Dzień dobry, chciałem dowiedzieć się, czy można skorzystać z przedawnienia w przypadku jak poniżej:
W 1999 roku rodzice wzięli w PKO kredyt odnawialny 5000zł na 3 lata.
Przez 3 lata nie spłacali rat, tylko wpłacali jedynie jakieś kilkanaście złotych na jego przedłużenie (tak nakreśliła mi to mama). Po 3 latach mój tata zmarł a bank domagał się spłaty kredytu przez moja mamę. Mama rat nie spłacała, zamknęła konto w banku PKO.
Po kilkunast latach wyszło, że miała inne długi, nie wiem, co działo się przez te lata w sprawie tej pożyczki.
Była ścigana przez komorników, zajęli jej 30% emerytury.
W 2010 pojawiła się znienacka firma Ultiomo prosząc o spłate tego kredytu. Mój szwagier spłacił 1700zł i dogadał się ówcześnie, że mama będzie spłacać kredyt po 50zł miesięcznie, czego nie robiła.
W styczniu tego roku dostała pisemko z Ultimo, że jej dług wystawiony jest na markecie długów wraz z jej danymi. Następnie zadzwonił pan mówiąc, że jak spłaci 1500 wciągu tygodnia, zapomną o sprawie. Moja mama 71 lat, 30% mniej emerytury, powiedziała, że nie ma opcji, nie ma tyle w gotówce i nie ma nawet od kogo pożyczyć. Pan przystał na sumę 250zł i rozłożenia rat po 150 zł miesięcznie, mama powiedziała, że nie da rady, za duża rata. Pan wydzwaniał kilka dni pod rząd. W końcu mój szwagier skontaktował się z niemiła panią z ultimo, która powiedziała, że skoro mama się zgodziła zapłacić 250 zł i na raty 150 to w czym jest problem? Na co mój szwagier powiedział, że nic takiego nie miało miejsca, gdyż Ultimo nie ma tego na piśmie. Minęły 2 miesiące, dzwoni pan z Ultimo, że ok, może być to 50zł miesięcznie w takim razie i podesłał mojej mamie harmonogram spłat. Moja mama go nie podpisała jeszcze, gdyż czytałem coś o przedawnionych kredytach kiedyś i zasugerowałem żeby się wstrzymała. Stąd moje pytanie czy wciąż mama ma szanse skorzystać z przedawnienia? Zarówno ona jak i szwagier mówią, że w 2010 nie podpisali nic z Ultimo. Szawgier dogdał się z nimi przez telefon i wpłacił 1700zł. Mama też potwierdza, że nic wtedy nie potwierdzała, że będzie spłacać raty po 50zł. Jutro jadę przekopać jej papiery.