System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Patsior sprawdzałam na tych stronkach ,ale nie widzę tam ,żeby wśród jednostek podlegających występował Racibórz ..
Zadzwoń do sądu do Katowic albo do Gliwic na Wydział Penitencjarny i zapytaj.
zerknęłam w te artykuły i nie doczytałam się niczego konkretnego na temat poprawek (tej ustawy)
Warunkowe przedterminowe zwolnienie. O innych porawkach nie wiem, ale możesz sama poszukać na stronach Sejmu RP.
jeden numer kontaktowy z tym mieszkaniem w którym ma być dozór
Jaki? Stacjonarny?
i dzielnicowego komisariatu policji w miejscu zamieszkania z dobrą opinią o Tobie
Niekoniecznie.
To chyba wszystko co wiem na ten temat
To akurat wie większość co sledzi ten wątek.

Ptasior dziękuje za wskazanie :roza: :roza:
tak nie przepadam za komputerami, internetem itp. telewizorami, że nie masz pojęcia.. ale jak tylko mnie natchnie, to zaraz zaczne poszukiwania tematu branzoletek..
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim :roza:

Vajla napisał:
Ok , ale jest wyraźnie napisane :"ma odbyć" , a co w wypadku gdy jedna kara została już odbyta i skazany odbywa już np. drugą karę mniejszą niż rok, jaki przepis ma zastosowanie? - pytam czysto teoretycznie bo logicznie rzecz biorąc to nie wynika z tego, że nie może się starać o SDE.

Z treści art. 6. 2 ustawy o SDE wynika jasno, iż aby Sąd mógł rozpoznać sprawę pod względem merytorycznym, suma wymierzonych skazanemu kar pozbawienia wolności nie może przekraczać roku (12 miesięcy) - i jest to przesłanka formalna.

Skazany z sumą kar powyżej 12 miesięcy ma prawo złożyć wniosek, lecz zostanie on umorzony z uwagi na brak spełnienia przesłanki formalnej.

Rozumiem Cię, że tak jest "praktykowane" ale art 6.2 ustawy o SDE mówi wyraźnie o wyrokach, które skazany "ma odbyć" więc czym kieruje się sąd odrzucając taki wniosek po odbyciu jednej z kar przez skazanego.
Jeśli tylko tym artykułem to wg mnie to za mało.

Vajla napisał:
więc czym kieruje się sąd odrzucając taki wniosek po odbyciu jednej z kar przez skazanego.

Tym, że całkowity wymiar kary pozbawienia wolności (suma kar lub wyrok łączny) wynosi więcej niż 12 miesięcy.

I nie jest tak "praktykowane" tylko wynika wprost z treści ustawy. Przepis trzeba umieć czytać...

Dalej nie rozumiem-w mieszkaniu w którym osadzony będzie odbywał karę musi być telefon stacjonarny czy nie ? a jeśli nie ma ?

malami980405 napisał:
Dalej nie rozumiem-w mieszkaniu w którym osadzony będzie odbywał karę musi być telefon stacjonarny czy nie ? a jeśli nie ma ?
Nie musi być. W razie problemów technicznych dzwonią poprzez stacjonarne urządzenie monitorujące albo na komórkę. SDE opiera się na przesyłaniu sygnału poprzez sieci GSM. Nadajnik założony na ciele skazanego wysyła sygnał do urządzenia stacjonarnego i wtedy wiadomo, ze skazany jest w domu.

Nie musi byc stacjonarny, ja nie mam a na dozorze juz jestem 3 miesiace. Dodam ze raz tylko do mnie dzwonila kuratorka na centralke zeby sie umowic, od nich nikt nie dzwoni. Ani zadnej kontroli nie mialem do tej pory.

Troche lipa teraz taka pogoda, majowka itp a czlowiek siedzi i kisi sie w mieszkaniu. No ale zdecydowanie lepiej w domku niz w ZK. Na szczescie w wiezieniu bylem "tylko :confused:" 6 miesiecy i w czasie zimy. Bo w lato z tego co chlopaki z pod celi mowili ciezko wytrzymac z duchoty :o.

Ostatnia edycja:
Witam,
Odpowiedź adresuję do Kolegi "FROGA" na temat tego co napisał cytuję:(Zapomniałeś dodać, że są to Twoje (?) doświadczenia. BO to co piszesz, nie do końca odpowiada prawdzie). Jeżeli byłyby to moje doświadczenia na ten temat może bym napisał dokładniej jakie warunki trzeba spełnić by dostać taki dozór elektroniczny, ale rozczaruję Ciebie informacje które podałem posiadam z pierwszej ręki od kogoś kto już coś takiego miał zainstalowanego i na tej zasadzie odbywał karę, więc napisałem wszystko tak jak mi przedstawił dlatego może nie do końca podałem wszystkie informacje na ten temat, a jeżeli orientujesz się w tej sprawie lepiej jak ja, może napisz coś od siebie bo krytykować jest łatwiej jak coś pożytecznego napisać. Proszę napisać coś więcej jeżeli orientujesz się lepiej w tej sprawie chętnie dowiemy się czegoś ciekawszego od Ciebie. Pozdro Jaca.

wie ktoś może jak wygląda projekt o zwolnieniu warunkowym w sde? chodzi mi o to czy to wejdzie w życie :)

Witam,
W spawie projektu o zwolnieniu warunkowym na tym forum jeszcze nic nie czytałem ,ale logicznie myśląc warunkowe zwolnienie jest raczej bardziej niekorzystne od dozoru elektronicznego, ponieważ jak skończy się kara w systemie dozoru kończy się również kontakt czyli dozór kuratora, lecz na zwolnieniu warunkowym po skończeniu się kary w jej warunkowym zawieszeniu masz jeszcze jakiś czas kuratora więc czy to się opłaca aby po zakończeniu czasu jej trwania mieć nadal anioła ?

Mój aniołek za mną będzie chodzić jeszcze dwa latka także wolałbym już nie mieć tego czegoś na nodze ;)

zietalo3 napisał:
wie ktoś może jak wygląda projekt o zwolnieniu warunkowym w sde? chodzi mi o to czy to wejdzie w życie :)
Na dzień dzisiejszy poprawka zezwalająca o ubieganie się o wpz przez odbywających karę pozbawienia wolności w systemie sde przeszła przez sejm...teraz jest w senacie....na końcu podpis prezydenta i najprawdopodobniej wejdzie w życie....

słyszałem coś o tym że ma być jakieś posiedzenie w tej sprawie 25,26 kwietnia br. i nic nie mogę znaleźć o tym :|

Jacpot napisał:
Witam,
W spawie projektu o zwolnieniu warunkowym na tym forum jeszcze nic nie czytałem ,

Istnieje cały temat dotyczący warunkowego zwolnienia w SDE. I ostatnie wpisy są bardzo świeże.

Jacpot napisał:
lecz na zwolnieniu warunkowym po skończeniu się kary w jej warunkowym zawieszeniu masz jeszcze jakiś czas kuratora więc czy to się opłaca aby po zakończeniu czasu jej trwania mieć nadal anioła ?

Dla osoby która ma zamiar dalej popełniać przestępstwa po odbyciu kary jest to niekorzystne...

Witam.W skrócie: mam 3 wyroki z czego jeden został mi odwieszony fakultatywnie 1 rok. Udało mi się raz odroczyć na 6 mies a z drugim wnioskiem się spoznilem więc trafiłem do zk. W zk byłem 25 dni po tym czasie wyszedłem na przerwę 4 mies.po tym kolejna 6 mies. Obecnie jestem zaobraczkowany i połowa kary jest w lipcu.chciałbym zapytać jeżeli będę się starał o WZ to te dni które byłem w zk bedom się wliczać do kary tak?

W obecnej chwili z kary odbywanej w SDE nie przysługuje warunkowe zwolnienie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót