SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO - warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Jonasz1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Prezydent podpisał ustawe :) 12 Czerwca podpisał, to teraz 14 dni i można składać o WPZ :P

Edit: Ahh Charli! Uprzedziłeś mnie :P

14 dni od momentu ogloszenia w dzienniku ustaw.. ;p a ja patrze na ten dziennik i nie widze tej ustawy jeszcze tam ;p

Aaa już wiem dlaczego nie widać :) Bo to nie jest ogłaszane w momencie podpisania przez prezydenta ;) Podpatrzyłem na inne ustawy jak to wyglądało i od momentu podpisania do ogłoszenia mijało kilka dni średnio od 3-7 :)

Acha, no to 2 Lipca można będzie składać wnioski o WPZ :P

A to już można wysyłać? Czy trzeba jeszcze czekać do tego 2 lipca? Sama procedura trochę trwa... Ja mam koniec 15 Grudnia... ale 11 Czerwca miałem już połowę kary...

No ja mam 1 Grudnia koniec, a połowe mam 1 Lipca :P Trzeba poczekać aż ustawa zostanie wpisana do dziennika ustaw i do tego jeszcze 14 dni, czyli tak koło 2 Lipca będzie można wysyłać wnioski.

aha czyli jak zostanie wpisana do dziennika to od tego dnia 14 dni trzeba czekać i wtedy można już wysyłać?? No trudno trzeba czekać :) Pewnie gdzieś w połowie sierpnia będą udzielać zgody lub nie...

charli510 napisał:
Brawo ustawa podpisana 12 czerwca :D:D

:)
co do tego , o czym pisaliśmy na PW, to kój kurator oczywiście nie wie:-o
masz może wzór wniosku WZ
czy to bedzie taki sam wniosek jak o normalne WZ, bo tam jakieś paragrafy są , i nie wiem czt takie same do SDE można podpiąć
...

a np. ustawa podpisana przez prezydenta 6.06 została wpisana do dziennika 12.06

Ostatnia edycja:
Siemka Wszystkim.
30 maja mialem sprawe o przyzanie sde i pani sedzina wyraznie powiedziala ze mozna sie starac o warunkowe zwolnienie w sde po polowie wyroku. Ale zeby starac sie o to trzeba trzymac sie wytycznych jakie ustalil nam sad(czyli nie mozna zrobic zadnego naruszenia). Najwieksza role w tym bedzie gral kurator bo to na jego opini mozemy dostac warunkowe.
Pozdrowienia dla niwinnie i winnie skazanych...
"TYLKO BOG MOZE NAS SADZIC"

Bily21 napisał:
Siemka Wszystkim.
30 maja mialem sprawe o przyzanie sde i pani sedzina wyraznie powiedziala ze mozna sie starac o warunkowe zwolnienie w sde po polowie wyroku. Ale zeby starac sie o to trzeba trzymac sie wytycznych jakie ustalil nam sad(czyli nie mozna zrobic zadnego naruszenia). Najwieksza role w tym bedzie gral kurator bo to na jego opini mozemy dostac warunkowe.
Pozdrowienia dla niwinnie i winnie skazanych...
"TYLKO BOG MOZE NAS SADZIC"

to ciekawe jak bedą na to patrzeć..u mnie raz była awaria sprzetu, bo nie wysyłał sygnału, kuratorka powiedziała, że i tak to w systemie zostało.
a dziś mi powiedziała, że było naruszenie na 30 sek...

i to w nocy.
jak mi montowali urzadzenia wdomu, to powiedzieli, że czasami wystarczy jak się ręka w kołdrze zawinie, albo długo pod woda bedzie ręka w wannie i juz sygnał może byc źle odebrany..
mam nadzieję, że takich naruszeń nie z mojej winy, nie bedą brali pod uwagę.
moja kuratorka, jest bardzo w porządku..tlko bardzo rygorystyczna, ale nie robię nic złego, więc mam nadzieję,że dostanę
spróbować warto

pewnie ze warto probowac. Tez mialem awarie sprzetu podczas kapieli, zalala mi sie opaska. Nie bylo to z mojej winy ale w protokole mam wyraznie napisane naruszenie ktore w zaden sposob nie jest opisane co sie stalo. Dopiero w pazdzierniku bede mogl sie starac o warunkowe ale tez nie wiem jak bedzie odebrane to naruszenie przez sad.

Ludzie, ale to nie Wasza wina, że sprzęt przestał działać. Takie rzeczy trzeba usprawiedliwiać u kuratora i on zapisuje, że stało się to czy tamto.

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:
Ludzie, ale to nie Wasza wina, że sprzęt przestał działać. Taki rzeczy trzeba usprawiedliwiać u kuratora i on zapisuje, że stało się to czy tamto.

mam nam protokół, że awaria była sprzetu ((firma wmieniająca sprzęt mi zostawiła)
ale na t naruszenie 30 sek to sad i kurator musi uwierzć na słowo,ale co niby przez 30 sek się zrobi...
tyle mi zajmuje zejscie do drzwi wejsciowych od klatki schodowej

youandme napisał:
:)
co do tego , o czym pisaliśmy na PW, to kój kurator oczywiście nie wie:-o
masz może wzór wniosku WZ
czy to bedzie taki sam wniosek jak o normalne WZ, bo tam jakieś paragrafy są , i nie wiem czt takie same do SDE można podpiąć
...

a np. ustawa podpisana przez prezydenta 6.06 została wpisana do dziennika 12.06

To będzie taki sam wniosek jak o wz z zakładu karnego i to wszystko będzie tak samo oparte o kodeks karny ;)

A jeśli chodzi o to o czym pisaliśmy na PW to pytałem w Sądzie i powiedzieli, że taki wniosek będzie można składać dopiero jak ustawa wejdzie w życie. Na etapie ogłoszenia w dzienniku podobno nie można ;)

u mnie było to samo poszedłem się kąpać nagle dzwonią ja szybko z wanny i do telefonu a oni że opaska wysyła sprzeczne sygnały że raz jestem a raz nie, przyjechała po pół godzinie jedna z Pań z SDE i wymieniła opaskę na nową a z tej starej leciała woda, zostawiła protokół wymiany i to wszystko i z tego powodu żadnych konsekwencji nie będzie. Inaczej może wyglądać sprawa jak ktoś się spóźnił ja osobiście pilnuje godzin i nie wiem jak wygląda sytuacja jak ktoś się spóźni czy są jakieś konsekwencje czy ktoś miał taką sytuacje?

radzio22 napisał:
Inaczej może wyglądać sprawa jak ktoś się spóźnił ja osobiście pilnuje godzin i nie wiem jak wygląda sytuacja jak ktoś się spóźni czy są jakieś konsekwencje czy ktoś miał taką sytuacje?

Temat ten dotyczy warunkowego przedterminowego zwolnienia z kary pozbawienia wolności odbywanej w systemie dozoru elektronicznego. Temat ogólny o SDE istnieje. I tam można dzielić się doświadczeniami - również kąpielowymi.

radzio22 napisał:
Inaczej może wyglądać sprawa jak ktoś się spóźnił ja osobiście pilnuje godzin i nie wiem jak wygląda sytuacja jak ktoś się spóźni czy są jakieś konsekwencje czy ktoś miał taką sytuacje?
Ja się spóźniłem, nie raz... i żyje.
Nie ma co się tak ciśnieniować, jak się spóźnisz 4, 7 czy 15 minut to cie od razu nie posadzą. Spójrz na statystyki, już nie wiem dokładnie jak to wyglądało ale na ileś tam tysięcy skazanych na sde do puszki trafiło 200 czy 300 osób za naruszenie warunków dozoru. Widać, że odsetek niewielki. A myślisz, ze wszyscy tak grzecznie o czasie do domu wracali, że nikomu nic się wydarzyło, że komuś się nie zdarzyło zapomnieć? ;)

Tak samo będzie ze zwolnieniem, jak na np. pół roku spóźniłeś się 3 i pól minuty to to raczej nie przekreśli twoich szans na warunkowe. Bez przesady, no ludzie, asertywności trochę :P

Ostatnia edycja:
No zgadza się. Sa różne wypadki losowe. Ja musiałem jechać na chwilę do mieszkania w którym robiłem remont, bo była awaria. Zadzwoniłem do centrali wyjasniłem o co chodzi, wróciłem po 2 godzinach, zadzwoniłem, że wróciłem. Zapisali. Czy to przekreśla moje szanse na wpz?

wie ktoś czy trzeba dołączyć jakieś pisma do wniosku o WZ?

Pisma żadnego nie trzeba, natomiast załączniki są jak najbardziej wskazane, aby potwierdzić to co piszesz we wniosku. Np zaświadczenie od pracodawcy, że po wyjściu będziesz miał prace itp.

Powrót