Telefony, karty telefoniczne

• Autor wątku Autor wątku dżudi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
forg napisał:
A dlaczego "trzeba"?

W moim przypadku tak było w ZK Goleniów.
"Zezwala się na otrzymywanie kart telefonicznych w listach wartościowych oraz poleconych"
I tak się już nauczyłam, że w poleconych wysyłam. Może źle się wyraziłam,że "trzeba". Ale jak coś "wartościowego" to chyba lepiej forg poleconym, hmm?

JusticeEIN napisał:
"Zezwala się na otrzymywanie kart telefonicznych w listach wartościowych oraz poleconych"

Cóż ... jak dla mnie to ktoś mocno poszedł po bandzie. Bo co to zmienia? Totalnie nic. Przecież można wysłać list polecony, napisać w nim, że "wysłałam Ci 124 (słownie: sto dwadzieścia cztery) karty telefoniczne o nominale 1500 PLN każda". Oczywiście kart nie ma. I co, ktoś za to odpowie z poczty lub SW? Nie. I bez różnicy, czy był to list polecony, zwykły czy może gołąb pocztowy niósł przesyłkę.

Ale polecony otwierany jest przy skazanym- bynajmniej u mojego tak jest.

Ewa2002 napisał:
Ale polecony otwierany jest przy skazanym

Ale nie musi. Żaden przepis tego nie nakazuje.
Zresztą - zostanie otwarty przy skazanym. I co, poczta ukradła te 124 karty?

A po co ktoś miałby pisać o kartach których nie ma w liście? Ty zawsze masz jakieś wytłumaczenie chociażby absurdalne ;)
W niektórych ZK takie są zasady, no cóż, jak karzą to trzeba tak robić.
Przy moim też otwierają polecone.

A dla nas najwygodniej jest podać numer karty telegrosika przez telefon i nie ma problemu ze "nie dojdzie" no ale pewnie zaraz będzie,że rozmowy są podsłuchiwane i ktoś z SW spisze sobie kod? heh bez przesady... kiedys tylko poleconym wysyłałam i tak jak napisała Ewa2002 listy były otwierany przy skazanym...

Jeżeli ktoś by wsadził do listu 124 kart to by waga listu była inna i cena też :-) a więc bez przesady forg

nulcia86 napisał:
A dla nas najwygodniej jest podać numer karty telegrosika przez telefon i nie ma problemu ze "nie dojdzie"

my robimy tak samo> i zawsze ma z czego dzwonic. a z tymi poleconymi to róznie jest. kiedys mu wysłalam karty, list dostał ale kart juz nie.

Forg - list wartościowy jest ubezpieczony - z tego, co się orientuję jeśli zaginie to wtedy można domagać się odszkodowania. A karty raczej nie zginą, bo jak się samemu nie zaklei odpowiednio koperty to ktoś z poczty zrobi to za nas (odpowiednie zaklejenie koperty nie oznacza zwykłego zaklejenia oczywiście). No i to o to chodzi. I pamiętam, że chyba Kari zaginął raz list z kartami i dostała odszkodowanie od poczty. Więcej tutaj:
Poczta Polska - www.poczta-polska.pl

Mój zawsze dostaje listy.Odtwiera je tylko przy strazniku i pokazuje ze nie ma niebespiecznego.A ja w listach wysylam zdjecia i je dostaje.Jedynie niedostal kartki walentynnkowej:(

no ja włąsnie dodzwoniłąm się do wychowawacy i nie mogę przesłąc mojemu karty w liscie:(

KasiiaC napisał:
no ja włąsnie dodzwoniłąm się do wychowawacy i nie mogę przesłąc mojemu karty w liscie:(

jaki to zk a jeżeli ktoś nie ma widzeń z różnych przyczyn??

A może w tym zakładzie przyjęto że karty telefoniczne mozna sobie zakupic jedynie na wypisce, lub w kantynie???
Zdarzają się przypadki, to niby przypadkiem i przez roztargnienie, że do osadzonych sa przysyłane karty doładowujące z sieci komórkowych!!! Dobrze że KasiiaC, dowiedziła się to przynajmniej unikneła niepotrzebnego kłopotu.

Tez byłam zdziwiona,zadzwoniłam a Wychowawca powidział mi ze nie mogę mu wysłąc karty w liscie.a jak zapytałąm czemu to powiedział mi ze to nie jest kolonia.:(

Faktycznie ZK to nie kolonia, zawsze jednak mozesz zrobic tak , ze gdy Twoj chlopak zadzwoni mozesz mu podac nr karty np telgrosika lub telepin, ktora polecam szczegolnie dla tych ktorzy maja telefony komorkowe ( oprocz playa) bo jest taniej. Do mnie moj Łobuzek dzwoni prawie codziennie , co prawda tracimy na to mnóstwo kasy ale czego sie nie robi zeby chociaz sie usłyszec:)
Do ZK w Nysie mozna wysylac karty telefoniczne również w listach.

No podalam mu numer chodz powiedziano ze nie mozna mu telefonicznie podawac.Ale mial zadzwnic wczoraj ale nie mogl dostac sie do budki telefonicznej.Śmieje sie że kazdy chce chodz chwilke a przeciaga sie to godziny:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót