Urzad pracy

• Autor wątku Autor wątku Daria90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daria90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Jak napisac odwolanie do urzedu pracy? Mialam sie zglosic do urzedu pracy ale mialam wczesniejszy wyjazd za granice i nie zdarzylam. Mam 14 dni na odwolanie sie od decyzji. Jak to napisac? i czy dolaczyc jakies rzeczy do tego, np.dokumenty?

Odwołanie do UP pisze się jak każde inne odwołanie, a więc:
Miejscowość, dn. ..........​
Imię i nazwisko wnoszącego pismo
adres​
Nazwa organu do którego wnosi się pismo
adres​

tytuł pisma
np. odwołanie

Część właściwa, w której podajemy numer i datę wydania decyzji od której się odwołujemy, organ, który wydał decyzję;
ponadto przytaczamy okoliczności usprawiedliwiające nasze odwołanie​

podpis​

Załączniki:
1.
2.​

Jeśli ma Pani jakieś dokumenty potwierdzające zasadność odwołania i prawdziwość przytoczonych faktów może się na nie Pani powołać w treści odwołania i dołączyć do odwołania wymieniając je w załącznikach.

Na marginesie dodam, że nie ma Pani szans by Pani odwołanie zostało uznane. Bezrobotny ma obowiązek zawiadomić urząd pracy o zamiarze wyjazdu za granicę, a wyjazd taki nie może trwać dłużej niż 9 dni.

No chyba, że uda się Pani trafić na nie do końca znającego właściwe przepisy przedstawiciela wojewody.

Witam
Mam podobny problem, staram się o staż. Dostałem dokument z którym miałem zwrócić się do pracodawcy i tak zrobiłem. Pracodawca stwierdził ze rekrutacja potrwa 2 tyg i ze załatwi w urzędzie pracy żebym mógł przynieś ten świstek później. Minęły 2 tyg zgłosiłem sie do urzędu pracy i się dowiedziałem ze zostałem zawieszony na 120 dni przez niedostarczenie dokumentu w ciągu 7 dni.
Pytanie brzmi czy jak się odwołam od decyzji dodając do odwołania pismo od pracodawcy to mam szanse na pozytywne rozpatrzenie sprawy ?

Otrzymując skierowanie do pracodawcy wyznaczono Panu termin jego "rozliczenia" z urzędem pracy (prawdopodobnie około 7 dni). Dlatego bez względu na to, co mówił pracodawca, miał Pan wywiązać się z tegoż obowiązku nałożonego przez urząd pracy. Trzeba było zgłosić się i poinformować ich, o tym co powiedział pracodawca. Ponieważ nie zgłosił się Pan w ogóle, urząd uznał, że odmawia Pan przyjęcia przedstawionej propozycji.

W tych okolicznościach, jeżeli pracodawca to potwierdzi jest jednak szansa by urząd uznał odwołanie - dlatego niezwłocznie (w terminie 14 dni od otrzymania decyzji o pozbawieniu statusu bezrobotnego) należy złożyć odwołanie opisując całą sytuację z prośbą o wyjaśnienie tego z pracodawcą.

Mam proble jestem zajerestrowana w urzedzie pracy i jutro mam spotkanie w klubie pracy,a nie chce tam isc bo od marca mam zaklepana prace. Co sie stanie jak nie przyjde na to spotkanie??

Utrata statusu bezrobotnego na 90 dni (jeżeli w związku z tym spotkaniem wyznaczony został Pani przez urząd pracy termin).

Niech ktos mi pomoze,urzad pracy wyslal mi wezwanie listowne z propozycja pracy to jest 13 lipca lecz w tym okresie to jest od tej daty przebywalem nad morzem i nie bylem wstanie odebrac tego wezwania,kiedy wstawilem sie do nich w wyznaczonym terminie 27 lipca poinformowano mnie ze utracilem prawo do zasilku dla bezrobotnych bo nieodebralem pisma,czy to normalne przeciez mialem prawo nie przebywania w miejscu zamieszkania a pozatym w skrzynce nie bylo zadnego awizo,prosze o prawna pomoc

Proszę o pomoc.UP wysłał mnie na kurs za który miałam otrzymać zwrot kosztów dojazdu. Miałam wybrac środek transportu i przedstawic wymagane dokumenty. Wybrałam dojazd samochodem osobowym. Po ukończeniu kursu który trwał 4 dni zaniosłam potrzebne dokumenty tj.: wniosek, oświadczenie,listę obecnosci,ksero dowodu rej., umowę użyczenia samoch.,obliczenie kosztów poniesionych na dojazd. Suma kosztów poniesionych przezemnie na dojazd wynosiła około 125,00 zł. UP przaesłał mi na konto jedynie 45,00 zł. tłumacząc, że zwrot kosztów nie może być wyższy niż cena biletu okresowego imiennego na opisanej trasie(cena biletu jest dzielona na ilość dni roboczych w opisanym miesiącu i mnożona przez ilośc dni roboczych zgodnie z podpisaną listą obecnosci). Cena takiego biletu na mojej trasie wynosi 247,00 zł. 247,00zł podzielono przez dni robocze w lipcu czyli 22 dni i wyszło 11,22 zł za dzień. kwotę tą z kolei pomnożono przez 4 dni i uzyskano 45 zł. Nikt jednak mnie nie poinformował mnie o takim obliczaniu kosztów przed wybraniem środka transportu na szkolenie. Pytanie moje jest nastepujące - czy w jaki kolwiek sposób mogę się odwołac od tej decyzji UP i odzyskac pozostałe pieniądze za przejazd skoro mnie nie uprzedzono, że jeśli będę dojeżdzać samochodem to nie wrucą mi 100% wydanej sumy?

Proponuję jeszcze raz prześledzić wszelkie informacje jakie były Pani przekazane w tym zakresie. Podejrzewam, że w którymś momencie o takowym ograniczeniu została Pani poinformowana.
Na marginesie urząd pracy może, a nie musi dokonać zwrotu kosztów przejazdu na szkolenie. Może też dokonać zwrotu części zamiast całości takich kosztów - z tych powodów nie ma możliwości wymuszenia zwrotu pełnej kwoty, chyba że posiadałaby Pani dokument, z którego wynikałoby, że urząd pracy przyznał Pani taki zwrot.

Witam mam takie pytanie ponieważ przysługuje mi 6miesięcy zwrotu kosztów dojazdu i tak po 3miesiącach bo na taki okres miałem umowe próbną dostałem normalna umowe jednak pani w UP poinformowała mnie że nie wie czy dostanę zwrot a jeżeli nawet to może 70 % kwoty chciałbym się zapytać gdyby mi jednak nie przyznali na kolejne 3 miesiące czy jest cos na co mogę się powołać że taki zwrot należy mi się jeszcze przez 3 miesiące i już

PUP nie ma obowiązku zwracania kosztów dojazdu i w większości zależy od budżetu PUP czy zwracają i na jakiej zasadzie

a czy zwrotu kosztow dojazdu mozna tylko sie domagac gdy urzad pracy nas skieruje do pracy czy również gdy sami znajdziemy prace ??

nawet jak sami znajdziemy pracę musi być skierowanie

Przepraszam ale nie rozumiem gdzie musi byc skierowanie? jestem zarejestrowany znalazłem sam pracę i chciałbym się dowiedzieć czy mogę ubiegać się o zwrot dojazdów do pracy.

Tzn., że aby ubiegać się o zwrot kosztów dojazdu, powinna być to oferta pracy zgłoszona w UP, do której dostałbyś skierowanie. Będzie łatwiej jak przytoczę przepis prawny (art. 45 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy):
" Starosta może dokonywać z Funduszu Pracy przez okres do 12 miesięcy zwrotu kosztów przejazdu z miejsca zamieszkania i powrotu do miejsca zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, lub przez okres odbywania u pracodawcy stażu, przygotowania zawodowego dorosłych lub odbywania zajęć z zakresu poradnictwa zawodowego lub pomocy w aktywnym poszukiwaniu pracy osobie, która spełnia łącznie następujące warunki:
1) na podstawie skierowania powiatowego urzędu pracy podjęła zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, przygotowanie zawodowe dorosłych, staż lub została skierowana na zajęcia z zakresu poradnictwa zawodowego lub pomocy w aktywnym poszukiwaniu pracy i dojeżdża do tych miejsc;
2) uzyskuje wynagrodzenie lub inny przychód w wysokości nieprzekraczającej 200 % minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Obydwa ww. warunki muszą być spełnione, aby UP mógł zrefundować koszty przejazdu, a i to o ile stan środków finansowych na to pozwala.

Przeczytałam większość postów, ale nie znalazłam dokładnej odpowiedzi na moje pytanie.

Jestem zarejestrowana w UP od roku, ponieważ poprawiałam maturę i nie miałam statusu studenta. Od października zaczynam studiować, ale w maju planuję wyjechać do Włoch (maj-wrzesień) jako au pair (czyli będę mieszkać z pewną rodziną i pomagać przy dzieciach na czas wakacyjny). Nie będę miała tam podpisanej umowy o pracę, ani nie będę jeszcze studentką, ponieważ papiery na uczelnię składamy w lipcu. Co mam w takiej sytuacji zrobić? Wyrejestrować się z Urzędu? Proszę o pomoc.

Rozumiem, że Pani nieobecność w kraju będzie długoterminowa? Skoro nie będzie Pani w kraju, to przez ten czas nie będzie Pani gotowa do podjęcia pracy, więc rejestracja w UP nie ma sensu. Moja rada-wyrejestrować się.
Poniżej przytaczam podstawę prawną(art. 75 ust. 3 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy):
Bezrobotny, który w okresie nie dłuższym niż 10 dni przebywa za granicą lub pozostaje w innej sytuacji powodującej brak gotowości do podjęcia zatrudnienia, nie zostaje pozbawiony statusu bezrobotnego, jeżeli o zamierzonym pobycie za granicą lub pozostawaniu w sytuacji powodującej brak gotowości do podjęcia zatrudnienia zawiadomił powiatowy urząd pracy. Zasiłek za ten okres nie przysługuje. Całkowity okres zgłoszonego pobytu za granicą oraz braku gotowości do pracy z innego powodu nie może przekroczyć łącznie 10 dni w okresie jednego roku kalendarzowego.

Ostatnia edycja:
Powrót