszesz że moje postępowanie doprowadzi mnie do Zk, stary zachowujesz się jak prokurator ;/ on też nie zna człowieka a ocenia go.... cóż jak napisałem kilka postów wyżej, dla nich jesteśmy tylko kolejnym numerem sprawy, wydać wyrok bezwzględu na wszystko, do Sądu nie idziesz po Sprawiedliwość tylko po wyrok, przez ponad rok walczyłem i tylko raz natrafiłem na ogarniety skład... który stosował się do litery prawa a nie swojej swobodnej interpretacji ;/, z resztą moja sprawa mój problem, jeszcze raz dziękuje za poradę dotyczącą kuratora.
Pozdrawiam !:!:

a sedzia na rozprawie informował Cię,że musisz zgłosić się do kuratora? bądź masz taki obowiązek zapisany w postanowieniu?
Wiem, że jestes kobietą i próbujesz postawić na swoim, ale zacytowałem Ci zdanie z informatora. Czy to jest takie trudne zrozumieć? I czy skomplikowaną czynnością jest wykonanie telefonu do sądu aby powiedzieć, że ma się dozór elektroniczny? youandme skoro u Ciebie było tak to nie u wszystkich musi byc tak samo.
nikogo nie wprowadzam w błąd..
to Ty szerzysz czarnowidztwo!!!
sam chwaliłeś się że kilka razy siedziałeś to juz wprawę w kontaktach z kuratorami masz.

informator - informatorem, a zakres działań po otrzymaniu DE okreslony jest w postanowieniu sądu.
Tylko w postanowieniu sądu tez nie pisze, że jak masz się spóźnić to masz informować centralę lub kuratora a w informatorze tak. Kolego Asgard1986 czekaj sobie na list tak jak pisze youandme a zdziwisz się jak zapuka do drzwi policja, zakuje Cię w kajdany i zawiezie do ZK.

Ostatnia edycja:
Dobra jezu skończmy się kłócić, siłą rzeczy wszyscy jedziemy na jednym wózku ;/, zadzownię w poniedziałek dowiem się kto jest moim kuratorem umówię się i ok. A kobiety zawsze muszą postawić na swoim taki ich urok ;) ale za to je kochamy :D

Dobra jezu skończmy się kłócić, siłą rzeczy wszyscy jedziemy na jednym wózku
Chyba jednak nie wszyscy...
zadzownię w poniedziałek dowiem się kto jest moim kuratorem umówię się i ok
I tak będzie najlepiej. Po co potem problemy i płacz, bo posłuchałem rad jakiejś baby a nie kolesia co mi dobrze radził.
A kobiety zawsze muszą postawić na swoim taki ich urok
Jak to się nazywa taki facet? Pantoflarz? Nie pamiętam...

Witam, czytam to co tu jest napisane i przykro patrzeć jak się spieracie i obrzucacie "złym słowem".Myślałam ,że forum jest po to by wymieniać uwagi ale czy w ten sposób?
Mam nadzieję ,że lektura dalsza będzie milsza....a jest ona bardzo pomocna , gdyż mój partner właśnie oczekuje na decyzję w sprawie SDE.
Dziękuję "Ptasiorowi" który bezinteresownie pomaga mi w zrozumieniu tego całego bałaganu myślowego .
Pozdrawiam serdecznie Was wszystkich.

No bo wiesz jak ktoś twierdzi, że ma rację a nie ma racji to tak jest.

My Polacy jesteśmy zbyt zacietrzewieni....nie potrafimy godnie przyjmować do siebie" nie masz racji" to nasza ułomność....

nie będe wchodziła w dalsza polemikę z Panem "Ptasiorem", poniewaz jego wypowiedzi świadczą tylko i wyłacznie o jego poziomie.
ja nikogo nie obraziłam, nie wyzywałam, tak jak to czyni Ptasior cyt: "jakaś baba"
Ptasior ma takie samo doswiadczenie w SDE jak ja , a swoimi postami zachowuje sie tak jakby rozumy pozjadał. Mojego wczesniejszego "przedmówce" również krytykował.

forum to nie miejsce na polemike słowną, więc kolejne posty Ptasiora zostawiam bez odpowiedzi.
ja tylko dzieliłam się swoimi spotrzeżeniami. sama trafiłam tu po radę, jak jej potrzebowałam, jednak porad uzyskałam od Charliego...bardziej odpowiada mi elokwencją , a w tonie jego wypowiedzi nie ma wymądrzania się i krytyki

Temat dotyczy SDE - a nie rozważań na temat sposobu wypowiadania się użytkowników. Ostrzegam przed dalszą kontynuacją tego OFtopa - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
No widzisz. Zacytowałem Ci słowa z informatora o SDE a Ty dalej swoje. Różnica jest taka, że sędzia nie musi Cię informować, że masz zgłosić się do kuratora, bo nie odbywasz jeszcze kary w owym systemie (możesz zrezygnować z opaski więc po co sędzia ma informować o kuratorze?). Po założeniu opaski zaczynasz odbywać karę i masz swoje prawa i obowiązki min. obowiązek zgłoszenia się do kuratora a nie odwrotnie. Kurator ma gdzieś gdzie będziemy odbywać karę w domu czy w ZK. On pracy nie straci.

Musisz wszystko zrobic tak jak jest napisane w informatorze. Ja juz na opasce jade 7 miesiąc. A co do naruszenia to mialem juz ze 3 bo gdzies tam sygnal zanikal w domu, przyjechali naprawili i dodali notatke do naruszen dlaczego nie bylo sygnalu i jest git :]

A zreszta nie bedzie sie produkowal bo wszystko wam Ptasior powiedzial bo ogarnia ten temat :P Ile tam Ci zostalo jeszcze Ptasior? :>

Witam, byłam dziś w AŚ, słuchałam rozmów osób odwiedzających oraz klawiszy, wszyscy mówią już o możliwości SDE dla osób skazanych do 2 lat, możliwe ,że za jakiś czas i ten system wejdzie i oby, gdyż koszt utrzymania skazanego jest dla naszej RP ogromny, mając na uwadze ilość skazanych która rośnie...są to ogromne oszczędności.Oby...czas pokaże co z tego wyniknie.W tej chwili myślę,że jest to specjalne działanie pewnych służb żeby zarzucić sądy wnioskami takich osób by w ten sposób zwrócić uwagę na ten problem i jego możliwość rozwiązania chociaż częściowo.

GosiaiPiotr napisał:
Witam, byłam dziś w AŚ, słuchałam rozmów osób odwiedzających oraz klawiszy, wszyscy mówią już o możliwości SDE dla osób skazanych do 2 lat, możliwe ,że za jakiś czas i ten system wejdzie i oby, gdyż koszt utrzymania skazanego jest dla naszej RP ogromny, mając na uwadze ilość skazanych która rośnie...są to ogromne oszczędności.Oby...czas pokaże co z tego wyniknie.W tej chwili myślę,że jest to specjalne działanie pewnych służb żeby zarzucić sądy wnioskami takich osób by w ten sposób zwrócić uwagę na ten problem i jego możliwość rozwiązania chociaż częściowo.

Ja mam kolegę w z.k i tez do mnie dzwonił z tym zapytaniem o te wyroki do 2 lat...Jak na razie to tylko więzienna plotka...Sam siedziałem i wiem że skazani różne rzeczy opwiadaja często mijające się z prawdą...

Ptasior napisał:
Jakich naruszeń? To nie może chodzić po domu?

Jeśli sygnał zaniknie na jakiś czas osoba monitorująca dzwoni i pyta co się dzieje. Ja tak miałem jak się kąpałem i nadajnik miał wadę i został zalany i przyjechała osobą z SDE i z taką podejrzliwością patrzała na mnie. Oczywiście było to uznane jako Naruszenie ale wszystko po przyjeździe się wyjaśniło. Wierz mi że mogą w takie naruszenia nie uwierzyć bo jak im udowodnisz że byłeś w domu skoro sygnał z nadajnika milczy? Oni mogą wmawiać Ci że np byłeś u sąsiada obok na melanżu a kilka takich nie uzasadnionych naruszeń grozi zesłaniem na zamek.

Wierz mi że mogą w takie naruszenia nie uwierzyć bo jak im udowodnisz że byłeś w domu skoro sygnał z nadajnika milczy?
To jak dzwonią na to badziewie z zegarkiem to chyba jestem w domu. To, że ma to numer komórkowy to nie znaczy, że można zabrać ze sobą:(
a kilka takich nie uzasadnionych naruszeń grozi zesłaniem na zamek
Niuzasadnionych? To, że któreś z urządzeń się zepsuło to chyba nie jest wina skazanego, prawda?

Ostatnia edycja:
Witam!Urzadzenie ma prawo sie zepsuc jak wszystko co istnieje na tym swiecie!Wiadomo ze te wszystkie urzadzenia byly juz uzywane!Wiec dostosojcie sie ludzie do tego co wam chca dac.Bez narzekan-bo costam:)

Moje działania w sprawie SDE:
1. 18 lipca 2012 osadzenie partnera w AŚ (nie dotrzymanie postanowień sądu wyrok rok)
2. 24 lipca 2012 złożenie wniosku w sądzie
3. 29 lipca 2012 wizyta kuratora-wywiad
cdn.....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót