B
Bogdan Majos
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 124
- Autor Autor
Wszystko co napisałem jest prawdą. Na priv mogę przesłać dokumenty wierzyciela.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
LLawyer napisał:W przypadku udziału w nieruchomości, kim jest Twoim zdaniem ?
Według mnie, nie jest to przeszkoda. Przepis nie zawiera też żadnych sankcji.Krispl napisał:czy brak doręczenia zawiadomienia współwłaścicielom nieruchomości w trybie art.1005 KPC jest przeszkodą uniemożliwiająca przeprowadzenie egzekucji z ułamkowej części.
Krispl napisał:czy brak doręczenia zawiadomienia współwłaścicielom nieruchomości w trybie art.1005 KPC jest przeszkodą uniemożliwiająca przeprowadzenie egzekucji z ułamkowej części.
Dragazes, na jakiej podstawie zawiesić postępowanie?Dragazes napisał:Jest przeszkodą jeśli nadzorujący egzekucję sąd wyhaczy i każe zawiesić![]()
Oczywiście sąd zawsze ma rację, nawet gdy pisze/mówi bzdury.LLawyer napisał:Jasne jasne.
W efekcie sąd nadzorujący licytacji nie wyznaczy.
I moim zdaniem będzie miał rację.
Megaminx napisał:Oczywiście sąd zawsze ma rację, nawet gdy pisze/mówi bzdury.
Llawyer, pomyśl przez sekundę.LLawyer napisał:Wyżej pisałem że na wniosek komornika sąd ustanawia kuratora.
Oczywiście nie bez prób doręczenia oraz dogłębnej weryfikacji meldunku.
na czym ma polegać dogłębna weryfikacja zameldowania?LLawyer napisał:dogłębnej weryfikacji meldunku.
I co wyszło z twojego szerokiego spojrzenia?LLawyer napisał:Jak widać z Waszych wypowiedzi nie każdy szerzej patrzy na czynności jakie wykonuje w imieniu państwa
Megaminx napisał:Llawyer, pomyśl przez sekundę.
Jaki cel widzisz w ustanowieniu kuratora dla współwłaściciela nieruchomości w egzekucji.
Podaj mi chociaż jeden powód.
Megaminx napisał:Celem kuratora byłoby tylko odebrać zawiadomienie o wszczęciu egzekucji z nieruchomości i żadnych innych obowiązków.
Megaminx napisał:Dlatego dla mnie ustanawianie kuratora dla współwłaściciela mija się z celem.
Megaminx napisał:Jeżeli wspołwłaściciel nie mieszka tam gdzie to widnieje w księdze wieczystej to sam sobie jest winien.
Masz stu procentową rację.guest_user napisał:Zadaniem kuratora procesowego jest podejmowanie za tą stronę czynności procesowych niezbędnych dla obrony jej praw, nie zaś bycia "figurantem".
Nic na to nie wskazuje. A interpretacja rozszerzająca byłaby problematyczna.Krispl napisał:Nie wiem czy nie jest tak, że brak doręczenia zawiadomienia o zajęciu udziału uniemożliwia po prostu zakończenie postępowania egzekucyjnego z nieruchomości wydaniem postanowienia w trybie art.985 KPC
Nic nie wskazuje na to, że współwłaściciel jest uprzywilejowany przez ustawodawcę, ponieważ ustawodawca nie zadbał nawet o to, żeby komornik poinformował współwłaściciela o terminie licytacji.Krispl napisał:Zawiadomienie w trybie art.1005 wskazuje możliwość ewentualnego "zniesienia" współwłasności za spłatą 2/3 wartości udziału dłużnika w nieruchomości co bez wątpienia jest bardzo atrakcyjną propozycją ze strony komornika
W tym też nie ma żadnego uprzywilejowania, ponieważ współwłaściciel teoretycznie może wziąć udział w licytacji co bardziej by zabezpieczyło jego prawo do "zniesienia współwłasności".Krispl napisał:zniesienia" współwłasności za spłatą 2/3 wartości
To według mnie jest przeoczenie ustawodawcy. W par. 984 kpc jest mowa o współwłaścicielu, zatem par. 2 i 3 też muszą mieć zastosowanie do współwłaściciela.Krispl napisał:984 par. 2 i 3 oraz 985 niestety nic nie mówią o współwłaścicielu i jego wniosku a tylko o wierzycielach. Art.984 par. 3 w ogóle nie może mieć zastosowania do współwłaściciela chyba że uznamy że jego wierzytelność jest po prostu zerowa
Krispl napisał:Jeśli dojdzie do sprzedaży nieruchomości nawet na drugiej licytacji za cenę wywołania to takiego prawa do przejęcia udziału współwłaściciel nigdy nie zrealizuje. Więc w takim wypadku można by uznać że niedoręczone zawiadomienie o zajęciu w trybie art.1005 KPC nie będzie miało żadnego znaczenia z punktu widzenia prawidłowego przebiegu egzekucji z nieruchomości.
Jeżeli głównym celem ustawodawcy byłoby dbanie o to by współwłaścicielowi umożliwić przejęcie nieruchomości, to nakazałby komornikowi zawiadomić współwlaściciela o terminie licytacji, a tego niestety ustawodawca nie zrobił.guest_user napisał:awiadomienie współwłaściciela jest obowiązkiem komornika, gdyż bez tego zawiadomienia cała instytucja przejęcia nieruchomości byłaby fikcją
Mylisz się.Krispl napisał:do przejęcia na własność udziału współwłaściciel może skorzystać ale tylko po dwóch nieskutecznych licytacjach. Mało tego, w mojej ocenie może to tylko zrobić jeśli żaden z wierzycieli nie złoży wniosku o przejęcie (w tym również hipoteczny). A zatem współwłaściciel jest niejako biernym obserwatorem postępowania