Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wiem jakie miał problemy
To wiesz jakiej terapii się poddał (narkotykowej albo alkoholowej)?
Jeśli chodzi o to, że nie znam swojego chłopaka, to o to się nie martw. Znam go doskonale.
To nie wiesz czy pił czy ćpał przed zamknięciem? Jeśli zadajesz pytanie na publicznym forum i chcesz uzyskać na nie w miarę precyzyjną odpowiedź to sprecyzuj o co Ci chodzi, a nie
nie zakończy się jakiejś terapii (niestety nie wiem o co tu dokładnie chodzi, więc nie potrafię poprawnie sprecyzować), tzn. wiem tyle, że mój chłopak miał do wyboru albo krótszą, albo dłuższą i wybrał tą krótszą
a to, że nie wiem dokładnie jaka to terapia to tylko i wyłącznie moja wina, bo "mój facet" mówił mi już o tym dawno, a że nie było to dla mnie takie zaskakujące i szokujące to zapomniałam
a nie wiem jak konkretnie się te terapie nazywają
To już wiesz.

Ok, zgasiłeś mnie, przyznaję.
A co jeśli mój chłopak nie pił ani nie ćpał? Czy jak ma tą terapię to musi oznaczać, że musiał robić coś z tych dwóch rzeczy ? ( Czyli wynikałoby z tego, że o czymś nie wiem... )

A coś o agresji ? Bo tu głównie o pobicia chodzi i za wybuchowe nerwy.

No cóż, przy następnym telefonie będę musiała porozmawiać z nim poważnie, to będę wiedziała o co chodzi, bo tak na domysłach to nie ma sensu raczej, bo być może poplątałam coś, a się czepiam :/

Ptasior napisał:
Terapia i proces resocjalizacji to dwie odrębne sprawy.

Nieprawda. Skazany ma być "zwrócony" społeczeństwu "naprawionym" (proces resocjalizacji). Czyli przebycie terapii i zakończenie jej z pozytywnym wynikiem jest pewnego rodzaju naprawa człowieka.

fiftylove napisał:
A co jeśli mój chłopak nie pił ani nie ćpał? Czy jak ma tą terapię to musi oznaczać, że musiał robić coś z tych dwóch rzeczy ? ( Czyli wynikałoby z tego, że o czymś nie wiem... )

Są równiez inne oddziały terapetyczne - na przykład dla osób zaburzonych psychicznie (ale to nie temat o oddziałach terapeutycznych).

Jak nieprawda? Terapia bedzie tylko częścią procesu resocjalizacji, bo na ten proces wpływają też inne czynniki, nieprawdaż? Coś mi się przypomina o kursie na temat agresji a właściwie o sposobach jej opanowania. W ZK którym przebywałem był tylko oddział terapeutyczny alkoholowy. A o oddziale potocznie nazywanym "eską" pozwolę sobie darować wypowiedzi.

Ptasior napisał:
Jak nieprawda? Terapia bedzie tylko częścią procesu resocjalizacji, bo na ten proces wpływają też inne czynniki, nieprawdaż?

Nieprawdą jest stwierdzenie "terapia i proces resocjalizacji to dwie odrębne sprawy". Terapia jest częścią procesu resocjalizacji. Zatem nie są to dwie odrębne sprawy.
I jeśli specjaliści stwierdzili, że w przypadku skazanego niezbędnym jest odbycie przez niego jakiejś terapii to sędzia penitencjarny musiałby być bardzo odwaznym człowiekiem, by takiego skazanego przedterminowo zwolnić przed odbyciem terapii.

sędzia penitencjarny musiałby być bardzo odwaznym człowiekiem, by takiego skazanego przedterminowo zwolnić przed odbyciem terapii.

Nawet 1-2 tygodnie przed końcem ?

Dopytam także w tym temacie zapewne wiecej tu osob obeznanych z tematem ;) admin niech sie nie gniewa ze to pytanie zadawalem tez w innym temacie ale nie otrzymalem wyczerpujacej odpowiedzi rozwiewajacej watpliwosci. zatem

jesli recydywista z art 64 par2 dostaje kare 25 lat pozbawienia wolnosci, moze liczyc na zwolnienie po 15 latach ? czy liczy sie 3/4 z tych 25 ?

art 79 § 2. Skazanego można, niezależnie od warunków określonych w art. 78 § 1 lub 2, zwolnić warunkowo po odbyciu 15 lat pozbawienia wolności.

Skoro ktoś ma 3 wyroki po 15 lat do odbycia kolejno i mozna zastosować wobec niego jeśli nawet jest multirecydywista zwolnienie po 15 latach, to dlaczego nie mozna bylo by tego zastosowac do osoby ktora jest skazana w warunkach tez recydywy tyle ze na 25 lat ?

Witam wszystkich milutko, jestem tu nowa i ciemna w tych sprawach , a chciala bym sie dowiedziec jak to wyglada , moj chlopak siedzie za alimenty jest poraz pierwszy skazany , sprawa jest z 2007 roku za ktora siedzi , mieszka zagranica i nie ma w polsce meldunku.
Czy w tej sytuacji czy przebywajac w dakladzie karnym w polsce ma szanse na WOKANDE??
Za pomoc dziekuje z calego serca i pozdrawiam serdecznie;)

Pewnie ze ma szanse na wokande.To że mieszka za granicą i nie ma stałego zameldowania w polsce niczego nie zmienia.Szanse ma takie same jak inni.;)

Milena21 dziekuje ;)

Gdzies wyczytalam , ze przed przyznaniem wokandy kurator robi wywiad srodowiskowy, tyle ze w tym przypadku troche ciezko o to by kurator to umial przeprowadzic

Pozdrawiam cieplutko

Divelke napisał:
Milena21 dziekuje ;)

Gdzies wyczytalam , ze przed przyznaniem wokandy kurator robi wywiad srodowiskowy, tyle ze w tym przypadku troche ciezko o to by kurator to umial przeprowadzic

Pozdrawiam cieplutko

Kurator przeprowadza taki wywiad w miejscu w którym skazany po ewentualnym opuszczeniu ZK będzie mieszkał,przeprowadza taki wywiad z rodziną skazanego a nie z samym skazanym.

Tak czyli wyglada na to ze lipa jesli on mieszka za granica polski ;( dziekuje i pozdrawiam

Divelke napisał:
Tak czyli wyglada na to ze lipa jesli on mieszka za granica polski ;( dziekuje i pozdrawiam

Żadna lipa.Ja mam taką samą sytuacje jak ty i u nas sąd nie robił wywiadu środowiskiego po prostu stwierdził ze nie ma potrzeby.
Mój mąż dostał warunkowe ze sprzeciwem prokuratora,teraz czekamy czy sie nie odwoła prokurator.pozdrawiam

A powiedzcie mi comamy robi jezeli taka terapie wlepił Zakład Karny a nie Sąd Bo sedzia nic nie mowił i na pismie nie ma zednej terapi tylko WzaKŁADZIE karnym MU PRZYZNALI CZY MOZE ODMOWIC I SIE ODWOŁYWACI DO KOGO

Prokurator sie odwołał:(Teraz sprawa bedzie w SA ciekawa jeste jakie mamy szanse na warunkowe przedterminowe zwolnienie.

prosze o pomoc w napisaniu pisma,wniosku o zwolnienie z zakladu karnego po odsiedzeniu polowy kary .Moj syn odsiedzial pol roku zostalo mu jeszcze pol ,"siedzi" pierwszy raz i slyszal ze moze sie ubiegac o zwolnienie po odbyciu polowy kary ale nie wie jak napisac taki wniosek,w jego imieniu prosze kogos zeby podal mi taki wzor pisma .Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.:smile:

witam,
jesli maz odsiaduje wyrok w areszt sledczy bytom,to do ktorego sadu trzeba wlozyc wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie?
- do sadu rejonowego w bytomiu?
-do sadu katowice- do ktorego?
-do sadu gliwice, do ktorego?
pozdrawiam i czekam na szybka odp, dziekuje.

Jeśli się nie mylę to wniosek składa się do Okręgowego w Katowicach bo Bytom podlega pod Katowice.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót