Uszkodzenie przesyłki podczas transportu firmy kurierskiej.

• Autor wątku Autor wątku paryk18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paryk18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień dobry,
mam pewien problem, z którym nie wiem jak się uporać.
Opiszę swoją sytuację:
Sprzedałem na aukcji laptop. Laptop działał, wymieniłem na aukcji ewentualne wady i usterki. Gdy laptopa sprzedałem, nadałem przesyłkę kurierską w firmie DHL. Zapakowałem laptop zgodnie z wymogami w prostopadłościenny karton.
Odbiorca poinformował mnie, że laptop po dostarczeniu nie działa. Nie jest to widoczne uszkodzenie fizyczne. Prawdopodobnie podczas transportu paczka musiała "upaść" i laptop z przyczyn nie wyjaśnionych nie działa.
Kupujący oczywiście ma prawo zwrócić mi towar w ciągu 10 dni, a ja muszę zwrócić pieniądze. Pytanie więc, jak dobiegać się odszkodowania z powodu uszkodzenia przez firmę przewozową? Dodam, że przesyłka miała zadeklarowaną wartość 365 zł, oraz była ubezpieczona do kwoty 500 zł (gratis).
Liczę na szybką odpowiedź.

Uzupełniam informację, których nie podałem.
Jestem osobą fizyczną, która sprzedała przedmiot innej os., fizycznej.

Laptop został sprzedany na aukcji dnia 29.03.2015
Paczkę kurier odebrał ode mnie 1.04.2015r i dnia następnego (2.04) paczka została doręczona. Kupujący tego samego dnia po powrocie z pracy zauważył ten defekt.
Napisałem do tej osoby, aby zgłosił ten przypadek do firmy kurierskiej jak najszybciej.

paryk18 napisał:
Kupujący oczywiście ma prawo zwrócić mi towar w ciągu 10 dni, a ja muszę zwrócić pieniądze.
Deklarowałeś to na aukcji? Jeśli nie, wszystko powyżej nie ma żadnej podstawy prawnej.

paryk18 napisał:
Pytanie więc, jak dobiegać się odszkodowania z powodu uszkodzenia przez firmę przewozową?
Kupujący powinien spisać protokół szkody. Spisany już po odbiorze w terminie późniejszym generalnie nie daje szansy na uzyskanie odszkodowania. Musiałbyś mieć przynajmniej ekspertyzę, że uszkodzenie powstało wskutek niewłaściwego transportu.

paryk18 napisał:
Kupujący oczywiście ma prawo zwrócić mi towar w ciągu 10 dni, a ja muszę zwrócić pieniądze.

Możesz podać podstawę prawną?

paryk18 napisał:
Pytanie więc, jak dobiegać się odszkodowania z powodu uszkodzenia przez firmę przewozową?

Jak wykażesz, że przed wysyłką sprzęt był sprawny? Art.6 K.C.
Skąd wiesz, że przesyłkę uszkodziła firma kurierska?

Czy kupujący sprawdził sprzęt przy kurierze?
Czy kupujący odebrał sprzęt bez zastrzeżeń?
Czy kupujący sporządził odpowiedni protokół (uszkodzenie) przy kurierze?

Może wysłałeś uszkodzony sprzęt i chcesz obciążyć tym kupującego/kuriera?

^^^^^ problemy/pytania z jakimi przyjdzie Ci się zmierzyć.

Podstawy prawnej nie podam(nie znam się na prawie), wiem, że kupując na allegro, można zwrócić do sprzedawcy przedmiot w stanie nienaruszonym. Jednak właśnie jak uporać się, gdy laptop jest w stanie naruszonym ?

Zdaję sobie sprawę, że ciężko będzie mi to udowodnić jednak chciałbym jeszcze coś dodać, może to przyniesie jakiś rezultat:
Zamieszczam link do aukcji z laptopem: HP Pavilion DV5 1215EW 2x 2.1Ghz 250GB 4GB RAM BCM (5200447001) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Jedynymi dowodami na to, że laptop był sprawny przed wysłaniem są zdjęcia gdy laptop był włączony.
Kupujący nie sporządził protokołu szkód, wada i tak jest niewidoczna gołym okiem.
Czy w tym przypadku może winę ponieść kupujący?

paryk18 napisał:
Podstawy prawnej nie podam(nie znam się na prawie), wiem, że kupując na allegro, można zwrócić do sprzedawcy przedmiot w stanie nienaruszonym. Jednak właśnie jak uporać się, gdy laptop jest w stanie naruszonym ?

Zdaję sobie sprawę, że ciężko będzie mi to udowodnić jednak chciałbym jeszcze coś dodać, może to przyniesie jakiś rezultat:
Zamieszczam link do aukcji z laptopem: HP Pavilion DV5 1215EW 2x 2.1Ghz 250GB 4GB RAM BCM (5200447001) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Jedynymi dowodami na to, że laptop był sprawny przed wysłaniem są zdjęcia gdy laptop był włączony.
Kupujący nie sporządził protokołu szkód, wada i tak jest niewidoczna gołym okiem.
Czy w tym przypadku może winę ponieść kupujący?

Nie obraź się, ale jako postronny obserwator nie widzę, żeby notebook działał. Równie dobrze, mogłeś podłączyć zewnętrzny monitor i wtedy zrobić zdjęcia; albo zdjęcia mogłeś zrobić miesiąc temu.

Rozumiesz o co mniej więcej mi chodzi?

Kupujący ma swoją wersję, Ty swoją. Słowo przeciwko słowu.
Jeśli nie dojdziecie do porozumienia albo któreś z was nie odpuści, to tylko Sąd może rozstrzygnąć tą kwestię.

Rozumiem Cię dobrze.
Pokazałem tylko jedyne dowody jakie mam na to, że laptop był w stanie technicznym sprawny. Ewentualne usterki były wymienione na aukcji.
Sprawa trudna, ale nie mogę sobie pozwolić na to, by firma przewozowa, lub kupujący nic z tego tytułu nie zrobili. Bo w tej sytuacji to ja ponoszę koszty szkody, a przecież to nie moja wina.
Kupujący już oznajmił mi, że laptop spakowany, gotowy do wysyłki i oczekuje za zwrot pieniędzy.
Czy jeśli wersje sprzedającego i kupującego były by zgodne, jest cień szansy na wyegzekwowanie odszkodowania?

Nic nie musisz robić.

W sensie nie musisz oddawać pieniędzy. Reklamację musisz przyjąć i sie ustosunkować: uznajesz - oddajesz całą kasę + koszty wysyłki; nie uznajesz [chyba nie musisz podawać powodu] czekasz na dalsze ruchy kupującego.

Przy odbiorze sprawdź sprzęt /przy kurierze/; czy nie połamany, czy ma dysk, RAM, płytę główną, czy matryce nie pęknięta.

Moim skromnym zdaniem nie masz żadnych argumentów w sporze z firmą wysyłkową. Zwłaszcza jak opakowanie było nieuszkodzone.

Niektórzy magicy wysyłają sprzęt za pobraniem albo...czekają aż oddasz kase i wtedy wysyłają wadliwy sprzęt.

Ostatnia edycja:
Tak też zrobię. Jeżeli kupując uzna, że chce odesłać laptop, sprawdzę przy kurierze przesyłkę. Jeżeli nie będzie potrzeby spisywania protokołu szkód, przyjmę paczkę.
Następnie postaram się zdiagnozować usterkę, którą zauważył kupujący.

Czy w przypadku gdy kupujący wytoczy mi spór na allegro, lub będzie zastraszał policją/sądem - mam prawo się od tego odwołać? Wiem, że to nie jest proste, ponieważ
ciężko będzie mi udowodnić moją rację. Ale nie mogę być na przegranej pozycji.
Nawet te zdjęcia, które są zrobione, muszą mieć jakieś znaczenie dowodowe. Inaczej zbyt wiele osób mogło by przecież tak ciągle oszukiwać.

paryk18 napisał:
Tak też zrobię. Jeżeli kupując uzna, że chce odesłać laptop, sprawdzę przy kurierze przesyłkę. Jeżeli nie będzie potrzeby spisywania protokołu szkód, przyjmę paczkę.

Pytanie tylko czy w środku będzie Twoja płyta główna [nie przypalona], RAM albo nieuszkodzony dysk twardy...

paryk18 napisał:
Czy w przypadku gdy kupujący wytoczy mi spór na allegro, lub będzie zastraszał policją/sądem - mam prawo się od tego odwołać? Wiem, że to nie jest proste, ponieważ
ciężko będzie mi udowodnić moją rację. Ale nie mogę być na przegranej pozycji.
Nawet te zdjęcia, które są zrobione, muszą mieć jakieś znaczenie dowodowe. Inaczej zbyt wiele osób mogło by przecież tak ciągle oszukiwać.

Art. 6 K.C.

Zasada nr1: nigdy nie wychylaj się pierwszy.

Art. 6 K.C. zrozumiałem, było to oczywiste dla mnie.
Gdybym odebrał laptop z powrotem, jednak zobaczył bym po rozkręceniu, że nie ma wszystkich części, lub są podmienione, wtedy mogę odstąpić od zwrotu pieniędzy?
Na dzień dzisiejszy już nic nie zrobię. Czekam na odpowiedź drugiej strony.

Witam, kupujący napisał do mnie wiadomość:
"witam.

protokół reklamacyjny będzie dzisiaj spisany. przyjedzie kurier.później spakuję paczkę i prześle z powrotem laptopa.Pytanie czy zwróci mi Pan pieniądze?"

Co w tej sytuacji może wyniknąć po złożeniu tej reklamacji?

paryk18 napisał:
"witam.

protokół reklamacyjny będzie dzisiaj spisany. przyjedzie kurier.później spakuję paczkę i prześle z powrotem laptopa.Pytanie czy zwróci mi Pan pieniądze?"

Jeszcze jedno pytanie, jak wygląda sprawa rękojmi?
Czytałem, że jeżeli konsument sprzeda konsumentowu, to transakcja jest niekonsumencka i że można zwolnić się z tytułu rękojmi? Może mi ktoś przybliżyć troszkę temat?

Żeby wyłączyć rękojmię trzeba to zrobić w umowie a nie po. Przeczytaj Art. 556 i dalsze KC

Ok, rękojmia już wyjaśniona.
Jak powinno wyglądać dalsze postępowanie, skoro kupujący zgłosił reklamację do przewoźnika? Przewoźnik będzie kontaktował się ze mną czy z kupującym?
Pani z biura obsługi DHL powiedziała, że obie strony mogą takie coś zgłosić, jednak nie powiedziała, kto dostanie odpowiedź na tą reklamację. Ja - jako sprzedający, czy Pan - jako kupujący?

paryk18 napisał:
"witam.

Może wyniknąć to, że otrzymasz sprzęt i odpiszesz kupującemu iż nie uznajesz jego roszczenia.

Albo wymiękniesz jak większość osób i oddasz pieniążki + koszty wysyłki. I oczywiście zostaniesz z trupem.

Tu nie chodzi o to czy ja wymięknę. Czemu miał bym to zrobić?
Gdybym miał tylko podstawę prawną, która by mnie uchroniła - było by ok.
Jednak ta sprawa jest dość nietypowa i trudna, stąd obawy.

Napisałem do kupującego, czy chce się dogadać jakoś w tej sprawie, czy chce to załatwić inaczej. Poczekam na odpowiedź.

Jak to sprawa jest nietypowa?
Nie czytałeś innych wątków na forum? Sporo takich tematów się tutaj przewija.

paryk18 napisał:
Napisałem do kupującego, czy chce się dogadać jakoś w tej sprawie, czy chce to załatwić inaczej. Poczekam na odpowiedź.

No właśnie tutaj zaczynasz wymiękać...w czym się macie dogadać? Jeśli jesteś pewny, że sprzęt był sprawny twardo bronisz swojego stanowiska biorąc pod uwagę fakt, że protokół szkody został sporządzony po czasie.

Skąd wiesz, że powiedzmy kupujący nie podmienił płyty głównej w między czasie? Masz zapisany numer seryjny?

Poczytaj inne wątki na forum.

Rozumiem, że chcesz pozytywnie załatwić temat ale...czasami nie da się.

Powrót