Ultimo\Przedawnienie.

• Autor wątku Autor wątku Amidalo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Amidalo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam chciałbym się dowiedzieć czy mój dług został przedawniony , otóż dzisiaj dostałem kopertę w której piszę . Że sprawa zadłużenia wynikająca z umowy pożyczki z dnia 2003-01-14 (F.Provident) , została przekazana do windykacji ULTIMO. I teraz jak to wygląda z tym przedawnieniem?. Czy dług jest przedawniony , czy mam wystosować jakieś pismo do ULTIMO , jak mam postąpić w tej sytuacji?

Poczytałem troszkę o tym i nie do końca mogę się w tym połapać , raz czytam że o przedawnienie mogę starać się dopiero wtedy jak sprawa trafi do sądu . Za chwilę wynajduję , że przedawnione długi nie mogą trafić do sądu. Itd , nie siedzę w prawie i te wszystkie przepisy są dla mnie dość zagmatwane.
I czy ktoś życzliwy z forum , mógłby mi ewentualnie pomóc napisać takie pismo.
Albo chociaż nakierować na "formułkę" jak to ma wyglądać .
Z góry dziękuje za odpowiedzi.

W każdym opracowaniu dostępnym w internecie możesz to przeczytać.

Dług przedawniony istnieje.

Można powołać się przed sądem na zarzut przedawnienia. Wówczas sąd na 99,9% oddali pozew.

Możesz też napisać do FW, że nie uznajesz roszczenia, nie spłcisz, bo jest przedawnione i pewnie bezzasadne.

Bezzasadne, bo takie firmy jak provident niemalże zawsze łamały prawo w umowach.
Odsetki wynosiły kilkadziesiąt lub kilkaset procent, a opłaty dodatkowe były niezgodne z prawem.

Witam, i dziękuję za odpowiedź. Ale nie rozumiem dalej jednej kwestii skoro długi przedawnione "nie znikają" lecz także nie mogą być przymusowo wyegzekwowane , przed np sądem . Wiec teraz nachodzi mnie pytanie , czy sam list do Ultimo załatwi tą sprawę , i po prostu nie przejmować się dalszymi listami , telefonami od nich?

I czy taka treść listu będzie odpowiednia ?
Zgłaszam zarzut przedawnienia w stosunku do roszczeń za dług providenta z
dnia 2003-01-14.
Zobowiązania z umowy kredytu czy pożyczki przedawniają się po trzech latach

To że dług jest przedawniony i jeśli poprawnie wniesiesz ten zarzut przed sądem, a ten go przyjmie oznacza tyle że firma która Ciebie pozwała nie może przymusowo za pomocą komornika odzyskać pieniędzy, natomiast może np podać Ciebie do Krajowego Rejestru Długów itp jako dłużnika i będziesz miał problem z zakupem telefonu na abonament itp

Dziękuję za odpowiedź . To już wiem , natomiast nie wiem jak teraz należy postąpić . Czy pisać do ultimo pismo że nie spłacę długu ponieważ jest przedawniony? Czy jak.

Możesz, to nic nie da.

Ile razy musisz to przeczytać, aby dotarło??!!

Amidalo, kiedy była wymagalna ostatnia nieuregulowana płatność?
Przedawnienie nie jest liczone od daty zawarcia umowy, ale od daty ostatniej wymaganej i nieuregulowanej płatności.
Czy w międzyczasie negocjowałeś spłatę tego długu? Jeśli tak to kiedy, bo negocjowanie spłaty przerywa bieg przedawnienia.
Żeby przedawnienie nastapiło musisz otrzymać nakaz zapłaty z sądu i w ciągu 14 dni wnieść sprzeciw podnosząc zarzut przedawnienia.

ukanio napisał:
negocjowanie spłaty przerywa bieg przedawnienia.
Żeby przedawnienie nastapiło musisz otrzymać nakaz zapłaty z sądu i w ciągu 14

Jest to bardzo złe uproszczenie i wprowadza w błąd.

Witam,
Pozyrowalam pozyczke mojemu mezowi w 2000 roku. (2006 wzielam rozwod). Przyszlo pisemnko z ULTIMO do domu mojej mamy o zaplacenie dlugu na kwote ponad 5.000 zl .Ja od 10 lat mieszkam i pracuje za granica .Do ktorego sadu musze wystapic o przedawnienie ?? Czy musze skladac pozew osobiscie ? Jakie dokumenty musze dolaczyc ?
z gory serdecznie dziekuje
pozdrawiam

Amidalo napisał:
Dziękuję za odpowiedź . To już wiem , natomiast nie wiem jak teraz należy postąpić . Czy pisać do ultimo pismo że nie spłacę długu ponieważ jest przedawniony? Czy jak.

Jak dostałeś to napisz, że dług jest przedawniony i uznajesz ich roszczenia jako bezzasadne i nie życzysz sobie żadnej korespondencji ani telefonów w tym temacie.

Dużo to nie da ale jak zaczną Cie ścigać to będziesz mógł im zarzucić nękanie pomimo znajomości faktu odmowy zapłaty z powodu przedawnienia. poza tym będziesz miał dokument potwierdzający fakt zgłoszenia im przedawnienia jeśli pójdą ze sprawą do sądu.

Będą Cię mogli ścigać tylko w postępowaniu nakazowym- ale nie w e-sądzie wg tego co piszą w necie to teraz : "w postępowaniu w e-sądzie będzie można dochodzić roszczeń, które stały się wymagalne w okresie trzech lat przed dniem wniesienia pozwów"

E-sąd i dłużnicy mają szansę odetchnąć - Finanse - WP.PL

Marta:)

MARTA MAREK napisał:
Witam,
Pozyrowalam pozyczke mojemu mezowi w 2000 roku. (2006 wzielam rozwod). Przyszlo pisemnko z ULTIMO do domu mojej mamy o zaplacenie dlugu na kwote ponad 5.000 zl .Ja od 10 lat mieszkam i pracuje za granica .Do ktorego sadu musze wystapic o przedawnienie ?? Czy musze skladac pozew osobiscie ? Jakie dokumenty musze dolaczyc ?
z gory serdecznie dziekuję pozdrawiam

Na razie do żadnego - jeśli przyszło pismo z ULTIMO to załatw sprawę jak wyżej jeśli się przedawniła sprawa - bo to tylko wezwanie do zapłaty

Dopiero zarzuty czyli wniosek o przedawnienie składa się w max terminie 14 dni max od nakazu zapłaty - ale ten dostajesz z sądu i wtedy wiesz gdzie się odwołać

Ostatnia edycja:
a jesli juz napisalismy list do ultimo o przedawnieniu a oni zalozyli sprawe w sadzie to jakie mamy szanse umozenia tjw( dlug z 2006r )

pinawino napisał:
a jesli juz napisalismy list do ultimo o przedawnieniu
jak widzisz ty i ini - nic to nie daje. szkoda znaczka

pinawino napisał:
a oni zalozyli sprawe w sadzie to jakie mamy szanse umozenia tjw( dlug z 2006r )
jesli nie przerwaliście biegu przedawnienia to wszystko zależy od waszej dalszej postawy czyli co napiszecie do sądu.
co do umorzenia to chyba o oddalenie powództwa w domyśle ci chodzi? spij spokojnie, pilnuj listonosza

moze nic nie daje ale jak sie ma do dyspozycji jedna wyplate i maja na nia siasc to jakos trzeba cos zrobic

Bez BTE firma windykacyjna nie może zająć wynagrodzenia.

mala mi78 napisał:
Bez BTE firma windykacyjna nie może zająć wynagrodzenia.
ej no laska tak jak cię lubie, tak stokroć mocniej prosze - nie pleć głupot... BTE przysługuje TYLKO bankom

jerry23 napisał:
ej no laska tak jak cię lubie
No ja Ciebie też lubię... Fakt,tutaj firma windykacyjna nie musiałaby mieć nakaz zapłaty...dziękuję
pinawino napisał:
moze nic nie daje ale jak sie ma do dyspozycji jedna wyplate i maja na nia siasc to jakos trzeba cos zrobic
za sprostowanie. Jak się ma jedną pensje to komornik może pobrać 50 % to co ponad najniższej krajowej(1600zł brutto wolne od potrąceń)

pinawino napisał:
chodzilo mi o to, że pisanie listów do ultimo i innych hien nic nie daje! bo zarzut przedawnienia podnosi się w sądzie

Powrót