System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
U mnie najpierw był wyznaczony termin posiedzenia a potem pomiary. Przed wyznaczeniem terminu był kurator.

U mnie cała procedura trwała miesiąc. Ja miałem już 3 naruszenia, przyjechali sprawdzić i sygnał tracił sie w jednym miejscu przesuneli sprzęt i jest dobrze. Kurator mówiła mi żeby sie nie martwić tymi naruszeniami i jak narazie wszystko jest w porządku już leci 4 miesiąc jak mam SDE.

Witam, u nas na chwilę obecną wygląda to tak:
wniosek Skarbka wpłynął do Sądu 12maja,
16maja złożyłam prośbę do Sądu o pilne rozpatrzenie wniosku (ze wzgl.na mój stan zdrowia),
dziś tj.22maja o 8h rano była Pani Kurator na wywiadzie,
i powiedziała że prawdopodobnie w przyszłym tygodniu będzie rozpatrywany wniosek ...WOKANDA!!! :D
:D ciesze się straszliwie (jakbym mogła to skakałabym do góry!!!)
a jak dostanie SDE to chyba wycofam wszystko co złego pomyślałam i..napisałam?

Łamaga napisał:
Witam, u nas na chwilę obecną wygląda to tak:
wniosek Skarbka wpłynął do Sądu 12maja,
16maja złożyłam prośbę do Sądu o pilne rozpatrzenie wniosku (ze wzgl.na mój stan zdrowia),
dziś tj.22maja o 8h rano była Pani Kurator na wywiadzie,
i powiedziała że prawdopodobnie w przyszłym tygodniu będzie rozpatrywany wniosek ...WOKANDA!!! :D
:D ciesze się straszliwie (jakbym mogła to skakałabym do góry!!!)
a jak dostanie SDE to chyba wycofam wszystko co złego pomyślałam i..napisałam?

Jezeli jest termin wokandy to jeszcze niema sie z czego cieszyc bo to nie oznacza ze dostanie SDE...

jankooo8 nie dołuj dziewczyny. Bądź optymista tak jak ona. Widzisz, że ona go potrzebuje i pragnie aby dostał ten DE.

Ptasior napisał:
jankooo8 nie dołuj dziewczyny. Bądź optymista tak jak ona. Widzisz, że ona go potrzebuje i pragnie aby dostał ten DE.

ja w pelni rozumie jej sytuacje ale taka jest prawda bo jak mu nie dadza to co w tedy:jeszcze wiekszy dol.....PAMIETAJ NAJLEPIEJ MIEC CZARNE MYSLI LEPIEJ TAK NIZ NA ODWROT.:confused:

Ptasior!! duzo ci zostalo jeszcze do odsiedzenia z obroza???czy wiesz cos moze co dalej z WPZ w SDE ??

Ostatnia edycja:
Witam ja w sadzie w tarnobrzegu czekam juz drugi miesiac od zlozenia wniosku i byl tylko kurator 24 kwietnia i od tamtej pory nic. Dzis mi przyszlo pismo z sadu ze: " sad postanowil na podstawie art.15 par 1 kkw umorzyc postepowanie wykonawcze w przedmiocie odroczenia wykonania kary pozbawienia wolnosci wobec mnie.
Skladalem pismo o odroczenie wykonania kary pw do posiedzenia o przyznanie sde.
Czy to oznacza ze wyrok zostal odroczony??

Uzasadnienie w tym pismie jest takie:
Podstawą wszczecia postepowania wykonawczego w przedmiocie odroczenia wykonania kary bylo przekroczenie w skali kraju ogolnej pojemnosci zakladow karnych i aresztow sledczych, ktore zgodnie z art 151 par. 2 kkw moze stanowic samoistną podstawe do odroczenia wykonania kary. W dn. 11 maja 2012 r. ukazal sie komunikat Sluzby Wieziennej, z ktorego wynika, iz aktualnie liczba osadzonych wynosi 99,9 % pojemnosci zakladow karnych. Odpadla wiec Podstawa do ewentualnego odroczenia wykonania kary, a okolicznosc ta skutkuje powyzszym roztrzygnieciem.

Ostatnia edycja:
Ptasior!! duzo ci zostalo jeszcze do odsiedzenia z obroza???
11 miesięcy, ale liczę na to, że niedługo ustawa się zmieni i będę mógł na pisać o warunkowe.

aha czyli chodzi o to ze nie bylo sensu odraczac skoro i tak mnie nie wezma bo nie ma miejsca w zakladach dobrze rozumie?? :).
jak jest takie przepelnienie to pewnie nie beda robic problemow z przyznaniem dozorow.

zang napisał:
aha czyli chodzi o to ze nie bylo sensu odraczac skoro i tak mnie nie wezma bo nie ma miejsca w zakladach dobrze rozumie?? :).
jak jest takie przepelnienie to pewnie nie beda robic problemow z przyznaniem dozorow.

Chodzi o to, że Sąd udowodnił Ci że argument przepełnionych więzień nie jest prawdziwy. Nie istniały przesłanki do odroczenia kary - należało postępowanie umorzyć.

aha czyli mnie moga wziazc w takim razie w kazdej chwili do zakladu???

No chyba tak. Mogłes napisać o wstrzymanie wykonania kary do momentu rozpatrzenia wniosku o DE. A Ty z Tarnobrzega?

Ptasior napisał:
No chyba tak. Mogłes napisać o wstrzymanie wykonania kary do momentu rozpatrzenia wniosku o DE. A Ty z Tarnobrzega?

Wniosek o wstrzymanie wykonania kary nie ma żadnej mocy prawnej - nie istnieje żadna regulacja, która w takim wypadku wstrzymuje wykonanie kary. Co więcej, prawo nakazuje niezwłoczne wykonanie kary.

tak z tbg kurde to dziwne bo mi adwokat to pisal wniosek o sde to napisal o odroczenie a nie napisal o wstrzymanie musze sie do niego w takim razie wybrac

No a co to jest:
Przepis prawny:
Art. 9 § 4 kkw Złożenie wniosku o wydanie postanowienia w postępowaniu wykonawczym nie wstrzymuje wykonania orzeczenia, którego wniosek dotyczy, chyba że sąd, w szczególnie uzasadnionych wypadkach, postanowi inaczej. Postanowienie w przedmiocie wstrzymania wykonania orzeczenia nie wymaga uzasadnienia.
Zeskanować Ci moje postanowienia???
tak z tbg kurde to dziwne bo mi adwokat to pisal wniosek o sde to napisal o odroczenie a nie napisal o wstrzymanie musze sie do niego w takim razie wybrac
Tylko żebys zdążył.

Ptasior napisał:
No a co to jest:
Przepis prawny:
Art. 9 § 4 kkw Złożenie wniosku o wydanie postanowienia w postępowaniu wykonawczym nie wstrzymuje wykonania orzeczenia, którego wniosek dotyczy, chyba że sąd, w szczególnie uzasadnionych wypadkach, postanowi inaczej. Postanowienie w przedmiocie wstrzymania wykonania orzeczenia nie wymaga uzasadnienia.
Zeskanować Ci moje postanowienia???

To jest przepis tyczący się wydawania postanowień a nie zarządzenia o wstrzymaniu kary do czasu rozpoznania postanowienia.

Musisz nauczyć się rozróżniać definicje - Wyrok / Postanowienie / Zarządzenie oraz w jakich wypadkach są wydawane. Powyższy przepis odnosi się do postanowienia. Sąd aby wydać postanowienie musi mieć podstawę prawną regulującą daną kwestię. Inaczej nie ma ono mocy prawnej - jest nieważne.

Nie istnieje żaden przepis regulujący kwestię zarządzenia dot. "wstrzymania" wykonania kary - sam w sobie. To że "Ty miałeś", to świadczy tylko o nierespektowaniu prawa przez konkretny Sąd - a to smutne.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót