umowa niemieckie osoby znajace j.niemiecki

• Autor wątku Autor wątku malenka011989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzisiaj o godz. 22.45 bedzie w pierwszym programie telewizji niemieckiej reportaz o wykorzystywaniu pracownikow sezonowych w amazon (ale glownie o Hiszpanach)

Ausgeliefert! Leiharbeiter ... - Ausgeliefert! Leiharbeiter bei Amazon - Reportage & Dokumentation - ARD | Das Erste

Ausgeliefert! Leiharbeiter bei Amazon

Was die Arbeiter tatsächlich erwartet, ist eine böse Überraschung. Nicht Amazon legt ihnen in Deutschland einen Vertrag vor, sondern eine Leiharbeitsfirma. Deutlich weniger Lohn als bei der Anwerbung in Spanien versprochen, nach Feierabend stundenlanges Warten auf den überfüllten Bus, der sie über zig Kilometer Autobahn in ihre Unterkunft bringen soll. Sie leben zu zweit auf engstem Raum in einem zu dieser Jahreszeit verlassenen Ferienpark.

Ja również pracuję w firmie Amazon przez Trenkwalder. Chciałam nawiązać do sprawy z 6 klasą podatkową. Niestety nie dostarczyłam na czas zaświadczenia o klasie podatkowej nr 1 do Trenkwaldera. Przez to została ''przylepiona'' mi klasa nr 6 i dostałam ponad 200 euro mniejszą wypłatę, niż reszta ludzi (Polaków), którzy również nie dostarczyli swoich zaświadczeń, a mimo to dostali klasę nr 1. Ale mniejsza z tym..
Pisaliście coś wcześniej o skorygowaniu klasy podatkowej w ciągu jednego miesiąca? U mnie nie minął jeszcze miesiąc, czy jeśli wyślę zaświadczenie z Finanzamtu o przypisanej mi klasie nr 1 do Trenkwaldera, to dostanę brakujące mi pieniądze wcześniej niż dopiero przy rozliczeniu się z podatku w przyszłym roku?
Z góry dziękuję za odpowiedź. I pozdrawiam wszystkich oszukiwanych przez Trenkwalder!!! :o

a Ty tez ogolnie mieszkasz w Polsce a przyjechalas tylko na jakis czas do pracy w Amazon?
jesli chodzi o moją sytuację ja nie musiałam składać żadnych zaświadczen o swojej klasie podatkowej..
wiesz to że Cie wykręcili to nie jest mniejsza z tym. ja napisalam do "swojego" gościa z Trenkwaldera o moja wypłatę i sam przyznał mi że mnie źle rozliczyli.. i czekałam na wyrównanie i dostalam..ale moja kumpela jest w takiej samej sytuacji co ja i nie dostała kasy bo jak to jej ten gość powiedział oddawali tylko nie licznej grupie;/
ogólnie mają teraz spory bałagan tam i nam tez kasy za autokar nie chcą oddać;/mimo iż mają ją na koncie;/
jeśli jeszcze chodzi o Twoją kasę idź do biura odzysku podatku z zagranicy i zapytaj czy Ci to zwrócą jak tak to się już niczym nie martw
pozdrawiam

Powrót