Ultimo przedawniony dlug,sprawa wa sadzie

• Autor wątku Autor wątku roberto35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Sprawdź w internecie KW - dział III i IV, tam jest wszystko napisane czyli sygn. akt tytułu wykonawczego. Będzie coś więcej wiadome w sprawie. Ten rok 1986 to jakaś czarna magia, nie ma takich spraw chyba.

Nie ma szans żeby były. W 1986 istniały w sumie tylko 4 banki... ale tez kredytów nie było na co udzielać konsumentom...Te hipoteczne były spłacane błyskawiczne w czasie hiperinflacji...jedną pensją czasami :)

Witam ponownie, z dokumentów które udało mi się znaleźć to jest jakieś ponaglenie z firmy ultimo na której widnieje tylko nr. umowy (i chyba chodzi o tą umowę między moim ojcem a bankiem) samej umowy niestety nie mam, i dodatkowo jeszcze jakieś postanowienie sądowe (a nie jak wcześniej pisałem dokument umarzający egzekucję ) w sumie mam jeszcze jakieś wezwania do zapłaty z 2013 r (z marca) i to wszystko co udało mi się odkopać. Czy uda mi się tą sprawę zamknąć na AMEN ?

przepraszam za spam ale nie widzę żeby zdj. się załadowało

czy od tego postanowienia bank złożył zażalenie?

robinson21 napisał:
czy od tego postanowienia bank złożył zażalenie?

raczej nie bo pewnie przyszłoby jakieś pismo, a nic takiego nie znalazłem

pozostaje tylko:
marian.pazdzioch napisał:
Sprawdź w internecie KW - dział III i IV, tam jest wszystko napisane czyli sygn. akt tytułu wykonawczego. Będzie coś więcej wiadome w sprawie.

robinson21 napisał:
pozostaje tylko:

dzisiaj przeglądanie KW jest niedostępne w internecie, ale posiadam odpis zwykły z sądu rejonowego i tam jest jakaś wzmianka w dziale III właśnie o tej firmie ultimo

Ostatnia edycja:
czy istnieje taka ewentualność że ta sprawa jest już po prostu "stara" i gdybym złożył wniosek do sądu o wykreślenie tego zadłużenia z KW to coś bym wskórał ?

jeżeli masz ultimo na kw, to możesz mieć założoną hipotekę przymusową przez nich, musisz zobaczyć co jest w dziale IV kw.

ja tego nie ogarniam
5de83b38404053ae

2a92bba197326908

Jeżeli to co pokazujesz na tych dwóch powyższych zdjęciach to jest wszystko, sprawa wygląda następująco: hipoteka przymusowa jest na gminę, zaległości podatkowe zaś Ultimo zawnioskowało o egzekucję nieruchomości w sprawie komorniczej o podanej sygn. akt. W kancelarii komorniczej szukaj sygn. akt tytułu wykonawczego, a w sądzie akt sprawy.

marian.pazdzioch napisał:
Jeżeli to co pokazujesz na tych dwóch powyższych zdjęciach to jest wszystko, sprawa wygląda następująco: hipoteka przymusowa jest na gminę, zaległości podatkowe zaś Ultimo zawnioskowało o egzekucję nieruchomości w sprawie komorniczej o podanej sygn. akt. W kancelarii komorniczej szukaj sygn. akt tytułu wykonawczego, a w sądzie akt sprawy.

W porządku, tylko czy w kancelarii komorniczej i w sądzie udostępnią mi takie dokumenty? i jeśli tak to co z tym dalej robić bo szczerze powiem że nigdy nie miałem z sądami i komornikami do czynienia:rolleyes:

Bartlomiej1507 napisał:
W porządku, tylko czy w kancelarii komorniczej i w sądzie udostępnią mi takie dokumenty?
Oczywiście że tak
Bartlomiej1507 napisał:
jeśli tak to co z tym dalej robić bo szczerze powiem że nigdy nie miałem z sądami i komornikami do czynienia:rolleyes:
Jak będziesz dysponował sygn akt sądowych i wiedział który to był sąd, to poradzimy co dalej

Witam, byłem dzisiaj w sądzie, i byłem też u komornika, trochę tą sprawę "rozgrzebałem" i okazuje się że firma Ultimo oddała sprawę do komornika i mimo otrzymanych pism od niego mój tato nic sobie z tego nie robił bo jak twierdził "to stara sprawa jest" okazuje się że komornik w 2010.06.28 wysłał zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego i wezwanie do dobrowolnej zapłaty, a w grudniu tego samego roku tato otrzymał pismo że komornik dokonał zajęcia nieruchomości. ale w kancelarii komorniczej Pani mówiła że ta sprawa jest już w archiwum,i jeśli nieruchomość nie została zlicytowana to sprawa jest umorzona i powinny być wysłane dokumenty do ojca.(niestety nic takiego nie znalazłem) złożyłem wniosek u komornika o wystawienie duplikatu tych dokumentów bo szczerze powiem nie wiem czy to jest temat zamknięty czy komornik czeka aż działka "nabierze wartości" :rolleyes:

Jeśli w kancelarii komorniczej nie ma akt, to znaczy że postępowanie egzekucyjne zostało umorzone. Tę wzmiankę z działu III można usunąć. To jednak nie rozwiązuje problemu, gdyż egzekucję zawsze można wszcząć od nowa. Pamiętaj także o skardze pauliańskiej w przypadku darowizny na twoją osobę w aktualnej sytuacji kiedy istnieje nakaz zapłaty.
Przekop akta w sądzie, na jaki adres wysłano pozew i kto odebrał nakaz zapłaty. Może uda ci się naprawić sprawę.

Ostatnia edycja:
Czy to możliwe że komornik odpuścił sprzedaż nieruchomości którą zajął? odkopałem trochę więcej tych papierów i mam też pozew i większość tych nakazów, pozew jest wysłany na dobry adres( adres miejsca zamieszkania) i jak pewnie większość dokumentów odbierał wszystko tato, nie mam pojęcia co chodzi z tą skargą pauliańską i w czym miałaby mi pomóc ? ( czarna magia ) czy jeżeli ta sprawa jest faktycznie umorzona, to w sądzie uznają kopie tego umorzenia we wniosku do skreślenie z KW?

Oczywiście że jest możliwe iż egzekucja została umorzona. Musisz zdobyć dokument o umorzeniu postępowania egzekucyjnego i wykreślić tę wzmiankę w księdze wieczystej.
Skarga pauliańska polega na tym, iż w przypadku darowizny na twoją rzecz wierzyciel może wystąpić o jej unieważnienie (w pewnym sensie). W efekcie uznania skargi za zasadną, nic nie stanie na przeszkodzie by komornik ponownie nieruchomość zajął.

Powrót