forg
Praktyk
- Odpowiedzi
- 20 519
No to nie będzie mógł odbywać tych kar w SDE.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
forg napisał:No to nie będzie mógł odbywać tych kar w SDE.
kurzynka napisał:czemu .. musi czekac az odsiedzi 10 miesiecy ..?? zeby odbyc w sde.?
Pytam z czystej ciekawości. Jak odbędzie wyrok 3 miesiące i pozostaniu mu 10 to tych 10 nie może odbyć w SDE? Jesli oczywiście są to 2 wyroki nie podlegające łączeniu.Starać się może ale nie spełnia przesłanek ustawowych, więc nie będzie mógł odbyć kary w SDE.
odyseja napisał:Informacja sprawdzona na 100 %.
odyseja napisał:Jeśli skazany ma do odbycia dwie kary np. 6 miesięcy i 12 miesięcy to po odsiedzeniu pierwszego wyroku tzn. 6 miesięcy, może starać się o dozór!!! Informacja sprawdzona na 100 %. suma kar nie może przekraczać roku ale jeśli przekracza i jedną z kar się odsiedzi to dopiero wtedy można sie starać o dozór.
Sąd może mu zezwolić na odbycie drugiej kary w SDE?Jeśli skazany ma do odbycia dwie kary np. 6 miesięcy i 12 miesięcy to po odsiedzeniu pierwszego wyroku
Ptasior napisał:Sąd może mu zezwolić na odbycie drugiej kary w SDE?
Ja na posiedzenie sądu czekałem miesiąc od momentu złożenia wniosku. W międzyczasie był wywiad kuratora i sprawdzenie możliwości technicznych.karina1979 napisał:ile sie czeka na komisje sadu penitencjarnego po zlozeniu papierow o s d e?
Łamaga napisał:Przepraszam, że się wtrące... ale jeśli taka osoba mająca dwa wyroki przekraczające 12m-cy (łącznie) nie może starac się o SDE, to czy może wnosic o rozdzielenie i odroczenie drugiego wyroku uzasadniając to staraniem się o SDE do pierwszego?
chce się upewnic czy dobrze zrozumiałam hen, hen..daleko wcześniejsze wpisy..![]()
To jest trochę nielogiczne, bo kończymy odsiadywać jeden wyrok a zaczynamy drugi i jeśli ten drugi jest do roku sądy powinny zezwalać na odbycie kary w SDE (nie mnie jednak osądzać). Z drugiej strony na WPZ nie stajemy dwa razy tylko z sumy wyroków. Trochę jest to niedopracowane, ale myslę, że z czasem SDE będzie prawie doskonały i mniej pieniędzy pójdzie na utrzymanie skazanych odbywających kary w Zakładach Karnych za bzdury.Nie może. Ponadto suma kar = suma kilku wyroków które nie ulegają łączeniu.
Ja akurat byłem u Pani Kurator w sądzie, ale poprzednia Kurator bywała co miesiąc w domu i wiedziała co i jak.a czy ten wywiad kuratora odbywa sie w miejscu zamieszkania skazanego(czyli chodza na wywiad po sasiadach?)