Trochę dziwna sprawa...

• Autor wątku Autor wątku Tequilla_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No i co najważniejsze....aby złożył ten wniosek w naszym Sądzie, bo wtedy przy sprzeciwie sprawa rozumiem odbywałaby się właśnie u nas a nie w miejscu siedziby wierzyciela.
Obojętnie w jakim złoży, jeśli w sprzeciwie podniesiecie zarzut niewłaściwości miejscowej sądu, sprawa trafi do sądu właściwego dla Waszego miejsca zamieszkania.

Ten dokument na którym widnieje dobre imię i dobry PESEL ale złe nazwisko z 2018 to jest jakby druga strona postanowienia o klauzuli dotyczącej cesji na nowego wierzyciela.
Dziwne więc, że nikt nie zalecił żalić klauzuli... Chyba, że minęło 7 dni.

O ile nie przyśle na błędne nazwisko bo teraz nikt nie odbierze tego.
I będzie miał niepodważalny dowód w swoich aktach, że taki tam nie mieszka. Wtedy bez żadnego ryzyka zawodowego będzie mógł odstąpić. Bo on tez odpowiada za wykonywanie swoich obowiązków poprawnie, nie może tak sobie odstąpić "sobie a muzom".

Komornik właściwie zażądał tego dokumentu a że nie jest z naszego miasta a komornik to organ podlegający państwowej instytucji postanowiliśmy przychylić się do żądania.
Komornik jest funkcjonariuszem publicznym, wiec słusznie, natomiast z tym organem... To jest zwykły przedsiębiorca jednoosobowy, jak "Jan Kowalski Remontex".

To ja też rozumiem dlaczego tak wiele firm windykacyjnych jest na rynku i wciąż ich przybywa. Bo to fajny biznes.
Fajny, bo banki sprzedają długo za 3% wartości.

Mają jakby metodę na zwykłych ludzi, takich których często nie stać na adwokata czy radcę prawnego aby zasięgnąć nawet rady jak postąpić.
Nie stać... W znakomitej większości spraw obecnie wynagrodzenie takiego nie przekracza kwoty ustawowej, więc w praktyce nie płacą nic - bo zapłaci przegrywający sprawę. Prawnicy nazywają to przyjęciem sprawy "za koszty" i naprawdę wielu się na to godzi. Szkoda, że w społeczeństwie jest niewielka świadomość tego faktu.

Tylko, że po to, żeby iść do prawnika, to trzeba wiedzieć, że sprawę da się wygrać. A nie oszukujmy się - jakieś 90% spraw które prowadzą te firmy w rzeczywistości istnieje, to są rzeczywiście niezapłacone zobowiązania, tyle tylko, że to oni nie potrafią ich udowodnić. A jak Kowalski wie, że rzeczywiście jest winien - to rzadko chce się procesować.

Ostatnia edycja:
Syphar napisał:
Cytat:

Ten dokument na którym widnieje dobre imię i dobry PESEL ale złe nazwisko z 2018 to jest jakby druga strona postanowienia o klauzuli dotyczącej cesji na nowego wierzyciela.
Dziwne więc, że nikt nie zalecił żalić klauzuli... Chyba, że minęło 7 dni.

No ten dokument, a raczej jego ksero otrzymaliśmy w poniedziałek właśnie z tymi dokumentami od komornika. W piśmie skierowanym do Sądu wnieśliśmy o umorzenie tego postanowienia właśnie, i sprzeciw klauzuli na podstawie której została ta cesja przepisana.

Jeszcze tak myślę, może ta windykacyjna firma za pierwszym razem też to przysłała -tylko że nie zwracaliśmy na to uwagi.I firma może powie, że mieliśy na zapoznanie się z treścią te 7 dni bo list był odebrany.

Ostatnia edycja:
Nie ma czegoś takiego jak sprzeciw klauzuli... Macie zapewne to pismo, skoro je pisaliście - wklej treść, bez danych osobowych, danych powoda i tak dalej, wiadomo, cenzura. Bo w tym momencie zacząłem mieć wątpliwości, czy w ogóle zostało zrobione to, co powinno być. Adwokaci też bywają różni. W końcu fundusz, który przegrywa sprawę za sprawą... Też reprezentował adwokat.

Bo klauzulę żalić, owszem, ale oprócz tego sprzeciw od nakazu - to osobne pisma, w zupełnie osobnych sprawach.

Zaznaczam, że treść dyktowała mi Pani w Sądzie, trochę dodałam od siebie a sprawdziła to Pani Adwokat i uznała że jest dobrze. Podpowiedziała właśnie by dodać fragment o przedawnieniu.

Sprzeciw od nakazu i wniosek o umorzenie postępowania o nadanie klauzuli wykonalności w całości.
W związku z otrzymanym w dniu xxxx żądaniem wyjaśnień w sprawie egzekucyjnej prowadzonej przez komornika xxxxxxx na podstawie nakazu zapłaty z dnia xxxxx zaopatrzonego w klauzulę wykonalności z dnia xxxxx oraz Postanowienia Sądu Rejonowego xxxxxxxxxxx zaopatrzonego w klauzulę wykonalnościxxxxxxxx informuję, iż nadana klauzula wykonalności xxxxxxx nie pokrywa się z moimi danymi osobowymi tj, w postanowieniu o nadaniu klauzuli wykonalności widnieje inne nazwisko oraz inny adres zamieszkania. Komornik znalazł mnie po numerze PESEL - ten wskazany jest prawidłowo na jednym z dokumentów.
Do pisma od Komornika załączony jest nakaz zapłaty xxxxxxxxx którego nigdy nie otrzymałem i w którym również widnieje błędne nazwisko. Utraciłem prawo do złożenia sprzeciwu, ponieważ nakaz nie był wystawiony na moje nazwisko i nie został wysłany na mój adres.
W związku z zaistniałą sytuacją wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty xxxxxx ponieważ nie tylko zawiera błędne dane, ale również nigdy nie został mi on doręczony. Z ostrożności podnoszę zarzut przedawnienia oraz wnoszę także o umorzenie postępowania o nadanie klauzuli wykonalności Sygn akt xxxx w całości,ponieważ z dokumentów wynika że nie dotyczy on xxxxx zamieszkałego xxxxxx

Ostatnia edycja:
Sprzeciw od nakazu i wniosek o umorzenie postępowania o nadanie klauzuli wykonalności w całości.
A co to za potworek?

Dobra. To co tu jest, pomijając fakt, że niepotrzebnie jest nabazgrolone dużo, a istotne jest tylko to:
W związku z zaistniałą sytuacją wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty xxxxxx ponieważ nie tylko zawiera błędne dane, ale również nigdy nie został mi on doręczony. Z ostrożności podnoszę zarzut przedawnienia
Bo reszta nadaje się od razu do odrzucenia, stanowi właściwie poprawnie skonstruowany sprzeciw od nakazu zapłaty. O ile poszło z dowodami na prawidłowy adres - będzie przyjęty, pod warunkiem, że sąd pominie niezgodność danych.

A teraz do sądu, który nadał klauzulę wykonalności (to ta pieczątka z 2018), piszesz coś w tym guście (na kolanie, więc do poprawy):

Zażalenie
na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności
nakazowi zapłaty wydanemu w postępowaniu upominawczym
przez Sąd Rejonowy w…………., w dniu ……………..

Niniejszym zaskarżam w całości postanowienie Sądu Rejonowego w …………… (tego, który nadał klauzulę - czyli przybił tą pieczątkę z prawdziwymi danymi) z dnia……………. w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty w postępowaniu upominawczym, wydanemu w dniu ………………. w sprawie o sygnaturze akt………………………….
Zaskarżonemu postanowieniu zarzucam:
naruszenie prawa procesowego w takim zakresie, że klauzulę wykonalności przeciwko Y nadano nakazowi zapłaty wydanemu przeciwko X, pomimo, iż nie zachodzi tożsamość zobowiązanego

Mając na uwadze powyższe naruszenie wnoszę o:
zmianę zaskarżonego postanowienia przez oddalenie wniosku wierzyciela o nadanie klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty z dnia ………..,
zasądzenie na rzecz dłużnika kosztów postępowania zażaleniowego.

Uzasadnienie
Nazywam się X, zamieszkuję i jestem zameldowany od Y roku pod adresem Z, natomiast nakaz zapłaty wydano przeciwko A, zamieszkałemu w B, pod adresem C. Z uwagi na to, że nakaz zapłaty dotyczy innej osoby wnoszę jak w zażaleniu. Na dowód załączam kserokopię dokumentów tożsamości oraz (inne dowody na adres).

Załączniki:
- kserokopia dowodu osobistego
- inne dowody

Jeśli klauzulę wydał sędzia, a jeśli referendarz, to zamiast słowa "zażalenie" używamy słowa "skarga na postanowienie referendarza". Wysyłasz do sądu, który nadał klauzulę. Jak to ten sam sąd to też dobrze, ale jak inny to pamiętaj, że do tego, który wydał klauzulę.

Jeśli sąd odrzuci sprzeciw od nakazu zapłaty, bo uzna, że Twój ojciec nie jest tą samą osobą, to jednocześnie w takim scenariuszu uwzględni to zażalenie, z tego samego powodu. A jeśli sąd przyjmie sprzeciw, bo uzna, że to jednak ta sama osoba, to zażalenie odrzuci.

W obu wypadkach skutek będzie taki sam: długu nie ma. Na razie. Postępowanie komornicze do umorzenia, pieniądze, jeśli komornik wyegzekwował cokolwiek - do zwrotu.

Oczywiście żalisz tą wydaną z prawidłowymi danymi.

Uwaga, termin 7 dni! Warto tez napisać, kiedy dowiedział się o klauzuli (od komornika, w poniedziałek).

Kurcze dziękuję ślicznie Oczywiście był nagłówek po lewo nasze dane po prawo do jakiego Sądu ja wkleiłam tylko treść pisma
Zanim zaczniemy ustalmy dane mojego ojca: Kowalewski Jan, dane z pism Sądowych dłużnika Kowalski Jan.

.
Syphar napisał:
Zażalenie
przez Sąd Rejonowy w…………., w dniu ……………..

Niniejszym zaskarżam w całości postanowienie Sądu Rejonowego w …………… (tego, który nadał klauzulę - czyli przybił tą pieczątkę z prawdziwymi danymi) z dnia……………. w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty w postępowaniu upominawczym, wydanemu w dniu ………………. w sprawie o sygnaturze akt………………………….
Tę część rozumiem, ale nigdzie nie ma prawdziwych danych czyli Jana Kowalewskeigo ,jest Jan Kowalski pesel Jana Kowalewskiego
Ale uznaję że chodzi o tą cesję wierzytelność właśnie gdzie jest pesel.
Syphar napisał:
naruszenie prawa procesowego w takim zakresie, że klauzulę wykonalności przeciwko Y nadano nakazowi zapłaty wydanemu przeciwko X, pomimo, iż nie zachodzi tożsamość zobowiązanego
....,że klauzulę wykonalności przeciwko Kowalski Jan nadano nakazowi zapłaty wydanemu przeciwko Kowalewski Jan?(ale tu też jest Kowalski Jan w pismach, tylko dopisany PESEL który wskazuje Kowalskiego Jana-mojego ojca)

Uzasadnienie
Nazywam się Kowalewski Jan, zamieszkuję i jestem zameldowany od Y roku pod adresem Z, natomiast nakaz zapłaty wydano przeciwko Kowalski Jan zamieszkałemu(nie mamy tych danych) w B(brak danych) , pod adresem C (brak danych) Z uwagi na to, że nakaz zapłaty dotyczy innej osoby wnoszę jak w zażaleniu. Na dowód załączam kserokopię dokumentów tożsamości oraz (inne dowody na adres).

Nie mamy adresu jaki widnieje w aktach, bo Pani w Sądzie powiedziała, że nie może nam podać, ale zapytała się o nasz adres mówiąc, że adres Jana Kowalskiego w aktach jest spoza naszego miasta i nie jest nasz.

Syphar napisał:
Oczywiście żalisz tą wydaną z prawidłowymi danymi.
No właśnie, czyli mamy uznać że sam PESEL to nasze prawidłowe dane?

Hmm. już Tobie to tłumaczę inaczej.... Patrz....Ja jestem dłużnikiem Jan Kowalski PESEL brak mieszkam(nie wiemy gdzie info brak) Ty jesteś moim ojcem Jan Kowalewski masz numer PESEL xxxxxx mieszkasz w CCCC .(teoretycznie ojcem jesteś :D )

Dostajesz dokumenty zaadresowane Jan Kowalski adres twój CCC odbierasz pismo i w nim masz :
żądanie do składania wyjaśnień ... egzekucja na wniosek wierzyciel XXXX przeciwko dłużnik Dłużnik JAN KOWALSKI adres CCC czyli Twój data urodzenia (chyba wzięta z numeru PESEL bo jest zgodna z Twoją)

klauzula wykonalności rok 2001 Jan Kowalski-żadnych innych danych nie ma tu

tytuł wykonawczy z roku 2010 =tu w ogóle nie ma żadnych danych przeciwko komu to jest i to jest najzabawniejsze.Napisane jest tylko że PKP ma tytuł wykonawczy i że dostaje go na wniosek jakiegoś mecenasa. Nie ma przeciwko komu.

Postanowienie o nadanie klauzuli - cesja rok 2018
dłużnik JAN KOWALSKI PESEL xxxxxxxxx (twój) i to wszystkie dane

rozumiesz?

Syphar napisał:
Cytat:
A co to za potworek?

No to jest pismo zwykłego szarego obywatela, któremu się wydaje że Sąd zrozumie o co chodzi bo przecież nie każdy zna się na prawie:) Skutek ma być jak najlepszy dla obywatela:) Przepraszam, jeśli ten widok zabolał oczy :)

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dobra. Jeden dzień tu Cię nie zbawi. Ten sprzeciw też do poprawy.

Jeszcze raz:
Klauzula wykonalności to jest ta pieczątka. Ale po kolei, bo zaczynam się zakręcać, zostaw tą cesję, to dokument prywatny, na razie Cię nie interesujący - zresztą wątpię, by była dołączona, raczej jest tylko stwierdzenie, że do niej doszło. Ale może mnie jakaś firma W pozytywnie zaskoczy.

Nakaz zapłaty to nakaz zapłaty. Sam dokument.

I teraz ja rozumiem, że ma dwie klauzule. OK, to normalne.
1. Nakaz zapłaty - na kogo? Ojciec czy Kowalski?
2. Klauzula numer 1 - na kogo?
3. Klauzula numer 2 (ta po cesji) - na kogo?

No i na którym z tych trzech jest pesel. Adresy to pewnie komornik ustalał.

1. Nakaz zapłaty - na kogo? Ojciec czy Kowalski? Kowalski Jan
2. Klauzula numer 1 - na kogo? Kowalski Jan
3. Klauzula numer 2 (ta po cesji) - na kogo?- czyli chodzi ci o to postanowienie skłądające się jakby z dwóch stron.
na 1 stronie jest napisane Postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności w związku z przejściem uprawnień. Posiedzenie niejawne na wniosek XXX z udziełam JAN KOWALSKI
postanawia.
Nadać klauzulę z roku 2001 z dnia sygn . wydanej przez Sąd Rejonowy ....z powództwa PKP przeciwko Janowi Kowalskiemu nadac klauzulę wykonalności na rzecz xxxx
Zasądzić od Dłuznika Jana Kowalskiego na rzecz xxx kwotę-tu chodzi o te koszty wszystkie.

na 2 stronie jest zapis:
W imieniu RP dniaxxx Sąd Rejonowy w xx stwierdza że niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji(jest cały ten zapis taki)
orzeczenie podlega jako prawomocne.
Tytuł wykonawczy wydano: dane wierzyciela
koszty należne od dłużnika wynoszą:xxx

Wskazuje się:numer KRS wierzyciela-jego pełne dane
Numer PESEL dłużnika JAn KOWALSKI xxxxxxxxx(ten pesel to pesel mojego ojca)

Aha jeszcze jedno. Wszystkie pisma są wydane przez nasz Sąd, a u nas Sąd jest tylko jeden :)

Ostatnia edycja:
Czyli wszędzie Kowalski, a nie Ojciec (dajmy sobie spokój z tym Kowalewskim, bo się w oczach zlewa)... To skarga na czynność komornika, jeśli taką podejmie, bo i żalić tu nie bardzo jest co. Oczywiście to kosztuje tyle co wysyłka i papier wszystko przyjmie, więc zażalenie na klauzulę do sądu klauzulowego, plus sprzeciw do sądu, który wydał nakaz zapłaty (ale wprost sprzeciw, i tam piszesz, że składasz zarzuty:
- nieprawidłowego doręczenia nakazu z uwagi na błędny adres (tu dowody na adres)

Oraz wnosisz o:
- oddalenie powództwa w całości
- doręczenie nakazu zapłaty wraz z pozwem i załącznikami do pozwu na prawidłowy adres
- zwrot kosztów procesu wg. norm przepisanych
- wydanie zaświadczenia o uwzględnieniu sprzeciwu w celu przedłożenia Komornikowi (tu dane komornika)
- umożliwienie uzupełnienia sprzeciwu o zarzuty, które podniesiesz po otrzymaniu w/w dokumentów

Ten ostatni wniosek to kurtuazyjnie, bo i tak nie będą one spóźnione.

A zażalenie na klauzulę/skarga na orzeczenie referendarza jak w poprzednim poście.

I teraz zależnie co zrobi sąd, do komornika wysyłamy albo to zaświadczenie, które wyda wraz z wnioskiem o umorzenie egzekucji, albo postanowienie o uchyleniu klauzuli z takim samym wnioskiem, albo dokumenty o odrzuceniu powyższych z uwagi na niezgodnośc danych osobowych - z wnioskiem o umorzenie egzekucji w stosunku do Ojca, ponieważ tytuł uprawnia do egzekucji w stosunku do Kowalskiego.

Dobra to sprzeciw napiszę. Zażalenie napiszę - to wszystko mają być odrębne pisma czy na jednym wszystko napisać?

Ech...tak myślałam że jednym papierkiem chyba wszystkiego nie załatwię:D ( w sensie moim potworkiem)Za to jednak uświadamiają mnie jak niską prawniczą wiedzę posiadam:) Trudne to jest.

P.S. Ja te pisma zanoszę osobiście do Sądu:)

Ostatnia edycja:
Nie no osobne, mało tego - jak ten sąd:
na 1 stronie jest napisane Postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności w związku z przejściem uprawnień. Posiedzenie niejawne na wniosek XXX z udziełam JAN KOWALSKI
postanawia.
Jest inny niż ten sąd, co wydał nakaz zapłaty, to zażalenie do tego co napisał to co wyżej, a sprzeciw do tego, który wydał nakaz zapłaty. Przy czym nakaz ma też sygnaturę akt, to oczywiście podać.

A jak to ten sam, to można w jednej kopercie :D

Czy odrzucą? Nie wiadomo, powinni, ale przynajmniej będzie dowód dla komornika, że egzekwuje nie od tego człowieka, co potrzeba.

Powiem Tobie szczerze, że wydawało mi się że moje pismo było dobre mimo napisania go "po ludzku,zwyczajnie", to co mi piszesz chwilami wydaje mi się jakbyś pisał w obcym języku do mnie niestety.

Wstanę jutro wcześnie i zacznę to pisać. Jak napiszę to odezwę się tutaj.Być może będziesz uprzjemy i zechcesz ze mną jeszcze nad tym posiedzieć jutro i pomożesz mi wtedy skorygować moje błędy:)

A komornik dostał dowód to powinien wstrzymać egzekucję-tak mi się wydaje.

Ostatnia edycja:
A komornik dostał dowód to powinien wstrzymać egzekucję-tak mi się wydaje.
Szczerze mówiąc, to nie jest to podstawa sama w sobie, no ale może trochę pozwlekać... Niezwłocznie to szerokie pojęcie. I zapewne właśnie to robi - bo sprawa się wyjaśni, w ten czy inny sposób. Szczególnie, że widzi niezgodność formalną.

Syphar napisał:
Szczerze mówiąc, to nie jest to podstawa sama w sobie, no ale może trochę pozwlekać... Niezwłocznie to szerokie pojęcie. I zapewne właśnie to robi - bo sprawa się wyjaśni, w ten czy inny sposób. Szczególnie, że widzi niezgodność formalną.

Może się uda zobaczymy. Oby nie zajmował konta, bo tylko potem będzie więcej biegania niż to warto.

Wracając do tematu:
No więc tak: Zalażenie napisąłam w ten sposób (to na klauzulę z roku 2001 z powpisuję Tobie daty abyś widział czy dobrze dobrałam

Zażalenie
przez Sąd Rejonowy w…………., w dniu ……2001……..

Niniejszym zaskarżam w całości postanowienie Sądu Rejonowego w …………… (tego, który nadał klauzulę - czyli przybił tą pieczątkę z prawdziwymi danymi) z dnia……2018………. w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty w postępowaniu upominawczym, wydanemu w dniu …………2001……. w sprawie o sygnaturze akt………………………….
naruszenie prawa procesowego w takim zakresie, że klauzulę wykonalności przeciwko Y nadano nakazowi zapłaty wydanemu przeciwko X - po numerze PESEL , pomimo, iż nie zachodzi tożsamość zobowiązanego

zmianę zaskarżonego postanowienia przez oddalenie wniosku wierzyciela o nadanie klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty z dnia …2001……..,

Uzasadnienie
Nazywam się X, zamieszkuję i jestem zameldowany od Y roku pod adresem Z, natomiast nakaz zapłaty wydano przeciwko A, Z uwagi na to, że nakaz zapłaty dotyczy innej osoby wnoszę jak w zażaleniu.
Na dowód załączam kserokopię dokumentów tożsamości oraz zaświadczenie o zameldowaniu a także inne dowody

Załączniki:
- inne dowody

Zażalenie dotyczy klauzuli z roku 2001

Czy tak?

Sprzeciw musi być na formularzu?czy mogę normalnie w liście napisać. ?

A to kolejne napiszę już jutro, bo już tak późno muszę trochę pospać:) Ty na pewno też rano wstajesz.
Bardzo Tobie dziękuję za zaangażowanie w mój problem. Tata sam by sobie nie poradził, bo już starszym człowiekiem jest, a ja ....się też nie znam, piszę potworki do Sądu:) Naprawdę bardzo mi pomagasz.Dziękuję.

Ostatnia edycja:
Wywal to "po numerze PESEL" po co sądowi sugerować, że mógłby odrzucić merytorycznie. Klauzulę nadano nie przeciwko Ojciec przecież, tylko przeciwko Kowalskiemu, więc zamiast:
naruszenie prawa procesowego w takim zakresie, że klauzulę wykonalności przeciwko Y nadano nakazowi zapłaty wydanemu przeciwko X - po numerze PESEL , pomimo, iż nie zachodzi tożsamość zobowiązanego
Dać:
naruszenie prawa procesowego w takim zakresie, że klauzulę wykonalności przeciwko Kowalskiemu nadano nakazowi zapłaty wydanemu przeciwko Kowalskiemu, opatrując ją jednak numerem PESEL Ojca, pomimo, iż nie zachodzi tożsamość zobowiązanego

Natomiast żalic klauzulę najnowszą, tą z 2001 roku nie ma sensu, bo PKP sprzedało roszczenie i ona już nie obowiązuje, teraz obowiązuje ta na rzecz obecnego wierzyciela. Może w przyszłości, jakby komuś przyszło do głowy udowadniać, że jednak nie sprzedali, ale PKP nie będzie się w to bawić.

Ostatnia edycja:
Poprawiłam , czyli wszędzie jest rok 2018 ale w tym jednym miejscu jest 2001 bo na jego podstawie jest wydana ta klauzula.

A czy sprzeciw do nakazu ma być napisany na formularzu Sądowym?czy można listem normalnie.

Ale żalisz nie tą z 2001, tylko tą wydaną na podstawie nakazu z 2001 w 2018.

A czy sprzeciw do nakazu ma być napisany na formularzu Sądowym?
Powiedziałbym: a pozew jest na formularzu? Jak tak to na formularzu. Ale tego nie wiemy. Dlatego nie jest błedem napisanie normalnie, chociaż na formularzu będzie milej widziane.

Syphar napisał:
Ale żalisz nie tą z 2001, tylko tą wydaną na podstawie nakazu z 2001 w 2018.

Powiedziałbym: a pozew jest na formularzu? Jak tak to na formularzu. Ale tego nie wiemy. Dlatego nie jest błedem napisanie normalnie, chociaż na formularzu będzie milej widziane.

Dzień dobry,
bardzo Cię przepraszam poszłam wczoraj już spać aby dziś na nowo działać. Dodatkowo jestem w ciąży i ta sprawa, ten stres też na mnie nie spływa jak "po kaczce" więc postanowiłam wczoraj już się poddać.

Wracając do sprawy:)

No Właśnie Bo tak. Według mnie jest to obojętne, bo w Sądzie i tak nie ma żadnych archiwalnych danych już.Formularz jest dla mnie czarną magią, nie będę potrafiła go wypełnić. Chociaż domyślam się że teraz pisma składamy jako:Ojciec przeciwko -pozwany-Wierzyciel o ile to w ogóle potrzebne bo ja napisałam że pismo kieruje ojciec do Sądu w sprawie zażalenia i tyle właściwie byłoby w tej pierwszej części dokumenty a po zażaleniu właśnie cała treść pisma.

Ja rozumiem że żalę tę z 2018 wydaną na podstawie z roku 2001 ale w tym zażaleniu idzie się zgubić :) Treść jest dla mnie skomplikowana.
Ale jeszcze raz:

Zażalenie
przez Sąd Rejonowy w ........... ., w dniu .....2018

Niniejszym zaskarżam w całości postanowienie Sądu Rejonowego w............. z dnia ..............2018 w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty w postępowaniu upominawczym, wydanemu w dniu ............2018 w sprawie o sygnaturze akt ....xx/18.i tu ten numer jaki widnieje na tym dokumencie z roku 2018 tak ?
naruszenie prawa procesowego w takim zakresie, że klauzulę wykonalności przeciwko XXX nadano nakazowi zapłaty wydanemu przeciwko xxxx opatrując ją jednak numerem PESEL YYY, pomimo iż nie zachodzi tożsamość

zmianę zaskarżonego postanowienia przez oddalenie wniosku wierzyciela o nadanie klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty z dnia ...2001(bo wierzyciel składał na postawie tej klauzuli) oraz
Uzasadnienie
Nazywam się YYYY,, zamieszkuję i jestem zameldowany od .....roku pod adresem................. , natomiast nakaz zapłaty wydano przeciwko XXXX Ja nakazu zapłaty nigdy nie otrzymałem, ponieważ nie został wysłany na mój adres .
Z uwagi na to, że nakaz zapłaty dotyczy innej osoby wnoszę jak w zażaleniu. Na dowód załączam kserokopię dokumentów tożsamości, zaświadczenie o zameldowaniu.

Załączniki:
- kserokopia nakazu z roku 2001
-kserokopia postanowienia 2018

Czyli to ma wyglądać tak?

.

Mam cały dzień dziś aby to uporządkować i jutro rano-jako 5 dzień roboczy zanieść szybko do Sądu te pisma.W którym z tych pism można na wszelki wypadek podnieść od razu zarzut przedawnienia i jak go o to ewentualnie uzupełnić?

I teraz sprzeciw.
Wiadomo:
dane ojca skierowane do sad rejonowy w .....wydzial....
Sprzeciw od nakazu zapłaty z dnia....2001 sygn akt....xxx/01

Składam zarzuty w sprawie nakazowi zapłaty wydanemu przez Sąd Rejonowy dnia ......2001 opatrzonego w sygn.akt...xx/01 z powodu jego
nieprawidłowego z uwagi na błędny adres dostarczenia oraz wnoszę o:
- oddalenie powództwa w całości
- doręczenie nakazu zapłaty wraz z pozwem i załącznikami do pozwu na prawidłowy adres
- zwrot kosztów procesu wg. norm przepisanych
- wydanie zaświadczenia o uwzględnieniu sprzeciwu w celu przedłożenia Komornikowi (tu dane komornika)
- umożliwienie uzupełnienia sprzeciwu o zarzuty, które podniosę po otrzymaniu w/w dokumentów

Uzasadnienie:
Nakazu zapłaty wydanego przez Sąd rejonowy w .... wydanego dnia..2001 ..opatrzonego w sygn.akt xx/01 nigdy nie otrzymałem ze względu na błędny adres dostarczenia.O nakazie dowiedziałem się z pisma od komornika:.........(dane komornika) , które otrzymałem dnia ...2018 wraz z dokumentami potwierdzającymi przeprowadzenie egzekucji komorniczej.

Załączniki:
kserokopia pisma od komornika
kserokopia nakazu zapłaty z roku 2001

(czy te załączniki są poprawne?Sąd sam musi sprawdzić jaki adres widnienie u nich-a tam na pewno nie ma naszego z tego co już wiemy choć go nie znamy)

Podpis ojca......

Ale czemu w sprzeciwie nie trzeba już pisać nic, że nakaz nie dotyczy ojca tylko kogoś tam innego.Obawiam się że być może na podstawie naszych pism, Sąd sam już zacznie w dokumenty wpisywać taty dane poprawne:)

Czyli składam tylko te dwa pisma tak?

Ostatnia edycja:
Czyli to ma wyglądać tak?
Może być. No, można temu jakże mądremu wierzycielowi wbić szpilę i zasugerować, że wierzyciel sam sobie dopisał PESEL.

(czy te załączniki są poprawne?Sąd sam musi sprawdzić jaki adres widnienie u nich-a tam na pewno nie ma naszego z tego co już wiemy choć go nie znamy)
Jeszcze jakieś dowody na adres. Dowód, zaświadczenie o zameldowaniu, rachunek za prąd, coś takiego.

Ale czemu w sprzeciwie nie trzeba już pisać nic, że nakaz nie dotyczy ojca tylko kogoś tam innego.
Bo liczymy składając go, że sąd uzna, że jednak dotyczy ojca. Tak byłoby dla Ciebie najlepiej. Marzenia ściętej głowy, ale nadzieję można mieć. Poza tym - w sprzeciwie odnosisz się do sprawy merytorycznie i podważasz nakaz, a w zażaleniu żalisz klauzulę z powodów formalnych. To różnica.

Czyli składam tylko te dwa pisma tak?
Na ten moment tak właśnie bym zrobił. Skarżyć czynności komornika nie ma jak, bo żadnych nie podjął. I nie ma sensu robić mu problemu, skoro sam widzi,że coś jest nie tak i nie egzekwuje.

Dziękuję.

Te daty w końcu już ogarnęłam tak?tzn, tu gdzie ma być 2018 jest a tu gdzie 2001 też jest :)

Wyciągnęliśmy z urzędu miasta dziś zaświadczenie o zameldowaniu i mamy tutaj imie nazwisko pesel adres i date zameldowania.mysle ze to wystarczy.

Powrót