Telefony, karty telefoniczne

• Autor wątku Autor wątku dżudi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ania_mania kwit - to raport karny (gdy go otrzyma skazany, Dyrektor wymierza karę
- np. odbierze na jakiś czas paczki ) ;)

Przepraszam Aniu,ale sama nie wiedziałam,że to ma swoją fachową nazwę.

Dzwoniłam do wychowawcy, mówił, żebym się nie martwiła, że napewno zadzwoni, powie mu, że z nim rozmawiałam przez telefon i żeby czekać, bo dzisiaj ich cela ma telefon...

endorfinalna napisał:
ania_mania kwit - to raport karny (gdy go otrzyma skazany, Dyrektor wymierza karę
- np. odbierze na jakiś czas paczki ) ;)

Żaden raport, tylko "Wniosek o ukaranie" W którym zawarty jest opis zaistniałej sytuacji.

Nie ma takiej kary jak odebranie możliwosci dzwonienia (gdziekolwiek), więc piszecie głupoty. Jedyną karą która mogłaby spowodować fizyczną niemożnosc wykonania telefonu to umieszczenie skazanego w celi izolacyjnej.

ludru wychowawca mi dzisiaj powiedział, że wszystko w porządku, P. jest spokojny, nie ma co do niego żadnych zastrzeżeń, więc cela izolacyjna odpada...
Naprawdę nie można zabronić skazanemu dzwonić? Jest taki zapis gdzieś umieszczony? Wczoraj rozmawiałam z chłopakiem, który studiuje resocjalizację i powiedział, że taka kara istnieje.

szka napisał:
ludru wychowawca mi dzisiaj powiedział, że wszystko w porządku, P. jest spokojny, nie ma co do niego żadnych zastrzeżeń, więc cela izolacyjna odpada...
Naprawdę nie można zabronić skazanemu dzwonić? Jest taki zapis gdzieś umieszczony? Wczoraj rozmawiałam z chłopakiem, który studiuje resocjalizację i powiedział, że taka kara istnieje.

Mi cyganka powiedziała natomiast, że będę bogaty.

Art. 143 Katalog kar dyscyplinarnych
§ 1. Karami dyscyplinarnymi są:

1) nagana,
2) pozbawienie wszystkich lub niektórych nie wykorzystanych przez skazanego nagród lub ulg albo zawieszenie ich wykonania, na okres do 3 miesięcy,
3) pozbawienie korzystania z udziału w niektórych zajęciach kulturalno-oświatowych lub sportowych, z wyjątkiem korzystania z książek i prasy, na okres do 3 miesięcy,
4) pozbawienie możliwości otrzymania paczek żywnościowych, na okres do 3 miesięcy,
5) pozbawienie lub ograniczenie możliwości dokonywania zakupów artykułów żywnościowych lub wyrobów tytoniowych, na okres do 3 miesięcy,
6) udzielanie widzeń w sposób uniemożliwiający bezpośredni kontakt z osobą odwiedzającą, na okres do 3 miesięcy,
7) obniżenie przypadającej skazanemu części wynagrodzenia za pracę, nie więcej niż o 25%, na okres do 3 miesięcy,
8) umieszczenie w celi izolacyjnej na okres do 28 dni.

§ 3. Karę dyscyplinarną, o której mowa w § 1 pkt 8, można wymierzyć skazanemu, który popełnił przekroczenie naruszające w poważnym stopniu obowiązującą w zakładzie karnym dyscyplinę i porządek. Kara ta polega na osadzeniu skazanego pojedynczo w celi oraz uniemożliwieniu mu kontaktu z innymi skazanymi; w trakcie jej wykonywania skazanego pozbawia się możliwości:
1) korzystania z widzeń i samoinkasujących aparatów telefonicznych,

2) korzystania ze sprzętu audiowizualnego i komputerowego,
3) bezpośredniego uczestniczenia, wspólnie z innymi skazanymi, w nabożeństwach, spotkaniach religijnych i nauce religii; na żądanie skazanego należy mu jednak umożliwić bezpośrednie uczestniczenie w nabożeństwie w warunkach uniemożliwiających mu kontakt z innymi skazanymi,
4) korzystania z udziału w zajęciach kulturalno-oświatowych, z zakresu kultury fizycznej i sportu, z wyjątkiem korzystania z książek i prasy,
5) dokonywania zakupów artykułów żywnościowych i wyrobów tytoniowych,
6) otrzymania paczki żywnościowej w kwartale następującym bezpośrednio po kwartale, w którym kara została wymierzona,
7) uczestniczenia w nauczaniu i zatrudnieniu poza celą,
8) korzystania z własnej odzieży, obuwia oraz wyrobów tytoniowych.

szka napisał:
Naprawdę nie można zabronić skazanemu dzwonić?

Tak, można zabronić - skoro uparcie chcesz potwierdzenia.
Można w sytuacji gdy na przykład popsuł się aparat telefoniczny. Jest olbrzymia kolejka chętnych do skorzystania z telefonu. I w takiej sytuacji skazany na pytanie zadane oddziałowemu: "mogę zadzwonić" otrzyma odpowiedź: "nie, nie możesz".

Ostatnia edycja:
witam :)
powiedzcie mi jedno - jakie karty do telefonu wysyłacie do ZK? co to znaczy: możesz wysłać w liście kod doładowujący? wcześniej zakładałam, że można przesyłać karty starego typu, takie do automatu telefonicznego, ale ktoś tu zasugerował taką do telefonu komórkowego? zakręciłam się i pytam :)

tekila w różnych ZK są różne budki telefoniczne obsługujące różne karty.
Więc najpierw musisz się dowiedzieć jaką kartę trzeba kupić.
A o co chodzi z kodem doładowującym? np telegrogik,doładowanie telegrosika drukowane jest na paragonie (tak,jak teraz zwykłe doładowanie na tel.komórkowy).

dzięki :) nie wiedziałam, że takie doładowanie istnieje. Czy mogę wysłać mu ten kod wpisując w treść listu, skoro mój S. powiedział mi, że nie mogę wysłać karty w liście? Czy to jest jakiś sposób na "obejście" zgody na talon?

Tekila a u was konieczny jest talon na kartę do telefonu? Na pewno :) ?
Nigdy jeszcze nie spotkałam się z zakładem karnym gdzie wysłanie pocztą karty telefonicznej byłaby zabronione.

Furia napisał:
Nigdy jeszcze nie spotkałam się z zakładem karnym gdzie wysłanie pocztą karty telefonicznej byłaby zabronione.

A z iloma zakładami karnymi miałaś do czynienia?

mój S. dzwonił do mnie wczoraj i zapytałam go czy mogę mu przesłać kartę do telefonu. obok stał dowódca, więc korzystając z okazji - S. zapytał o taką możliwość. Dowódca odpowiedział, że nie ma takiej opcji, żeby ta karta do niego dotarła listem.

Z czterema zakładami karnymi i jednym aresztem śledczym.

Tekila osobiście się nie spotkałam z czymś takim,ale skoro dowódca tak powiedział to zapewne tak jest :) ale jeśli podczas tej samej rozmowy telefonicznej pod okiem/uchem dowódcy S powiedział Ci o doładowaniu to raczej nie powinno być problemu.
Jednak na Twoim miejscu zadzwoniłabym do tego ZK i zdobyła taką informację czy wysłanie listem kodu doładowującego jest dozwolone.Lepiej zapytać pracownika danego ZK i mieć pewność niż niechcący narobić nieprzyjemności.:)

Ostatnia edycja:
To na przyszłość sugeruję, byś może jednak dodawała, na podstawie jak bardzo szczątkowych doświadczeń głosisz swoją tezę.
Sprawdź sobie przy okazji ile jest w Polsce jednostek penitencjarnych i jak ta Twoja piątka ma się do całości.

forg napisał:
To na przyszłość sugeruję, byś może jednak dodawała, na podstawie jak bardzo szczątkowych doświadczeń głosisz swoją tezę.
Sprawdź sobie przy okazji ile jest w Polsce jednostek penitencjarnych i jak ta Twoja piątka ma się do całości.
A możesz mi wskazać gdzie napisałam,że nie istnieją zakłady karne w których trzeba mieć talon na kartę telefoniczną?
Napisałam,że nie spotkałam się,że nie słyszałam o czymś takim,co nie znaczy,że takich Zakładów Karnych nie ma.
Dlatego pytającej Tekilii poleciłam kontakt z pracownikiem danego ZK,który zna regulamin wewnętrzny i z pewnością da najlepszą odpowiedź.

Furia napisał:
Dlatego pytającej Tekilii poleciłam kontakt z pracownikiem danego ZK,który zna regulamin wewnętrzny i z pewnością da najlepszą odpowiedź.

Napisałaś to dopiero później. To raz.
Dwa - ktoś szukający porady może odnieść wrażenie, że jesteś jakimś wizytatorem zakładów karnych i skoro piszesz, że nie spotkałaś się, to miałaś do czynienia z jakąś sensownie reprezentacyjną ich ilością. A nie ułamkiem. Dlatego zasugerowałem, by dodać kilka słów na temat swoich doświadczeń z więzieniami.

wczoraj mojego S. na szczęście przenieśli na Wspólną i już zdążył 3 razy do mnie zadzwonić :) teraz mówi, że nie powinno być żadnego problemu z kartą telefoniczną :)

Hej ;) mam takie pytanie poniewaz mojego chlopaka niedawno przewiezli do rawicza ;( i wiecie moze jakie karty obsluguja automaty w rawiczu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót