Telekomunikacja dla Domu, zerwanie umowy, jednak wysłali fakturę do opłacenia

• Autor wątku Autor wątku biker636
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

biker636

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich serdecznie,

Telekomunikacja dla Domu zadzwoniła pod nazwa TP z ofertą kończącej się umowy na telefon stacjonarny. Przyjechał kurier, umowa podpisana (przez ojca), przeglądając później ofertę zauważyłem brak logo TP oraz inna firmę, więc załączyła się czerwona lampka. Szukając takiej firmy w internecie znalazłem opinie, że to zwykli naciągacze, więc korzystając z możliwości zerwania umowy przed upływem 10 dni tak też zrobiłem. Wysłałem wypowiedzenie umowy na adres korespondencyjny za potwierdzeniem odbioru, dodatkowo sprawa trafiła do TP, gdzie zablokowali możliwość przejęcia łącza. Dodam, że jak to bywa w tych przypadkach kurier nie zostawił kopii umowy. Dzisiaj otrzymałem fakturę do zapłaty przez firmę TdD.
Gdzie mogę zgłosić tą sprawę, czy pisać do nich czy od razu uderzać do UKE? Wątpię, aby rozmowa z nimi wniosła coś innego, a zwlekanie ze sprawą może skutkować tylko ponaglaniem do zapłaty, a ostatecznie windykacją.
Czy ktoś przerabiał sprawę z Telekomunikacją dla Domu?
Kwota opiewa tylko na 20 zł, ale przeglądając temat ludzie skarżą się, że późniejsze faktury są znacznie wyższe, a opłacając nie uwolnię się od nich.

Pozdrawiam

Cześć,
Jako że pierwszy post - witam wszystkich.
Przerabiam właśnie ten temat. Rodzice (starsze osoby) naciągniete przez TDD podszywające sie pod Orange. Temat znany. Na odstąpienie za późno, przychodzą co mieszęczne FV, które ignorujemy, gdyż numer od poprzedniego operatora NIE ZOSTAŁ przekazany do TDD.
Dziś wysyłam do nich pismo z prośbą o zaprzestanie nękania rachunkami, które są wystawiane bezpodstawnie, gdyż nie świadczą "nam" żadnych usług. Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby potwierdzić zasadność mojej "linii obrony" jako że usługa nie jest świadczona, gdyż nie została wogóle aktywowana?

wiciu__ napisał:
Cześć,
usług. Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby potwierdzić zasadność mojej "linii obrony" jako że usługa nie jest świadczona, gdyż nie została wogóle aktywowana?

Mam podobną sytuację, numer nadal jest w Orange, TDD mimo tego przysyła faktury a infolinia TDD twierdzi że korzystać z ich pakietu minut można wpisując prefiks przed wybranym numerem na który chcesz dzwonić.

Skoro założyłeś temat to nie widzę sensu grzebania w tym.

Witam ja mam podobny problem raczej moja babcia 81 lat scenariusz jest podobny dzwoni przedstawiciel podaje się za orange i wciska Babci , że jak podpisze umowę to będzie miała obniżony rachunek za telefon .umawia się z Babcią i przychodzi daje do podpisania papiery po czym zostawia część formularzy i wychodzi. Babcia po wyjściu zorientowała się , że coś jest nie tak i poszła do orange tam podpowiedzieli , żeby poszła do Rzecznika praw konsumenta. Pismo do TKdD zostało wysłane ale to nie koniec kłopotów po 2 tygodniach przychodzi paczka (na szczęście Babcia nie odebrała) a po następnych 2 tygodniach przychodzi fak do zapłaty z Usług Telemedycznych 9,00 zł a następnie 511,00 za zerwanie umowy.Napisałam pismo powołałam się na art,.art. 84 Kodeksu cywilnego uchylam się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego w moim mieszkaniu i Termin z art. 88 § 2 k.c. został dochowany i czekam .Jednocześnie złożyłam doniesienie do prokuratury o popełnienie przestępstwa . zobaczymy jak to się skończy ale moja Babcia żyje w ciągłym strachu

W Urzędzie Komunikacji Elektronicznej zasugerowali żeby wypowiedzieć usługi dodatkowe oraz usługi bilingu papierowego, a nie wypowiadać całej umowy. Prawdopodobnie może to nas uchronić przed płaceniem tych 600 złotych. Zdaniem niektórych prawników możemy być obciążanii usługą prefixu przez cały okres obowiązywania umowy, czyli 24 miesięcy, wtedy przed końcem 23 miesiąca obowiązywania umowy trzeba będzie wypowiedzieć usługę prefiksu. Usługa prefiksu to ok. 7 zł miesięcznie, tak mi powiedzieli w Urzędzie Komunikacji Elektronicznej. Niestety dotyka to głównie emerytów dla których każdy grosz jest na wagę złota. Wypowiedzenie na powyższe usługi złożyliśmy, czekamy teraz na pierwszy rachunek, aby się przekonać jaki będzie ich ruch. Myślę, że warto spróbować. Ponieważ firma twierdzi, że to firma podwykonawcza, czyli call center świadczy dla nich usługi, to czy całkowicie zwalnia ich to z obowiązku odpowiedzialności za celowe wprowadzanie ludzi w błąd. 27.05.2015 firma ma kartkę na drzwiach nieczynne, dziś widzę informację na stronie, że w dniach 28.05. do odwołania punkt obsługi klienta (jedyny w całej Polsce) będzie nieczynny!! A tak na marginesie uswiadamiajmy swoich dziadkow, rodzicow, sasiadow i znajomych jak nie dac sie oszukac, niech przekazuja te informacje dalej!!!

Moim zdaniem , że skoro biuro zostało zamknięte to Oni kombinują nową siedzibę i nową nazwę i będą działać dalej tylko pod innym szyldem ta firma działa tak od 2013 roku ciągle zmieniając nazwy. Pewnie sporo ludzi zostało nabitych w butelkę. My czekamy dalej żadnych wiadomości nie ma więcej - może to cisza przed burzą. Wiem tylko tyle , że w moim mieście sporo osób złożyło doniesienie do prokuratury.ale skorzystam z rady i jeszcze złożę to pismo tylko pytanie czy nie wróci do mnie z powrotem skoro biuro zostało już zamknięte. :(

Wszystkie pisma do firmy należy wysyłać poleconym za potwierdzeniem odbioru. Te Panie siedzą w środku, ponieważ my pofatygowaliśmy się tam osobiście. W jednym pokoju siedzą Panie z dwóch różnych firm, ale wszystkie te firmy wchodzą w skład jednej spółki TELE POLSKA HOLDING SA. Z tego co się zorientowałam w umowie babcia się zgodziła na przetwarzanie jej danych osobowych we wszystkich spółkach, które wchodzą w skład tej grupy kapitałowej TELE POLSKA HOLDING SA. Boje się myśleć, co oni jeszcze jej podsunęli do podpisania i mają to tylko w swoich dokumentach. Rozmawiałam z jedną z tych Pań telefonicznie, rozmawiałam z rzecznikiem tej firmy( chociaż nie chciał ze mną rozmawiać, gdyż nie jestem z mediów) niestety muszę przyznać, że ignorancja i traktowanie klienta jest na bardzo niskim poziomie. Pani z biura obsługi klienta odłożyła słuchawkę!!!!! Wydaje mi się, że faktycznie możesz mieć racje, że zaraz zmienią nazwę, chociaż w skład tej grupy kapitałowej wchodzą też inne firmy z usługami telekomunikacyjnymi, już znana wszystkim TelePolska itd.

Tak właśnie zrobiłam wysłałam pismo listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru "zwrotka" przyszła podpisana oczywiście nieczytelnie ale z pieczątką firmy (pewnie mają takich dużo ). W piśmie oświadczyłam o zaprzestanie przetwarzanie danych osobowych mojej Babci oraz usunięcie ich z bazy prowadzonej przez PCT sp.z.o.o bazy danych , oczywiście nie wiem czy to coś da.:confused:

Ja też czekam na ich ruch. Widzę, że pojawiła się już nowa firma "Twoja Telekomunikacja Sp. z o.o.", ten sam adres, wchodzi w skład tego samego Holdingu. Pracownicy, który pracowali w Telekomunikacji dla domu! Naciągają ludzi jak tylko mogą!!!!!!!!!!!

hej... mamy telefon stacjonarny w netii... i moja mam podpisała umowę z tą telekomunikacją dla domu bo myślała, że od netii....bo mówili,że połaćzyła sie telkomunikacja z netą... dzś przyszła faktura na 20zł co robić?

Na pewno nie płacić bo o to im chodzi trzeba napisać pismo powołać się na art. O którym pisałam wcześniej lub z pomocą rzecznika praw konsmumenta i zagościć sprawę do prokuratury.jeśli będziesz potrzebowała wzoru to napisz .sprawdź też rachunki za energię czy są takie same bo w moim mieście jeszcze dawali do podpisania umowy na dostawę energii. Pozdrawiam .

Marta741 tylko ona podpisała tę umowę w marcu 25, a dziś czerwiec więc wypowiedzieć jej się nie da i co teraz?

Konieczynka23 W moim pierwszym poście tu na forum opisałam w skrócie "historię mojej Babci" .....a po następnych 2 tygodniach przychodzi fak do zapłaty z Usług Telemedycznych 9,00 zł a następnie 511,00 za zerwanie umowy.Napisałam pismo powołałam się na art,.art. 84 Kodeksu cywilnego uchylam się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego w moim mieszkaniu i Termin z art. 88 § 2 k.c. został dochowany i czekam .Jednocześnie złożyłam doniesienie do prokuratury o popełnienie przestępstwa . zobaczymy jak to się skończy ale moja Babcia żyje w ciągłym strachu.... możesz się powołać na te przepisy oczywiście też mam gotowe już pismo.

Zadzwoniłabym do Netii i zapytała jak wygląda u nich sytuacja, nie wiadomo co mają w dokumentach. Prawdopodobnie babcia podpisała pełnomocnictwa na przeniesienie usługi do nowej firmy. Trzeba sprawdzić, czy w Netii nie trzeba będzie płacić kar za zerwanie umowy. W Każdym piśmie, które kierujemy do Telekomunikacji dla domu trzeba wspominać, że zostaliśmy wprowadzeni w błąd. Ja na przykład napisałam, że "...zawarliście podstępnie ze mną umowę podając się za firmę Orange Polska SA, z którą miałam zawartą umowę na usługi telekomunikacyjne. Umowę tą uważam za nieważną jako wyłudzoną podstępnymi metodami przez wprowadzanie mnie w błąd. Upłynął termin 14 dniowy, w którym teoretycznie mogłam odstąpić od umowy, a nie wiedziałam, że podpisałam umowę z inną firmą. Ponieważ jednak pragnę zabezpieczyć swoje interesy wypowiadam usługi dodatkowe (par. 2 umowy) oraz usługę bilingu papierowego zawarte w umowie". Babcia nie dostała jeszcze faktury, trudno powiedzieć, co w niej będzie. Niestety nie mogę też sprawdzić jakie dokumenty babci mają, bo jedyny punkt obsługi klienta jest zamknięty. Przez telefon to ciężko sprawdzić dokumenty, które podpisała babcia. Te Panie w Telekomunikacji dla domu zresztą nie chcą pomóc, one mają za zadanie wprowadzać w błąd. W moim przypadku Pani rzuciła mi słuchawką (zadawałam za dużo pytań), wcześniej wykrzykując mi przez telefon, że chyba jestem z podstawówki. Powiedziałam, żeby odtworzyła sobie rozmowę (jak jest nagrywana) i sprawdziła, kto faktycznie jest z podstawówki. Wtedy rzuciła słuchawką. Niestety poziom komunikacji był żenujący! Niestety taka jest prawda! Każdej z nas sytuacja jest trochę inna. Mają różne dokumenty, jak Marta741 wspomina mogą mieć też inne jeszcze umowy podpisane przez nasze babcie (bo tam są różne firmy, świadczące różne usługi). Możesz zawsze zadzwonić jeszcze do Urzędu Komunikacji Elektronicznej na infolinie, mieć przy sobie umowę i fakturę, oni na bieżąco dostają informację na temat tej firmy.

Aga611

tak Netia przekazała nasz numer Telekomunikacji dla domu. Spytałam o karę za zerwanie umowy, jako, że z netią była umowa do lipca, kara będzie niewielka jakieś 20zł... chociaż wydaje mi się to mało. Czyli żeby wypowiedzieć te usługi dodatkowe wystarczy napisac tak jak ty?"Ponieważ jednak pragnę zabezpieczyć swoje interesy wypowiadam usługi dodatkowe (par. 2 umowy) oraz usługę bilingu papierowego zawarte w umowie"" ??? Jak zatutułować pismo? Przeraża mnie to...

Ja tak właśnie zrobiłam, pismo do firmy wyglądało tak:

"Wypowiedzenie usług dodatkowych oraz usługi bilingu papierowego do umowy z dnia ........... r.
W dniu ...............roku zawarliście ze mną umowę podając się za firmę Orange Polska SA, z którą miałam zawartą umowę na usługi telekomunikacyjne. Umowę tą uważam za nieważną przez wprowadzanie mnie w błąd (wyłudzoną podstępnymi metodami) . Upłynął termin 14 dniowy, w którym teoretycznie mogłam odstąpić od umowy, a nie wiedziałam, że podpisałam umowę z Telekomunikacją dla Domu. Pragnę zabezpieczyć swoje interesy, zatem wypowiadam usługi dodatkowe (par. 2 umowy) oraz usługę bilingu papierowego.
Jednocześnie informuję Państwa, że składam skargę na Telekomunikację dla Domu Sp. z o.o. do Rzecznika Praw Konsumenta oraz do Urzędu Komunikacji Elektronicznej o nadużyciach, jakie stosujecie wobec klientów."
Tak mi zasugerowali w Urzędzie Komunikacji Elektronicznej, oraz prawnicy w firmie Orange. Powinnaś jednak się zastanowić, bo moja babcia została w firmie Orange, to firma Orange zadzwoniła w porę do nas, że babcia złożyła takie pełnomocnictwo kurierowi Telekomunikacji dla domu i my szybko zareagowaliśmy żeby nie przenieśli numeru do Telekomunikacji dla domu. Ja na Twoim miejscu zadzwoniłabym do Urzędu Komunikacji Elektronicznej TEL. 801-900-853 i przedstawiła sytuacje babci, czy też powinnaś tak postąpić (chodzi o to przeniesienie numeru, żebyś też nie odcięła zupełnie babci od telefonu). Moja babcia nadal będzie za telefon płaciła firmie Orange, bo tam został numer, a umowa podpisana z Telekomunikacją dla domu jest na 24 miesiące i żeby nie płacić kary za odstąpienie od umowy, która jest 25 zł x 24 miesiące =600 złotych, wypowiadam im cześć usług, żeby nie zrywać całej umowy i nie dać im w ten sposób szansy obciążenia babci karą 600 złotych. Nie dostałam jeszcze pierwszej faktury, ale prawnicy powiedzieli, że może mi przychodzić faktura prefiksu ok. 7 złotych miesięcznie i że z tego powinnam zrezygnować już pod koniec 23 miesiąca obowiązywania umowy. Naprawdę zadzwoń pod ten numer 801-900-853, tam trafiłam na bardzo sympatyczną Panią, tylko ważne mieć przed sobą umowę z Telekomunikacją dla domu i tą fakturę. A jeśli umowa z Netią jest tylko do lipca to faktycznie może to być tylko 20 złotych, bo w Telekomunikacji dla domu liczą sobie 25 złotych za każdy miesiąc, gdy zrywasz umowę.

Witam dostałam odp na moje pismo i wynika z niego że oni mają to głęboko w d...e napisali mi że skoro Babcia podpisała to wynika z tego że była świadoma podpisania umowy i Oni nie mają sobie nic do zarzucenia. tz że nasze argumenty są gołosłowne i nie poparte żadnymi dowodami możliwymi do zweryfikowania !! Jednocześnie informują że możemy odstąpić od umowy ale musimy napisać pismo i proszą zatytułowanie pisma "wypowiedzenie umowy " a w treści określają że to na naszą prośbę jest zerwana umowa. Ale dodatkowo piszą że zerwanie umowy może spowodować naliczenie przez spółkę kary umownej - cwaniaki jedne.Uwagi to brak podpisu osoby sporządzającej pismo w treści ani razu nie powołują się na nr zawarcia umowy ani nie podają daty zawarcia umowy .

Powrót