Uszkodzenie mienia prywatnego-uniknięcie kary

• Autor wątku Autor wątku DeMax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
---Co do cofnięcia wniosku, to tu nie ma reguł prawnych, trzeba tak po ludzku pisać - że Panu przykro i wstyd, że chciałby Pan naprawić szkodę w całości,że wyrok bedzie dla Pana utrudnieneim w rozpoczeciu dorosłego życia etc etc.

Ale tak mam napisać do Sądu? Czy do osoby pokrzywdzonej? Do pokrzywdzonej sensu stricte wysłałem właśnie tak, kopię listu zamieszczę w dowodach dołączonych do odp. na akt oskarżenia.

Mam pytanie co do warunkowego umorzenia postępowania - prosić by Sąd rozważył na posiedzeniu przed rozprawą możliwość warunkowego umorzenia postępowania? Bo to fizyczeni niemożliwe, odp. na akt oskarżenia złożę w poniedziałek (dzień ostatni kiedy mogę złożyć), a rozprawa jest dnia następnego. Czy może wtedy rozprawa przekształcić się w posiedzenie? Lub rozprawa może zostać odroczona, bym miał możliwość pojednania się, wyznaczony nowy termin i w międzyczasie posiedzenia?(dodam, iż gdybym awizo odebrał dnia ostatniego, to między rozprawą a tym kiedy się o niej dowiedziałem byłyby 4 dni..)

Wniosek ma cofnąć pokrzywdzony.
Proszę złozyć pisemnie w tej odpowiedzi na ao i równoczesnie na rozprawie powiedzieć, że składa Pan taki wniosek formalny.

Tylko jak ma się odnieść Sąd do tego? Przepraszam, że nękam, ale nie rozumiem kiedy ma być to posiedzenie zrobione. Bo posiedzenie, gdzie Sąd rozważy możliwość warunkowego umorzenia postępowania musi być przed rozprawą, a jeśli ja to powiem na rozprawie, to już jest po fakcie? Czy Sąd przemieni rozprawę w posiedzenie czy może odroczy rozprawę i wyznaczy posiedzenie? Czy np. jest spore prawdopodobieństwo, iż po prostu nie uwzględni mojego wniosku i odbędzie się rozprawa? Czytałem gdzieś, iż głównym celem Sądu jest pojednanie się stron, a nie ukaranie oskarżonego i dlatego prawdopodobnym powinno być wyznaczenie terminu na pojednanie bądź mediatora, a w przypadku pojednania się (bądź nie) następnie wyznaczenie kary?

Sąd zadecyduje, czy widzi podstawy do mediacji i warunkowego umorzenia, nadto moze warunkowo umorzyc także po rozprawie. Natomiast ewentualne cofnięcie wniosku przez pokrzywdzonego ( i akceptacja Sądu) musi nastąpić przed rozpoczęciem przewodu sądowego tj. przed odczytaniem aktu oskarżenia.

Złożyłem dziś na dziennik podawczy Sądu odpowiedź na akt oskarżenia, gdzie poprosiłem o wniesienie na posiedzenie rozważenia o możliwość warunkowego umorzenia postępowania. Poprosiłem również o możliwość wyznaczenia terminu przez Sąd w którym mam się pojednać lub o mediację między stronami. Zastanawiam się tylko czy Sąd przeczyta moją odpowiedź na akt oskarżenia jeśli jutro rozprawa (dziś złożyłem ok 12.30). Złożyłem dosyć sporo załączników (8, mianowicie e-maile że kontaktowałem sie z leasingodawcą i tow. ubezpieczeniowym, oświadczenie które zostawiłem u tow. ubezp. iż chcę zapłacić za szkodę, fakturę za szkodę, potwierdzenie przelewu iż zapłaciłem tow. ubezp [kwota netto... szkoda że leasingodawca nie powiedział że on płaci VAT i żebym to mu zapłacił..], nadanie listu poleconego do pokrzywdzonej sensu stricto oraz kopię wysłanego listu). Mam kopie przy sobie - ale potwierdzenie tylko na 1. stronie odp. na akt oskarżenia, na żadnym z załączników. Zastanawiam się czy czasem nie zostanie zgubione potwierdzenie przelewu lub nadania listu (a były to małe karteczki, a wszystkie moje kartki zostały ot tak sobie rzucone na stół).

Jeśli Sąd nie przeczyta(ł) tego co zostawiłem dziś czy mogę takie dowody pokazać na rozprawie, iż zostawiłem? Czy wziąć kopię ze sobą? Co powiedzieć na wstępie rozprawy - że proszę Sąd o możliwość odroczenia rozprawy i danie mi czasu na naprawienie wszystkiego, ponieważ teraz mam wszystkie adresy, a chciałbym stara się o warunkowe umorzenie? Czy to Sąd (bez mojej propozycji) musi dojść sam do takowego wniosku?

Czy na mojej rozprawie może zasiąść jako widz ktoś z moich znajomych? - Słyszałem, że każdy może sobie iść na dowolną rozprawę, bez jakiegoś celu.

Chciałbym podziękować Wszystkim, którzy tutaj się wypowiadali, za okazaną pomoc, szczególnie za brak słów krytyki, które nieraz (i zapewne słusznie) chciano skierować :). Okazało się, że to wszystko co zrobiłem wystarczyło do warunkowego umorzenia na rok! Jeszcze raz dziękuję i mam nadzieję, że temat pomoże także innym, jeśli ktoś chciałby odp. na akt oskarżenia jak ma wyglądać czy jak napisać, to chętnie pomogę. Pisać na pw i wyślę mailem.

Pozdrawiam,

Maciej.

Powrót