System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska) - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
youandme napisał:
odpowiedzi nie znajdziesz, ani nikt Ci takiej informacji nie udzieli. z reguły czeka się min miesiąc. jedni powiedzą, ze dłużej bo sa wakacje. mnie też straszyli,że na posiedzenie w sporawie o WZ czas oczekiwania będzie bardzo długi,a sprawę mam 30 , tj 25 dni od dnia złożenia wniosku.
najlepiej zadzwoń do sady i dowiedz się jak długo z reguły się czeka

to masz szybko...ja zlozylem wniosek 5tego a 13 wczoraj byl u mnie kurator na wywiadzie.tylko zastanawia mnie jeszcze jedno ze oprocz wywiadu kuratora sedzia zlecil zrobienie wywiadu przez policje i sprawdzenie kary karnej..tylko poco ta policja nie rozumiem..u ciebie tez tak bylo???

essel napisał:
to masz szybko...ja zlozylem wniosek 5tego a 13 wczoraj byl u mnie kurator na wywiadzie.tylko zastanawia mnie jeszcze jedno ze oprocz wywiadu kuratora sedzia zlecil zrobienie wywiadu przez policje i sprawdzenie kary karnej..tylko poco ta policja nie rozumiem..u ciebie tez tak bylo???

nic o tym nie wiem.
tylko był telefon,że mam sprawę 30 lipca. kurator się nie odzywał,
nawet przy wniosku o sde był wwiad kuratora i wywiad na policji ale o karcie karnej nic nie mówili.a zawsze tak jest że sparwdzają kartę karna i wywiad na policji robią?

youandme napisał:
nic o tym nie wiem.
tylko był telefon,że mam sprawę 30 lipca. kurator się nie odzywał,
nawet przy wniosku o sde był wwiad kuratora i wywiad na policji ale o karcie karnej nic nie mówili.a zawsze tak jest że sparwdzają kartę karna i wywiad na policji robią?

niewiem czy zawsze sprawdzaja karte karna i robja wywiad na policji ale w moim przypadku tak sobie Sedzia zazyczyl..

mam pytanie ile kar mozna odbywac w SDE ? tzn do ile miesiecy ??

Każdy z was coś napisał ale on i tak odpowiedzi na pytanie nie dostał :/

mlody21wlkp napisał:
mam pytanie ile kar mozna odbywac w SDE ? tzn do ile miesiecy ??

Suma kar nie może przekroczyć roku :P

Ziomek12 napisał:
Każdy z was coś napisał ale on i tak odpowiedzi na pytanie nie dostał :/

Suma kar nie może przekroczyć roku :P

Czyli jeśli ktoś ma do odsiadki 10 miesiecy w jednym wyroku a w drugim odwieszonym 6 miesiecy to SDE mu nie przysługuje??Bo kumpel dostał odpowiedz z sądu okregowego na zażalone postanowienie z rejonówki.I otrzymał informacjie że moze ubiegać sie o SDE wiec nie rozumiem juz tego.Moze ktoś pomoże i konkretnie to wyjaśni z góry dzięki ;)

Janek1986 napisał:
Czyli jeśli ktoś ma do odsiadki 10 miesiecy w jednym wyroku a w drugim odwieszonym 6 miesiecy to SDE mu nie przysługuje??Bo kumpel dostał odpowiedz z sądu okregowego na zażalone postanowienie z rejonówki.I otrzymał informacjie że moze ubiegać sie o SDE wiec nie rozumiem juz tego.Moze ktoś pomoże i konkretnie to wyjaśni z góry dzięki ;)

a moze nie odwiesili mu drugiego wyroku???

Czyli jeśli ktoś ma do odsiadki 10 miesiecy w jednym wyroku a w drugim odwieszonym 6 miesiecy to SDE mu nie przysługuje?
Przysługuje. Może odbywać wyrok 10 miesięcy w SDE pod warunkiem, że wykonanie drugiego wyroku jest odroczone. Jeśli ktoś trafi do ZK i oba wyroki będą wprowadzone do wykonania SDE nie przysługuje.

wie ktos moze jak bedzie przebiegalo zatarcie skazania jezeli chodzi o SDE???np. kara 1 rok po polowie warunek i jak to dalej bedzie wygladalo???

to jest normalna kara pozbawienia wolności więc wszystko jest tak jak byś wyszedł z ZK na warunkowe.

Ptasior napisał:
to jest normalna kara pozbawienia wolności więc wszystko jest tak jak byś wyszedł z ZK na warunkowe.

czyli 6 miesiecy zawiasow i 6miesiecy cichego??/i jestem czysty???

Reszta kary zawieszona na minimum 2 lata plus pół roku.

Ptasior napisał:
Reszta kary zawieszona na minimum 2 lata plus pół roku.

a dlaczego minimum 2 lata anie np.1 rok......zaczynam powaznie sie zastanawiac czy dobrze robie starajac sie o warunkowe..

Bo tak mówi kodeks karny
Przepis prawny:
Art.80. §1.W razie warunkowego zwolnienia czas pozostały do odbycia kary stanowi okres próby, który jednak nie może być krótszy niż 2 lata ani dłuższy niż 5 lat.

Ptasior napisał:
Bo tak mówi kodeks karny
Przepis prawny:
Art.80. §1.W razie warunkowego zwolnienia czas pozostały do odbycia kary stanowi okres próby, który jednak nie może być krótszy niż 2 lata ani dłuższy niż 5 lat.
[/QUa na warunkowym mozna sie starac o zatarcie????

Przepis prawny:
Art.107. §1.W razie skazania na karę pozbawienia wolności wymienioną w art. 32 pkt 3 lub karę 25 lat pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.
§2.Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat.

essel napisał:
a moze nie odwiesili mu drugiego wyroku???

Był w sądzie bo miał pismo i skoro popełnił to przestępstwo w okresie próby to powiedzieli mu ze mu odwieszają ale zadna decyzja jeszcze nie przyszła a moze to wykonanie kary 6 miesiecy jest nie wprowadzone do wykonania??Dopiero zostanie po tych 10 miesiącach??Pytam bo to dziwna sprawa a sie nie bardzo znam na tym i niewiem co mu mówic jak to jest.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót