SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO czy da radę warunkowo zakończyć karę

Witam czy sa jakies wiesci odnosnie ustawy o WZ w SDE bo Ktos wyzej pisal ze ma sie cos dzis ruszyc... Pozdr.

Wczoraj na posiedzeniu podkomisji rozpatrywali zmiany 1-3 . Jeszcze musi być przyjęte sprawozdanie podkomisji, a następnie projekt z ewentualnymi poprawkami. Na sprawozdanie zazwyczaj nie czeka się długo.

Może maj czerwiec ustawa wejdzie w życie

To w miarę sprawnie idzie :) Ja mam nadzieję, że pod koniec kwietnia już to będzie w życiu.

Dzisiaj pytalem kuratora o WZ w SDE i mowil ze wie o tej ustawie i ze maja to roztrzygnac w trybie expresowym, ale dobrze wiemy jak oni mowia. Oby to weszlo jak najszybciej bo nudnoo... Pozdr.

Tak tylko jaki jest minimalny próg na Warunek ?? Nadal 6 miesięcy ??

W czwartek, swoje prace rozpoczęła podkomisja nadzwyczajna do rozpatrzenia poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego (druk sejmowy nr 179). W trakcie prac udało się przedyskutować propozycje zmian zawarte w art. 1 pkt 1-3 projektu. W posiedzeniu podkomisji, prócz posłów i posłanek wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Sprawiedliwości, Krajowej Rady Kuratorów, Prokuratora Generalnego, Służby Więziennej oraz Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Kolejne posiedzenie podkomisji odbędzie się w ciągu 2 tygodni.

Z tego co pisal Moderator ten prog zniesli i mozna o WZ starac sie po polowie kary... ;)

U mnie wypadnie w maju :) a jakie będą wymagania ? Wystarczy samo zachowanie bo raczej innych przyczyn to ja nie mam .

xluqas napisał:
U mnie wypadnie w maju :) a jakie będą wymagania ? Wystarczy samo zachowanie bo raczej innych przyczyn to ja nie mam .

Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, okoliczności popełnienia przestępstwa oraz zachowanie po jego popełnieniu i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, że skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

Przeczytalam Twoje posty i blagam Cie o pomoc,tez od 8 marca mam te obraczke,wyszlam po 2.5 miesiaca siedzenia w wiezieniu. Wyrok mialam za wziecie kredytu w 1998 w kwocie 5 tys zlotych,ktory byl wziety na podstawie nieprawdziwego zaswiadczenia.Mialam rok w zawieszeniu na trzy lata i naprawienie szkody.Nie zrobilam tego i dostalam bilet do wiezienia.
Zostalam zatrzymana za granica ,poniewaz od 5 lat nie mieszkam w PL. Niby powinnam cieszyc sie ta forma odbywania kary,ale ja tu w Polsce nie mam nic,caly moj dom to NL. Mam tragiczna sytuacje finansowa,nie moge znalezc pracy,
w Holandii zostawilam dom,za ktory powinnam co miesiac placic 600 euro,jesli nie wroce tam w najblizszym czasie to potem juz nie bede miala do czego wracac.Moja historia jest dluga i skomplikowana,ale naprawde musze te gowno zdjac. Szukalam pomozy u kuratorki,ale powiedzial mi tylko,ze nie moge ubiegac sie warunkowe zwolnienie. Zreszta siedzac w wiezieniu nie wiedzialam o tym,bo bylam caly czas pewna,ze bede z obraczka tylko do ppolowy kary,a potem zawiesze kare( nie ja tylko sad:). Kiedy sie dowiedzialam,ze nie moge tego zrobic to sie zalamalam,nie mam kasy na dobrego adwokata i probuje sobie radzic sama.. Ja musze wrocic do Holandii.
PS.zadalam pytanie na forum o przerwe w karze czy istnieje taka mozliwosc,tylko nie na 5 czy 7 dni!!!!!!
nie dostalam jeszcze odpowiedzi:mad::mad:

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dotja2012 napisał:
PS.zadalam pytanie na forum o przerwe w karze czy istnieje taka mozliwosc,tylko nie na 5 czy 7 dni!!!!!!
nie dostalam jeszcze odpowiedzi:mad::mad:

A po co te "ponaglające" miny?? Gdybyś się pofatygowała i przeczytała regulamin tego forum to wiedziałabyś, że to nie jest darmowa kancelaria prawna. Więc nie możesz żądać odpowiedzi.
Do tego nie możesz tez szukać pomocy poza forum-czyli podawać swego maila.

A co do meritum problemu - dostałaś już odpowiedź na swoje pytania. Ponosisz "obrączkę" do końca kary. Albo złamiesz warunku dozoru i wrócisz za kraty. A że nie wiedziałaś, że nie ma warunkowego zwolnienia? Cóż ...Pewnie gdy brałaś kredyt też czegoś nie wiedziałaś ...

Ostatnia edycja:

Tak istnieje przerwa...
Art. 25 ust 1 mówi o tym, że usunięcie elektronicznego urządzenia rejestrującego lub nadajnika może nastąpić wyjątkowo, jeżeli przemawiają za tym ważne względy zdrowotne lub osobiste skazanego i wymaga uprzedniej zgody sędziego penitencjarnego.
Natomiast zgodnie z treścią art. 26 ust 1 tejże ustawy okres między usunięciem, a ponownym zainstalowaniem elektronicznego urządzenia rejestrującego lub założenia nadajnika stanowi przerwę w wykonaniu kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego.

Osobiście twierdzę, że takiej przerwy od Sądu nie dostaniesz, dostałaś bilet do ZK i nie wstawiłaś się tylko Cię zatrzymano za granicą, gdyby Cię nie zatrzymali w tej Francji tak jak piszesz to zapewne byś sie dalej ukrywała, więc nie będziesz dla Sądu wiarygodna... Przed pójściem do ZK trzebabyło się starać o odroczenie wykonania kary..

Ostatnia edycja:

charli510 napisał:
Przed pójściem do ZK trzebabyło się starać o odroczenie wykonania kary..

Nie. Trzeba było naprawić szkodę.

Dotja mozna starac sie o przerwe w wykonaniu wyroku w SDE tylko trzeba podac naprawde dobre argumenty. Szkoda ze nie stawilas sie sama do odbycia kary wtedy bylyby wieksze szanse, ale z tego co wiem to przechodza naprawde rozne zeczy.. :rolleyes: No i moze w miare szybko wejdzie to WZ z SDE to bendzie nastepne wyjscie.. :)

29 Marca 2012r. (czwartek) o godzinie 9:30 jest planowane posiedzenie podkomisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego. Miejmy nadzieję, że wszystko przebiegnie szybko, sprawnie i bezproblemowo. :)

Jaki następny etap po posiedzeniu podkomisji nadzwyczajnej ?

ponoc maja ulatwic,ze ci z dłuzszym wyrokiem,tez beda miec szanse na opaske, np mozna sie bedzie starac po polowie kary tak jak na zasadach warunkowego przedterminowego zwolnienia == zasłyszane info w 50%,kto ma bieglejsze info prosze o kontakt

xluqas napisał:
Jaki następny etap po posiedzeniu podkomisji nadzwyczajnej ?

Jeśli zdążą na tym posiedzeniu wszystko omówić to później zrobią sprawozdanie i przyjmą projekt, a następnie będzie skierowany do drugiego czytania.

a czy ma ktos info, jaki dlugo moze to nawet potrwac,ja wiem ze na wszystko oni maja czas,ale jajpierw jak wprowadzili to tylko dla tych na kare do 6mcy, zbyt malo chetnych i potem aktualizacja,ze system dla takich z wyrokiem do roku. czy ktos ma wiedze ile trwalo, od pomyslu A do zakonczenia punkt B(UCHWALONO PRZYJETO) ile trwala ta 2ga ze tak powiem zmiana ustawy, bo teraz bedzie poraz trzeci.

Powrót