Towar ze zwrotu w markecie, sprzedany jako nowy (po pół roku)

• Autor wątku Autor wątku niebopogodne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niebopogodne

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam,

Mam problem z pewnym znanym marketem RTV AGD. Zakupiłem u nich w grudniu 2016 komputer Apple. Dziś okazało się, że to towar ze zwrotu. Dzwoniłem do Apple w celu zapytania o drobną naprawę i poinformowali mnie, że gwarancja roczna Apple wygasa 10 kwietnia 2017, ponieważ ten komputer został sprzedany przez market 11 kwietnia 2016 i tego też dnia aktywowany przez innego użytkownika przez co prawdopodobnie pochodzi ze zwrotu.

Czy mogę wymagać od marketu aby wymienili go na fabrycznie nowy? Rozmawiałem z kierownikiem na razie telefonicznie i twierdzi, że wg mnie to nie powinien być dla mnie problem bo przecież z uwagi na dowód zakupu mam „gwarancję” marketu od daty sprzedaży. Ale dla mnie najwazniejsza jest gwarancja producenta a nie Sklepu. Poza tym kwiecień a listopad to pół roku, przez co czuję się „oszukany”.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Regand napisał:
A sklep obiecywał ci gwarancje producenta?

To pytanie jest na poważnie? W teorii nie obiecywali też, że komputer będzie miał sprawny wyświetlacz czy baterię oraz brak rys na obudowie.

Został sprzedany jako nowy, za pełną cenę mimo, że był użytkowany (nie tylko włączony w sklepie a UŻYTKOWANY przez inną osobę) i sprzedany pół roku wcześniej.

Skoro ktoś zadał takie pytanie, to wypada odpowiedzieć, bo prawdopodobnie spowoduje to udzielenie jakiejś wskazówki co dalej.

Gwarancja na produkty Apple trwa najczęściej 1 rok, a ogólnie to gwarancja nie jest świadczeniem obowiązkowym.
Ustawowa rękojmia (obowiązkowa i świadczona przez sprzedawcę) trwa dwa lata (a dla produktów używanych może zostać skrócona do roku).
Wybierz sobie korzystniejsze świadczenie.

wittka napisał:
Skoro ktoś zadał takie pytanie, to wypada odpowiedzieć, bo prawdopodobnie spowoduje to udzielenie jakiejś wskazówki co dalej.

Gwarancja na produkty Apple trwa najczęściej 1 rok, a ogólnie to gwarancja nie jest świadczeniem obowiązkowym.
Ustawowa rękojmia (obowiązkowa i świadczona przez sprzedawcę) trwa dwa lata (a dla produktów używanych może zostać skrócona do roku).
Wybierz sobie korzystniejsze świadczenie.
Ale Apple ZAWSZE daje gwarancję na 1 rok. Apple sprawdziło w systemie, że komputer który kupiłem w listopadzie, był zarejestrowany przez innego użytkownika (wiąże się to z odpaleniem gwarancji od momentu odpalenia komputera). Następnie osoba ta komputer oddała do sklepu, sklep towar przyjął i sprzedał mi jako nowy i nieużywany. Nie jako towar powystawowy a jako 100% nowy. Towar od momentu zwrotu do mojego zakupu lezal sobie w sklepie 6 miesięcy i gwarancja leciała. W konsekwencji powinienem ja mieć do końca listopada 2017 a konczy się 11 kwietnia 2017.

Z racji ewidentnej niezgodności towaru z umowa, (towar w momencie zakupu nie był nowy), mogę zadac wymiany na nowy, powolujac się na niezgodność towaru z umowa?

Świetnie że ZAWSZE daje, co nie zmienia faktu że gwarancja jest świadczeniem DOBROWOLNYM, o czym wspomina tekst rzeczonej gwarancji.

Nie ma już niezgodności z umową, jest rękojmia - art. 556 kc i późniejsze.

A masz pewność że był użytkowany i sprzedany wcześniej? Może ktoś go tylko aktywował w sklepie?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Tak, jest pewność. Były 4 pełne cykle ładowania baterii (ok 40-48 godzin pracy)

loco1 napisał:
Nie dostrzegłem odpowiedzi na #2.

Tak, poinformowano przy zakupie, że jest roczna gwarancja Apple i 2 letnia sklepowa.

Byłem z kolegą przy zakupie, sądzę, że może to zaświadczyć. Chyba, że każdą rozmowę ze sprzedawcą trzeba nagrywać ad hoc :-)?

niebopogodne napisał:
Chyba, że każdą rozmowę ze sprzedawcą trzeba nagrywać ad hoc :-)?

Wystarczy razem z towarem zabrać drukowaną kartę gwarancyjną.

arturoooo napisał:
Wystarczy razem z towarem zabrać drukowaną kartę gwarancyjną.

firmy Apple nigdy nie miała i nie posiada drukowanych kart gwarancyjnych. Podstawą są dane w dostępnym online systemie Apple na podstawie informacji przypisanych do nr seryjnego produktu.

Ostatnia edycja:
Cytat ze strony marketu "Wszystkie dostępne w naszym sklepie produkty pochodzą od polskich dystrybutorów i są objęte gwarancją producenta."

loco1 napisał:
Nie wiem, czy nie ważne, bo nie znam zapewnień sprzedawcy, które otrzymałeś.

Przecież pisałem, iż zakupiłem towar jako fabrycznie nowy, nieużywany. Nie powystawowy z obniżoną ceną, o ograniczonej gwarancji.

Powrót