System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
aniula2107 napisał:
mam pytanko:) a mianowicie chodzi mi o to czy po tz zlączeniu kary lub po pelnej absorpcji jeęli wyrok wynosi 12mc lub mniej mozna sie starac o dozor elektroniczny czy juz nie ma szans???

Można bo łączna suma kar to 12 mcy czyli kfalifkuje się;)

dziekuje;)! bo sytuacja wygląda tak; odbywał jedna kare na dozorze ale dopiero bez zadnej rozprawy wyciagnęli jakąś stara z wakacji i mi narzeczonego zabrali z domu i teraz ma 2 wyroki i chcial o złączenie pisać czy myślisz ze mu dadząz powodu tego że było nie dopatrzenie a nie że cos przeskrobał? bo nic będac na dozorze nie zrobil! i jeszce jedna czy majac 10 za wyrok i 3 za odwieszenie zawieszonego jeśli wyjdzie mu 13mc to jak te 3 odsiedzi to będzie mogł sie starać czy mógł by wyjśc na te 3 oddzielnie na sde i na te 10 tez na sde czy dwoch kar nie mozna odbywac?:rolleyes:

aniula2107 napisał:
dziekuje;)! bo sytuacja wygląda tak; odbywał jedna kare na dozorze ale dopiero bez zadnej rozprawy wyciagnęli jakąś stara z wakacji i mi narzeczonego zabrali z domu i teraz ma 2 wyroki i chcial o złączenie pisać czy myślisz ze mu dadząz powodu tego że było nie dopatrzenie a nie że cos przeskrobał? bo nic będac na dozorze nie zrobil! i jeszce jedna czy majac 10 za wyrok i 3 za odwieszenie zawieszonego jeśli wyjdzie mu 13mc to jak te 3 odsiedzi to będzie mogł sie starać czy mógł by wyjśc na te 3 oddzielnie na sde i na te 10 tez na sde czy dwoch kar nie mozna odbywac?:rolleyes:

Aniula kary odbwa sie kolejno! Jeżeli suma kar wniesie 12 mc to może, ale jeżeli 13 to juz sie nie kfalifikuje [kwalifikuje]do SDE,przkro mi.A jeżeli nawet odsiedzi 3 mce to nie kfalifikuje się mimo że zostanie mu 10 mc bo suma kar bądz kara przekroczła mozliwośc starania się o SDE

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli nie będzie to wyrok łączny i odbędzie pierwszy te 3 miechy i zostanie drugi 10 m-cy (dobrze chyba rozumiem) to może starać się o DE.

dziękuje,że odpowiedzieliście :D:lol: MAM NADZIEJEĘ ,ŻE BĘDZIE OK! TERAZ BĘDZIE PISAŁ O ABSORPCJE WYROKU CZY JAKOSŚ TAK MAM NADZIEJE ,ŻE WSZYSTKO BĘDZIE POZYTYWNIE I DOSTANIE MNIEJ I ROK NO I WYJDZIE...;-) TYLKO ,ŻE SŁYSZAŁAM ,ŻE DECYZJA O TYM CZ MU ZBIJĄ CZY NIE MOŻE BYCC ROZPATRYWANA NAWET PÓŁ ROKU! PRAWDA TO?? BO TO BEZ SENS TROCHE:x

Ptasior napisał:
Jeśli nie będzie to wyrok łączny i odbędzie pierwszy te 3 miechy i zostanie drugi 10 m-cy (dobrze chyba rozumiem) to może starać się o DE.

Starać się może ale nie spełnia przesłanek ustawowych, więc nie będzie mógł odbyć kary w SDE.

aniula2107 napisał:
BO TO BEZ SENS TROCHE:x

Bez sensu jest popełnianie przestępstw.

No bez sensu jest popelnianie przestepstw ale rowniez tych popelnianych przez policjantow,ratownikow,adwokatow i wogole duzo by tu wymieniac :wow: a jeszcze gorsze jest chyba non stop o tym pisanie bo to swiata nie zmieni
ja bym tam skaladala o bransoletke moze a noz widelec sie uda ;)

a możecie mi odpowiedzieć na jedno pytanko:)?? czy jeżeli mój chłopak teraz dostanie tz złaczenie wyroku i bedzie on mniejszy niż 1rok może starać sie o dozór elektroniczny w takiej sytuacji ,że odbywał już kare na nim w czasie ktorej ostro przestrzegał regulaminu jednak zamknęli go ponownie jak byl na sde z powodu nie dopatrzenia sadu gdyz została wyciagnieta inna stara sprawa ja słyszałam ,że po mimo iz to nie z jego winy dozór został cofniety tylko przez nie dopilnowanie spraw już jest nie możliwoscią zeby wyszedł:(:rolleyes:

Nie ma szans juz na SDE.

Suma kar nie moze przekraczac 12 miesiecy.

o jaaaaa:( nawet jeęli było to nie dopatrzenie sądu? ehh a jeeli uda mu sie złżczyć te wszystkie i przypuścmy bedzie rok czy nawet więcej to po połowie czy po 3/4 o warunek będzie się starał to biorą pod uwage to że juz od stycznia jest w zk i te miesiące które spędził w zk wliczają sie w te miesiące do konca kary czyli jeęli zbija mu do 10ciu miesiecy a 5 już siedzi to zostaje mu 5 czy 15mc?

aniula2107 napisał:
że po mimo iz to nie z jego winy dozór został cofniety tylko przez nie dopilnowanie spraw już jest nie możliwoscią zeby wyszedł:(:rolleyes:

Nie ma czegoś takiego jak niedopilnowanie spraw. W wypadku kiedy zawini biurokracja Sądy mają do dyspozycji art. 24 kkw.

to marne szanse widze ale coż jeżeli moe tylko zapytać o ostatnią rzecz wracając do tematu jak to będzie wyglądało jeżeli złączą mu wyroki bo juz 5 mc odbywa kare jak to wyglada czy to bedzie odliczone od tej kary co mu wyjdzie ostatecznie czy nie bo jezeli by mial rok no a 5mc jest juz w zk to zostaje mu 7 mc siedzenia zeby 'dobic' do tej kary 1roku czy jak bo tego zozumiec nie moge

Suma kar nie może przekraczać roku.
Dni czy miesiące odbytej kary nie mają żadnego wpływu.
Jedyna droga do domu to przedterminowe warunkowe zwolnienie jeśli spełni przesłanki i sędzia uzna,że resocjalizacja została zakończona pomyślnie lub nastąpi koniec karty.

aniula2107 napisał:
to marne szanse widze ale coż jeżeli moe tylko zapytać o ostatnią rzecz wracając do tematu jak to będzie wyglądało jeżeli złączą mu wyroki bo juz 5 mc odbywa kare jak to wyglada czy to bedzie odliczone od tej kary co mu wyjdzie ostatecznie czy nie bo jezeli by mial rok no a 5mc jest juz w zk to zostaje mu 7 mc siedzenia zeby 'dobic' do tej kary 1roku czy jak bo tego zozumiec nie moge

Łączny wyrok to suma kar w zależności na jaki wyrok łączny sąd się zdecyduje. Nic mu nie będą odliczać,a co do SDE bo o tym tu mowa to NIE MOŻE PRZEKRACZAĆ 12 MCY ŁĄCZNIE LUB POJEDYNCZYto tyle

on juz był raz na sde i po 2mc go zabrali ponieważ nagle sie jakies starej sprawy dopatrzyli jak mu złacza ta kare co wyszla teraz a nie popelnil przestepstwa bedac na sde i mu zlacza ta stara kare i ta na ktorej byl na dozorze to bedzie mogl skorzystac z dozoru raz jescze? czy zero szans?

Witam..
Mam problem moj przyjaciel jest w zk ,ma 3 wyroki.
1. wyrok to art.158 §1kk ,art.288 § 1kk -1 rok
2. wyrok to art.291 §1kk -8 miesiecy
3. wyrok to art.224 §2kk ,art.226 §1kk - 10 miesiecy
w tym mial 2 wyroki zawieszone . ale teraz jak siedzi to mu zrobili zlączke i dostał 22 miesiace . Ma miec sprawe 9maja i czy jest szansa ze wyjdzie.? Jego narzeczona jest w ciąży . Moze sa jakies luki w prawie czy cos..??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót