System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska)

• Autor wątku Autor wątku agajacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
opaskę mam od 2 dni, odpowiadając na Twoje pytanie.
Nie wiem jak jest z pomorskim ja jestem z mazowieckiego...
Ja (chwała Bogu) starałem się o bransoletkę z domu. Wydaje mi się, że jeżeli ten Twój znajomy ma już wyrok do odsiadki to nie ma co liczyć na wyrok w zawieszeniu za to drugie przestępstwo, ale nie jestem adwokatem ani sędzią :)
Dowiedziałem się od gościa który mi zakładał tą opaskę, że teraz jest ustawa która dopuszcza rok z opaską, a nie tak jak było wcześniej 6 miesięcy.
Sorry za składnie, ale od założenia nie trzeźwieje.

Elektroniczna opaska

Wiele razy czytalam na forum prawnym o opaskach elektronicznych... Wiele osob pisalo, ze skorzystac wlasnie z opaski elektronicznej moga skazani na niedluzej niz rok pozbawienia wolnosci (z czego pol roku przesiedzieli za kratami). Tak nie jest. Owszem, bylo, ale nie jest. Teraz dozor elektroniczny jest dostepny dla osob, ktorych kara nie przekracza 1 rok pozbawienia wolnosci.
Bo w sumie fakt, to by bylo bez sensu. Osoba, ktora odsiedziala pol roku (majac wyrok 1 rok), moze juz dostac przedterminowe zwolnienie...

(byc moze nie powinnam zakladac tego tematu, ale chcialam sprostowac to, co bylo pisane na forach)

Nie musiałaś, temat istniał i ostatnia wypowiedź wcale nie była taka odległa - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A czy doczytałaś może czy każdy osadzony może się starać o opaskę (chodzi mi o wyroki do 1roku) i w jaki sposób się starać?

A może jest ktoś na forum kto miał w jakiś sposób do "czynienia" z takową opaską?

Dzis czytalam sporo o tym...
Osadzeni, ktorzy maja do 1 roku pozbawienia wolnosci... Trzeba wypelnic wniosek, miec stale miejsce zamieszkania, osoby pelnoletnie mieszkajace w tym domu musza wyrazic zgode na to, oczywiscie musi byc to mozliwe technicznie, noi oplata jest 80 zł za opaskę plus 2 zł za każdy dzien...
to taki domowy areszt...

mam prośbę. Podałby mi ktoś formalne warunki dostania dozoru elektronicznego ? Ale muszą być poparte art. bo jest mi to potrzebne na posiedzenie a w necie dokładnie tego nie ma albo nie umiem znaleźć. Sędzia prowadzący sprawe sam nie wiedział czy przysługuje osobie z wyrokiem 2 lat i odsiedzianej karze tego wyroku 14 miesięcy. I teraz gdy zostało 10 miesięcy odwołanego zwolnienia warunkowego zastanawiamy się czy przysługuje opaska. Sam ten sędzia kazał się odwoływać. Proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję :)

Witam czy ktoś może mi pomóc i odpowiedzieć czy opaska działa już w województwie lubuskim?

Zależy pod jaką apelację podlega miejsce zamieszkania oraz miejsce odbywania kary pozbawienia wolności.

tak już wszystko wiem jestem z powiatu żarskiego w w woj. lubuskim i podlegam pod sąd okręgowy w zielonej górze. Dzwoniłem do sądu i działa na naszym terenie. Teraz mam pytanie jaki jest teremin na rozpatrzenie wniosku? bo obawiam się żeby bilet nie przyszedł w międzyczasie. w czwartek tj. 27.01.2011 miałem posiedzenie na zażalenie sądu niższej instancji celem odroczenie wykonywania kary a w poniedziałek złoże wniosek o dozór elektroniczny do okręgówki tylko martwię się czy zdążę

Opaska przysługuje do roku czasu maja ja przedluzyc podobno do 2.5 roku ale jeszcze nie wiadomo koszt to 2 zl dziennie

+ 80 zł za samą opaskę... wiecie może jak to wygląda w praktyce w ZK Garbalin? to pod jaka apelacje? łódzka?

Czy osoba która nie stawiła się do odbycia kary w określonym terminie a dokonując tego po dwóch latach traci szanse na odbywanie kary w domu z opaską ? dla wyjaśnienia nie została doprowadzona przez policję tylko stawiła się z własnej woli w AŚ/ZK. Czy jest to okoliczność łagodząca ?

Mogłby mi ktos napisal, co nalezy uwzglednic we wniosku o dozor elektroniczny? co jest istotne dla sadu? czy skazany moze napisac swoja 'prosbe' a ja swoja i dopiac do Jego prosby?

Mój ma 9 miesieczny wyrok za jazde po pijanemu,ma jakąs szansę na opaskę,jak się o nią starac.jestesmy w konkubinacie

guzik1010 napisał:
Mogłby mi ktos napisal, co nalezy uwzglednic we wniosku o dozor elektroniczny? co jest istotne dla sadu? czy skazany moze napisac swoja 'prosbe' a ja swoja i dopiac do Jego prosby?

dziewoja napisał:
Mój ma 9 miesieczny wyrok za jazde po pijanemu,ma jakąs szansę na opaskę,jak się o nią starac.jestesmy w konkubinacie

Służba Więzienna przygotowała dość fajny informator, który powinien być pomocny :ok:

http://www.sw.gov.pl/Data/Files/001006maid/informator-dla-skazanego.pdf

http://www.sw.gov.pl/Data/Files/001006maid/prezentacja-sde.ppt

Ostatnia edycja:
mam pytanie, czy w prosbie o zastosowanie dozoru elektronicznego nalezy uwzglednic, ze skazany dostal 2 wnioski nagrodowe , w dwoch roznych zakladach karnych? czy to raczej nie ma sensu?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
a czy przysługuje ona recydywistom ?

Dosiaaa08 - napisz, czy przeczytałaś informator dla skazanych? Link kilka wpisów wyżej.

Forg lub ktoś kto wie może odpowiedzieć na pytanie zadane przez 23dolce?
dodam tytlko że wyrok to 6 miesiecy a osoba nie zglosiła sie na wyznaczony termin Zk.
Z góry dziekuje.

zapolska napisał:
Forg lub ktoś kto wie może odpowiedzieć na pytanie zadane przez 23dolce? dodam tytlko że wyrok to 6 miesiecy a osoba nie zglosiła sie na wyznaczony termin Zk. Z góry dziekuje.

Jeśli chodzi o właściwość, to apelacja gdańska jest objęta systemem dozoru od 01 stycznia 2011r.

Jeśli chodzi o szanse, to nikt Ci tego nie powie - skazany, analizując swoje zachowanie w odniesieniu do przepisów sam powinien wiedzieć najlepiej, czy ma szanse czy nie. :ok:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót