Dla wszystkich zainteresowanych moją sprawą z firmą Invesco i e-sądem, informuję, że działania, które podjąłem za radą ludzi uczestniczących w tym forum oto efekt:
1. Sąd w mojej sprawie anulował zarządzenie o skutecznym doręczeniu nakazu zapłaty.
2. Sąd wydał postanowienie o utracie mocy nakazu zapłaty.
p o s t a n a w i a
I. odrzucić wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu i stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu
oraz utratę mocy nakazu zapłaty w całości;
II. przekazać rozpoznanie sprawy do Sądu Rejonowego w Lubinie.
U Z A S A D N I E N I E
W dniu 22/10/2011 roku powód złożył do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie pozew w elektronicznym
postępowaniu upominawczym, w następstwie czego wydano przeciwko pozwanemu w dniu 14/12/2011 roku
nakaz zapłaty.
Pozwany w dniu 27/09/2012 roku wniósł sprzeciw od powyższego nakazu zapłaty wraz z wnioskiem
o przywrócenie terminu do jego wniesienia. Uzasadniając swój wniosek podniósł, iż powód w pozwie wskazał
jego nieaktualny adres zamieszkania.
Sąd Rejonowy zważył, co następuje:
W pierwszej kolejności należało stwierdzić, iż wprawdzie Sąd nie ma obowiązku uzasadniania postanowienia w
części w której odrzucono wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty, jednak
informacyjnie należy wskazać, że zgodnie z art. 168 § 1 k.p.c. jeżeli strona nie dokonała w terminie czynności
procesowej bez swojej winy, Sąd na jej wniosek postanowi przywrócenie terminu. Wniosek o przywrócenie
terminu do dokonania czynności procesowej jest zatem dopuszczalny jedynie w przypadku uchybienia przez stronę
temu terminowi. Termin do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty rozpoczyna swój bieg w momencie
doręczenia pozwanemu odpisu nakazu zapłaty.
W niniejszej sprawie pozwanej nie doręczono zaś prawidłowo odpisu nakazu zapłaty. Korespondencja dla
pozwanego wysłana została na nieaktualny adres, co pozwany w sposób dostateczny uprawdopodobnił. Tym
samym nie mogło być mowy o skutecznym doręczeniu zastępczym w trybie art. 139§1 k.p.c.
Z powyższych względów należało uznać, iż pozwanemu nie doręczono odpisu nakazu zapłaty prawidłowo w
rozumieniu przepisów k.p.c. Termin dla pozwanego do wniesienia sprzeciwu nie rozpoczął zatem w ogóle biegu,
tym samym nie uchybił on temu terminowi. W konsekwencji wniosek pozwanego o przywrócenie terminu należało
uznać za niedopuszczalny. Zgodnie zaś z art. 171 k.p.c. spóźniony lub z mocy ustawy niedopuszczalny wniosek o
przywrócenie terminu sąd odrzuca.
Jednocześnie jednak, mimo braku prawidłowego procesowo doręczenia odpisu nakazu zapłaty, należało uznać, iż
pozwany skutecznie złożył sprzeciw. Brak jest bowiem przepisu prawa procesowego, który określałby skutki
wniesienia środka zaskarżenia przed rozpoczęciem biegu terminu do jego złożenia, zwłaszcza przepisu, którynakazywałby odrzucenie takiego środka. W tej sytuacji uzasadniony jest wniosek, że dopuszczalne jest wniesienie
środka zaskarżenia przed rozpoczęciem biegu terminu do jego wniesienia (por. uzasadnienie uchwały Sądu
Najwyższego z dnia 2 grudnia 2003 r., sygn.. akt III CZP 90/03, OSNC 2005/2/21, Biul.SN 2003/12/9, Wokanda
2004/2/8). Zgodnie z art. 505 [36] § 1 k.p.c. skuteczne wniesienie sprzeciwu spowodowało utratę przez nakaz
zapłaty mocy w całości i skutkuje przekazaniem sprawy do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego
(wraz ze wszystkimi wnioskami zawartymi w sprzeciwie).
Ubocznie należy wskazać, że Sąd wygenerował ponowne doręczenie pozwanemu odpisu pozwu i nakazu zapłaty,
na obecnym etapie postępowania, jedynie w celach informacyjnych.
Z tych wszystkich względów orzeczono jak na wstępie.
Teraz muszę przygotować się do obrony w sądzie rejonowym... no i nie wiem co w takim przypadku dzieje się ze środkami które de facto komornik mi już zajął w 100%. Jak to odzyskać i kiedy? Tego jeszcze nie wiem. Wiem, że nakaz zapłaty stracił moc, ale co to oznacza w praktyce? Czy Kmornik mi to teraz odda, czy firma windykacyjna mi to teraz odda?