Ultimo przedawniony dlug,sprawa wa sadzie

• Autor wątku Autor wątku roberto35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ale czy da się coś zrobic zeby sytuacja sie nie powtórzyła.Tak jak pisałam przyszło pismo od innej firmy windykacyjnej,która pisze zeby zapłacic ,boję sie ze znowu nie bede miala szansy sie bronic,jezeli przyjdzie od komornika ,a nie bedzie informacji o sprawie w sądzie.Oni żadaja zapłaty długu i nie piszą o drodze sądowej

zuzav napisał:
Ale czy da się coś zrobic zeby sytuacja sie nie powtórzyła.Tak jak pisałam przyszło pismo od innej firmy windykacyjnej,która pisze zeby zapłacic ,boję sie ze znowu nie bede miala szansy sie bronic,jezeli przyjdzie od komornika ,a nie bedzie informacji o sprawie w sądzie.
Ty się nie martw na przyszłość, ty działaj ty odkręcić przeszłość albowiem jest szansa

Witam.To znowu ja ,nowy rok zaczął się nalotem na moją skromną osobę.Dostałam z Lublina czyli z e-sądu (teraz czytam za Waszą radą dokładnie )nakaz zapłaty,ale za coś czego nie było.Dług nabyła Intrum Justitia od Netia.Tak chciałam mieć telefon stacjonarny i internet,ale do usługi nie doszło.Dostałam od Netii pismo w którym napisali,że umowa zostaje zerwana z przyczyn technicznych,ponieważ brak możliwości wykonania takiej instalacji.(pismo wywaliłam)uznałam sprawę za niebyłą.To nie jest duża kwota ,ale dlaczego mam płacić za coś czego nie było.W nakazie nie ma cesji wierzytelności,kiedy nabyli i kiedy miało być zapłacone.Nie wiem co mam zrobić nie mam dowodu na moją rację a Netia przecież sama na siebie bata nie będzie kręciła,bo chyba powinni mieć zapis pisma wysłanego do mnie.Co mogę zrobić mam 14 dni na sprzeciw,ale czy mogę takowy nieść/Jak się dowiedzieć kiedy to było,bo może jest przedawnione?Nie wiem czy mam rację,ale gdzieś czytałam,że zobowiązanie telekomunikacyjne przedawniają się po 2 latach.Proszę o pomoc,w czym mam rację ,a o czym mam mylne pojęcie pozdrawiam pomocnego mariana pazdziocha

Przedawnienie to 3 lata. Jednak intrum z reguły nie ma dokumentów.

zuzav napisał:
Co mogę zrobić mam 14 dni na sprzeciw,ale czy mogę takowy nieść/

pozdrawiam pomocnego mariana pazdziocha
wnieś sprzeciw. Do e-sądu to proste pisemko:

Miejscowość, data
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód
ul. Boczna Lubomelskiej nr itd.

powód: Intrum
pozwana: twoje dane i adres

sygn akt Nc-e
Sprzeciw
Działając imieniem własnym wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty w niniejszej sprawie. Orzeczenie zaskarżam w całości i zarzucam, że roszczenie jest nienależne.

twoje imię nazwisko i podpis

Tyle wystarczy na teraz, reszta w rejonowym (o ile Intrum uzupełni dokumenty)

Witam forumowiczów otóż ja mam podobny problem z intrum justitia. Kilka lat temu przychodziły do mnie pisma z poleceniem uregulowania długu o wysokości 100 za przejazd beż ważnego biletu. Nie zapłaciłem. Mandat dostałem 7 lat temu. Ostatnio przyszło do mnie kolejne pismo że jeżeli zapłacę do końca grudnia to nie zostaną naliczone koszty sądowe. Nie zapłaciłem w wyznaczonym terminie po raz 2-gi ale zadzwoniłem dowiedzieć się o co chodzi okazało się że o ten mandat o którym pisałem wcześniej. Sprawa powinna być już dawno przedawniona prawda tylko muszę napisać wniosek itd?

Jest nakaz w tej sprawie czy tylko tak piszą sobie do ciebie?

Chyba tylko piszą w grudniu zadzwoniłem wgl dowiedzieć się o co biega i ostatnio zadzwonił do mnie koleś że jeżeli nie zapłace im do piątku to wpiszą mnie do KRD

To niech sobie wpiszą. Co do przedawnienia to skuteczny zarzut podnosi się tylko w postępowaniu sądowym. Na obecną chwilę nic nie zrobisz, ani nie masz co zrobić.

nowy problem,w 2014 pod koniec kwietnia przyszło od komornika ,że zajęcie wynagrodzenia,blokada konta za dług dla Cyfrowego Polsatu,kupiony przez firmę Presco Group,dostali nakaz zapłaty z e-sądu,cała wymagana suma została zapłacona,to było od komornika z Jeleniej Góry,a teraz przyszło na zlecenie tej samej firmy ale od komornika z Legnicy i ciut większa kwota wtedy było to 1600 zł.Nie mogę pojąć jak to możliwe,to jest za zerwanie umowy z 2005 roku,nic nie wiedziałam że było w e-sądzie i co teraz też mamy zapłacić?a potem znowu przyjdzie i tak bez końca.czy nic nie da sie zrobić /pismo od komornika przyszło w piątek

Masz na pismie o wszczęciu egzekucji sygn akt nakazu i sąd - zadzwoń do sądu i zapytaj jak uznano doręczenie, na jaki adres poszedł nakaz. Jeśli na inny niż wówczas mieszkałaś, to wniesiesz sprzeciw z udowodnieniem innego adresu i podniesiesz zarzuty. Sąd sprzeciw przyjmie, ty umorzysz egzekucję a następnie Presco albo stchórzy, albo wygrasz w sądzie rejonowym.
W podobny sposób sprawdź poprzednią sprawe, bo wydaje mi się że jest szansa tamtą kasę odzyskać.

A tak w ogóle - to są dwie sprawy (dwa tytuły wykonawcze) czy jakimś przekrętem jadą na jednym?

no właśnie ,dwa tytuły,ale nie wiem dlaczego była jedna umowa zerwana ,tyle lat temu,nie dostałam żadnego zawiadomienia że ktoś złożył pozew w e-sądzie,tylko widać padł nakaz zapłaty i oni do komornika.....a adres to jest cały czas ten sam mieszkam w chojnowie podlegam pod sąd złotoryjski,a pierwsze pismo o zajęciu przyszło od komornika z jeleniej góry,a teraz od komornika z legnicy i nie wiem czy można coś zrobić żeby zapobiec zajęcia konta i wynagrodzenia za pracę

Adres cały czas ten sam od 15 lat?

tak cały czas,nie rozumię dlaczego jeden nakaz zapłaty ta sama firma wysyła do komornika w jeleniej górze a drugi do komornika w legnicy,wiem natomiast że to jest na bank jakiś przekręt tylko co ja mogę ..nic

bardzo zawsze mi pomagasz,ale właśnie dzisiaj przed chwilą był u mnie komornik,powiedziałam ze w tamtym roku bylo zaplacone ,powiedziala mi ze maja z e-sadu i tego sie trzymaja i ze lepiej zaplacic bo to bedzie roslo i po 10 latach znowu przyjdzie tylko duzo wiecej ,sprawa dotyczy córki ,ale mnie trafia bo wiem ze nic nigdy nie brala tylko raz ponad 10 lat temu ten zasrany polsat,dlatego zaplacila a oni znowu chca

Witam wszystkich, mój problem wygląda tak, (nie znam dokładnych szczegółów ale w dużym przybliżeniu znam sprawę) mój tato ma działkę, (rolno siedliskowa ) którą chce mi podarować ,ale na odpisie z księgi wieczystej widnieje firma "ULTIMO" jako ktoś kto ma jakieś roszczenia do tej nieruchomości, zadzwoniłem więc do tej firmy aby dowiedzieć się o co chodzi i miła pani w telefonie oznajmiła mi, iż w roku i tu uwaga 1 9 8 6 . 13 grudnia mój tato wziął jakąś pożyczkę świąteczną czy coś takiego, a że czasy były jakie były to miał problemy ze spłatą do banku, no i bank ten dług jak ja to rozumiem sprzedał do firmy windykacyjnej, ale firma ultimo nie specjalnie się tym interesowała bo mój tato ma jakiś dokument z sądu o umorzeniu egzekucji, problem polega na tym że pani notariusz nie sporządzi aktu darowizny jeżeli nieruchomość jest zadłużona i muszę mieć jakiś dokument świadczący o załatwieniu tej sprawy od tej firmy Ultimo, ktoś może pomóc ? czy da się to załatwić bez "ciągania po sądach" ?

Dodam jeszcze że na dzień dzisiejszy ten dług wynosi 7 tysięcy z hakiem ale miła pani przez telefon powiedziała mi , że jeżeli wyrażam chęć spłaty to mogą z tego zrobić 4,300 plus rozłożenie na raty ( 3 tysiące w prezencie ? za rozmowę telefoniczną ?)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Bartlomiej1507 napisał:
mój tato ma jakiś dokument z sądu o umorzeniu egzekucji,

wrzuć ten dokument,

Bartlomiej1507 napisał:
iż w roku i tu uwaga 1 9 8 6 . 13 grudnia mój tato wziął jakąś pożyczkę świąteczną czy coś takiego,

spróbuj namierzyć tą umowę pożyczki,

Jutro dodam zdj. tego pisma z sądu co do samej umowy to raczej będzie problem , pewnie dlatego że minęło 30 lat... a są jakieś sensowne rozwiązania tego ambarasu?

Dla sprostowania: w 1986 roku czasy były takie że co jak co, ale pieniędzy na rynku nie brakowało...Tyle że specjalnie nie miały pokrycia w towarze...Pani z Ultimo chyba jakaś dekada się pomyliła...

Powrót