System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
lusia1234 napisał:
Może mi się uda mam z najomych z rybnika i też ma branzolete i z wrocławia mój znajomy tak samo!kto wie,jak nie to się mówi trudno ale mam nadzieje chociaż na wokandę ;)

wlasnie znalazlam taki post, jest to mozliwe jezeli slask nie jest objety sde ? moze jest mozliwe zlapanie zasiegu z jakiejs innej bazy?

eee nieee..... w miescie wktorym ma byc odbywana kara pozb.wolnosaci w tym systemie musi byc objete sde. INACZEK nie ma takiej opcji...

Witam- wie ktoś jak wygląda sprawa kiedy nie dostanie się opaski na wokandzie?? Czy jest szansa, że na apelacji mogą Mojego wypuścić? Na czym opiera się apelacja i jak długo się czeka od momentu złożenia wniosku o apelację do terminu ponownej wokandy?? Jeśli ktoś cokolwiek wie- proszę niech napisze. Dzisiaj Mój miał wokande i nie wypuścili go.. Siedzi w Tarnowie- już 2 miesiące, a jego cały wyrok to 11mies.

Witam
Czy ktos sie orientuje ,ze
jeżeli Moj A. nie ma stalej pracy-tylko pracowal dorywczo to tez może sie starac o "opaske"????
CZy glownym argumentem przemawiającym za przyznaniem dozoru elektronicznego jest praca stala???

czy może napisać we wniosku ,że bedzie szukal pracy a jak takowa juz dostanie to poinformuje sąd i ustali nowy harmonogram???
Bardzo proszę o jakąkolwiek informacje na ten temat.

Mam jeszcze jedno pytanko :
byłam w ostatni czwartek na rozmowie u wychowawcy na Rakowieckiej,
ktory poinformowal mnie ,że dozor elektroniczny -"opaska" nic nie kosztuje,
a z poprzednich postow dowiedzialam sie ze jest to koszt 80 zl za zalozenie i oplata 2 zł dziennie.

Czy wychowawca wprowadził mnie w bląd ,a może ostatnio te przepisy ulegly zmianie :what:?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mój S. stara się o opaskę, dokumenty złożyłam do sądu 20 lipca. dzisiaj dzwoniłam, aby dowiedzieć się kiedy odbędzie się wokanda. powiedzieli mi, że dopiero 6 września. czy istnieje możliwość, żeby to przyspieszyć? w sierpniu w jego zakładzie są aż 4 wokandy, wychowawca zakładał, że S. "załapie się" na drugą, albo trzecią, a tymczasem musi czekać jeszcze miesiąc. co mogę zrobić, żeby to odbyło się sprawniej? czy mój S. może coś zdziałać?

tekila901 napisał:
Co mogę zrobić, żeby to odbyło się sprawniej? czy mój S. może coś zdziałać?

Sprawy na wokandę wybiera Sędzia penitencjarny w którego referacie znajduje się dany zakład karny.

tekila901 napisał:
a czy jest sens pisania prośby o przyspieszenie wokandy?

Sens jest pisać prośbę, jeśli wniosek posiada stosowne argumenty za tym, dlaczego sprawa ma zostać potraktowana bardziej priorytetowo od innych, czekających w kolejce.

Witam!!
Mam pytanie, moj J złożył o dozór , byli juz u niego sprawdzić czy jest sygnał. Jednak pan ktory był sprawdzac powiedzial jego mamie ze jeśli juz przyszedł sprawdzic sygnał, to znaczy ze jest decyzja sądu o przyznanie dozoru policyjnego.A z tego co tu czytałam, to najpierw sprawdzają dostępność możliwości założenia urządzenia do odbioru GPS, a potem dopiero sąd rozpatruje wniosek. Jak to naprawde jest???. Mieszkamy w Poznaniu, a wyrok odsiaduje we Wronkach.

Widać ktoś coś pokręcił.
Dozór policyjny to nie jest to samo co dozór elektroniczny.
Jeśli skazany spełnia warunki dla udzielenia mu dozoru elektronicznego, to najpierw sprawdza się czy są warunki, a potem się go ewentualnie orzeka.

dziekuje za odpowiedz.
chodzi o dozór elektroniczny.
A jeszcze jedno, to nie jest jego pierwszy wyrok,choc myślę ze w wiezieniu gdzie skladał wniosek wiedzieli o tym i kazali mu złożyc o ten dozór elektroniczny. Czy tylko pierwszy raz skazanym dają te opaske elekroniczną? Zasądzony wyrok ma 10 miesiecy, juz odsiedział 2, a wniosek skladał na koniec czerwca, kiedy mozna sie spodziewac decyzji sądu???

O dozór może ubiegać się każdy skazany który spełnia warunki wskazane w ustawie.

u nas bylo podobnie...
Tzn mama mojego G tez rozumiala (nie wiem czy dobrze zrozumiala), ze skoro sprawdzaja sygnal tzn ze przyznaja mu dozor. To nie ejst prawda! Tzn akurat nam sie udalo, ale przed moim G na wokande stawalo jeszcze chyba 5 innych osob i nie dostali dozoru, mimo, ze sygnal byc. Sadz bierze pod uwage wiele aspektow, a nie tylko mozliwosc techniczna. Między innymi to, czy skazany sam zglosil sie do odbywania kary, jego zachowanie w ZK, opinia kuratora sadowego, opinia sasiadow, to czy to jest jego pierwsza kara ( czy nie ma zadnej jeszcze zawieszonej), noi ogolenie jego zachowanie na posiedzeniu. Mojemu G powiedziano, ze widac, ze mu bardzo zalezy, ze widac jego skruche i ze sadza, ze te 2 mies w ZK mu wystarcza.

Czesc
Wlasnie staram sie o objecie mnie systemem dozoru elektronicznego i mam w zwiazku z tym kilka pytan do osob ktore sa w trakcie odbywania takiej kary badz do ludzi ktorzy maja odpowiednia i sprawdzana wiedze w tym temacie i mogliby mi pomoc. Nadmienie tylko, ze nie przebywam w zakladzie karnym czy areszcie sledczym i wolalbym tego typu instytucji jednak uniknac...
Zastanawiam sie jak to w ogole dziala, czy oni caly czas wiedza gdzie jestem bo opaska ma w sobie cos w rodzaju gps czy moze sde dziala na zasadzie sonaru? A jesli tak to jaki to ma zasieg, znaczy jak daleko moge odejsc od stacji bazowej? Czy mieszkajac w domu jednorodzinnym w czasie "godziny policyjnej" musze przebywac w czterech scianach czy moge wyjsc do ogrodu? Co jesli np wracajac z pracy utkne w korku bo byl wielki karambol? Czy grupa szturmowa bedzie juz czekac u mnie w domu czy moze bohatersko zaatakuja mnie siedzacego w samochodzie wsrod setek innych aut? Co jesli w nocy zaleje mi mieszkanie i bede musial opuscic wyznaczony lokal?
Znakow zapytania zwiazanych z sde mam wiecej. Wiadomo, ze budzi to rozne watpliwosci natomiast oczywistym jest, ze lepiej siedziec w domu niz w puszce i bede sie staral jak moge zeby tylko sde wywalczyc. Chcialbym poprostu wiedziec wiecej o tej fermie wykonywania kary niz mozna znalezc na szybko w google. Dlatego prosze probe odpowiedzenia na moje pytania. I z gory dzieki!

edit: literowka ;)

Ostatnia edycja:
Witaj.
Jakie skrajne przypadki :)
No więc tak. Postaram się pomóc. System dozoru elektronicznego to opaska, ktora zaklada sie na lewa nogę (chybaze jest uszkodzona, to wtedy na prawa)+ urzadzenie stacjonarne , ale to chyba juz wiesz.
Skladajac podanie o dozor elektroniczny na pewno przyjda sprawdzic czy w miejscu Twojego zamieszkania jest zasięg, jeśli jest, odbedzie się posiedzenie, tzn jesli nie ma rowniez sie odbedzie, ale w takiej sytuacji odbywanie kary w systemie SDE byloby niemozliwe. No więc na tym posiedzeniu Sąd ustali ci godziny "wolne". Godziny wolne sa to godziny, w ktorych mozesz wychodzic poza miejsce swojego zamieszkania. Na świadczenie pracy, jesli sie uczysz to na szkole, na utrzymywanie relacji rodzinnych, na chodzenie do kosciiola, zakupy, itp.
MAXymalnie mozesz miec 12 h w ciagu dnia 'wolnych' godzin. Nie wiecej.
Jesli pracujesz, dobrze jak bedziesz mial jakies zaswiadczenie na posiedzeniu z informacja w jakich godzinach swiadczysz prace. Dadza Ci pewnie +1h na droge do pracyu i powrot, czy tam jakis inny czas, w zaleznosci od odleglsoci pracy od domu.
Nie jest wazne co Ty robisz w tych 'wolnych' godzinach. Tzn niby jest wazne, bo oni moga cie sprawdzic, ale centrala nie bedzie dostawala informacje gdzie sie znajdujesz podczas godzin 'wolnych'.
Przypuscmy, ze masz wolne od 6:00-18:00 , wtedy na te 12 godzin oni nie maja nad toba zadnej kontroli. Nie ma zadnego ograniczenia jesli chodzi o to jak daleko mozesz oddalac sie od domu.
I co wazne! NIE MA MOZLIWOSCI, zebys podczas godzin objetych dozorem wyszedl na taras, balkon, czy do OGRODU :)
nie ma tak dobrze.
Jak beda zakladac ci to urzadzenie, poprosza abys przeszedl się po calym domu, oni w taki sposob ustalaja obszar zasiegu.
Z tego co wiem niektorzy wychodza na balkon i centrala nie dostaje zadnej informacji, ale nie probowalabym na twoim miejscu, bo to jest ryzykowne.
Jesli bedzie taka sytuacja, ze bedziesz musial pojsc do szpitala, nie wiem, nie daj Boze, stanie sie cos zlego, zaleje ci dom, mieszkanie itp, od tego masz to urzadzenie stacjonarne, zeby sie z nimi skontaktowac. Zadzwonic, poinformowac. Albo z telefonu normalnego. Warto zapisac sobie numer w komorce do centrali.
Rozne sytuacje zdarzaja sie na drodze, warto jednak wyjechac do domu te pol godziny wczesniej, wlasnie ze wzgledu na te sytuacje. Jesli mialbys sie spoznic, rowniez warto ich poinformowac.
Nie wiem co jeszcze. Ja powiem tak. Moj mezczyzna zostal objety sde, na p[oczatku bylo ciezko sie przyzwyczaic, ale da sie zyc. nie narzekamy. Grzech by bylo narzekac. mam nadzieje, ze niczego nie pomieszalam.
Aha, bedziesz pod stala kontrola kuratora, gdyby cos sie dzialo, nie wiem, branzoleta zostala uszkodzona, mozesz sie kontaktowac rowniez z nim.
mimo, ze bedzies zobjety sde to bedziesz zyl normalnie i tak jak w zyciu normalnym zdarzaja sie wypadki, rozne sytuacje, tak tutaj, nalezy tylko pamietac o bezpieczenstwie. O kontrolowaniu czasu, bo z tego co slyszlalam od pani kurator, sad zaczal 'cofac' taki sposob wykonywania kary osobom, ktore nawalily i czeka ich powrot do ZK.
I CO WAZNE. gdybys cos przeskrobal, spoznil sie, czy cos innego, wrocisz do ZK, wrocisz, albo i nie, no po prostu, zamienia Ci kare wykonywania w tym systemie na pozbawienie wolnosci NIE MA MOZLIWOSCI WCZESNIEJSZEGO WYJSCIA Z ZK, jak odsiedziec do konca kary!
Mimo wszystko, warto. Jesli jestes na tyle dojrzaly, by zadbac o to wszystko, by uszanowac nakazy i zakazy wydane przez sad-warto!
Pozdrawiam :)

Bradzo Ci dziekuje Guziku :)
Powiedz mi jeszcze czy to urzadzenie jest bezobslugowe czy musza odbywac sie jakies jego kontrole, przeglady? Czytalem gdzies, ze trzba udostepnic mieszkanie podmiotowi obslugujacemu centrale czyli fachowcom od spraw technicznych, czesto przychodza?

ja też mam pytanie :) nie wiesz może co w wypadku, kiedy skazany będzie chciał zmienić miejsce zamieszkania? nie chcę podpisywać umowy wynajmu nie mając pewności, że mieszkanie zostanie objęte zasięgiem gsm. i jeszcze jedno pytanie: co sprawdza kurator przychodząc na wizytę kontrolną? co wchodzi w zakres jego obowiązków?

kurator ogląda mieszkanie i wypytuje o wszystko co robisz gdzie pracujesz więc lepiej nie kłamać bo później zdaje raport dla sędziego

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót