Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ile czasu ma Sąd na odpowiedz i ustalenie terminu wokandy???

Czy po niepowrocie z przepustki jest szansa na warunkowe zwolnienie, jeśli zacznie przysługiwać? Dodam że mój M nie stawił się tam ze względu na krytyczna sytuacje rodzinna( mieliśmy wtedy dwoje dzieci teraz urodziło sie nam trzecie) i czy sąd weźmie pod uwage to że nie popełnił w tym czasie żadnego przestępstwa czy nie ma to znaczenia?

izabel7777 napisał:
i czy sąd weźmie pod uwage to że nie popełnił w tym czasie żadnego przestępstwa czy nie ma to znaczenia?

No jak to nie popełnił przestępstwa jak popełnił?? Artykuł 242 kodeksu karnego.
W innym miejscu piszesz, że Twój facet popełniał przestępstwa gdy był młody i głupi. A teraz już nie jest głupi. Głupi może nie jest ale zdecydowanie nadal nie rozumie, że prawa należy przestrzegać. A o odpowiedzialności kogoś, kto wychodząc na przepustki, odbywając karę w zk typu otwartego postanawia sobie nie wrócić nawet nie wspomnę.
A sąd to wszystko bierze pod uwagę przy rozpatrywaniu wniosku o wpz.

Ostatnia edycja:
a jak z warunkowym zwolnieniem? są jakieś szanse czy musi karę do końca odbyć?

Przeczytaj sobie przesłanki kodeksowe do udzielenia komuś warunkowego przedterminowego zwolnienia. I udziel sobie odpowiedzi, czy ktoś popełniający przestępstwo w trakcie odbywania kary pozbawienia wolności i w związku z nią zasłużył na taką łaskę.

Ale odpowiedź brzmi - tak, są nadal szanse. Mikre.

Ile czasu ma Sąd na odpowiedz i ustalenie terminu wokandy???

Proszę o szybką odpowiedz

Ostatnią edycję dokonał moderator:
guest_user napisał:
Sąd ma obowiązek rozpoznać wniosek niezwłocznie.

niezwłocznie tzw. ile dla nich to moze byc miesiac przy natloku spraw jakis okres powinni miec na zalatwienie sprawy...

Maszka20 napisał:
niezwłocznie tzw. ile dla nich to moze byc

Niezwłocznie oznacza tyle ile jest to dla Sądu niezbędne dla rzetelnej oceny wniosku i ewentualnych dowodów w sprawie, aby móc podjąć sprawiedliwą decyzję.

My złożyliśmy papiery i wnieśliśmy opłatę sądową pod koniec lipca. Opieszałość naszych sądów jest tragiczna :/ 28.11 dopiero stanął na wokandę i oczywiście nie było opinii z obecnego zakładu (oz). W ten poniedziałek wysłali opinię pozytywną i czekamy na ponowny termin ... ciekawa jestem ile znów to potrwa :/ !

ajj to wspolczuje u Nas tyle dobrze jest ze zaklad dał wystapienie wszystkie dokumenty oni wyslali do sadu teraz od 2 tyg probuje dzwonic i ustalic termin ale nikt nic nie wie oczywiscie;/

u nas to tyle trwa bo sygnatura im się nie zgadzała,potem zmiana zakładu i ciągle coś,ale jesteśmy dobrej myśli :)

mam problem... pomuzcie mi Proszę
Witam. Mam 5 miesiecznego synka ze skazanym który odbywa kare pozbawienia wolosci w z.k Pińczów. Wczesniej osadzony był w Trzebini lecz przewiezli go z powodu wielokrotnych nagan. Nie były to rzeczy bardzo złe tylko zwykłe drobnostki. w Styczniu nalezy mu się warunkowe przedterminowe zwolnienie. Bardzo chciała bym by go wypuscili ze wzgledu na naszego syna , poniewaz mam 18 lat i jest mi samej ciezko. Pisałam do sądu by go juz wczesniej wypuscili ale odpisali ze pomaga mi rodzina... Chciała bym by nasz syn był w koncu z ojcem... Czy moge cos zrobic w tej sytuacji by go wypuscili ? Czy wgl go wypuszcza na przedterminowe zwolnienie ? czy beda zwracac uwage na te drobne nagany z Trzebini ? Pomocy!

Jolanta2207 napisał:
w Styczniu nalezy mu się warunkowe przedterminowe zwolnienie.

Należy to mu się wyjście po odbyciu cąłości kary.

Jolanta2207 napisał:
Czy moge cos zrobic w tej sytuacji by go wypuscili ? Czy wgl go wypuszcza na przedterminowe zwolnienie ? czy beda zwracac uwage na te drobne nagany z Trzebini ? Pomocy!

Tak, będą brali pod uwagę zachowanie skazanego w warunkach izolacji.
Ty możesz bardzo mało. To skazany powinien myśleć przede wszystkim o dziecku, rodzinie i nie popełniać przestępstw. A jak już je popełnił to powinien nie mieć nawet najdrobniejszych nagan.

Jolanta2207 napisał:
mam problem... pomuzcie mi Proszę
Witam. Mam 5 miesiecznego synka ze skazanym który odbywa kare pozbawienia wolosci w z.k Pińczów. Wczesniej osadzony był w Trzebini lecz przewiezli go z powodu wielokrotnych nagan. Nie były to rzeczy bardzo złe tylko zwykłe drobnostki.
Ty chciałabyś aby otrzymał warunkowe przedterminowe zwolnienie, a Twój osadzony ma to w głębokim poważaniu, skoro został zdegradowany do "cięższego" ZK.
Jolanta2207 napisał:
w Styczniu nalezy mu się warunkowe przedterminowe zwolnienie. Bardzo chciała bym by go wypuscili ze wzgledu na naszego syna , poniewaz mam 18 lat i jest mi samej ciezko. Pisałam do sądu by go juz wczesniej wypuscili ale odpisali ze pomaga mi rodzina... Chciała bym by nasz syn był w koncu z ojcem... Czy moge cos zrobic w tej sytuacji by go wypuscili ? Czy wgl go wypuszcza na przedterminowe zwolnienie ? czy beda zwracac uwage na te drobne nagany z Trzebini ? Pomocy!
Warunkowe zwolnienie, nie należy się, można jedynie mieć uprawnienia do niego, Sąd zdecyduje czy skazany zasługuje na nie. Ty niewiele możesz zrobić. Za drobne nagany nie degraduje się, musiało być coś poważniejszego, o czym zapewne nie wiesz. Myślę, że Sąd zwróci na to uwagę.

szka napisał:
Za drobne nagany nie degraduje się, musiało być coś poważniejszego, o czym zapewne nie wiesz. Myślę, że Sąd zwróci na to uwagę.

A dlaczego nie? Oczywiście, że można. Jeśli ktoś nie potrafi się podporządkować wymogom regulaminu to można domniemywać, że nie dorósł do odbywania kary pozbawienia wolności w warunkach zmniejszonej izolacji.

Jolanta2207 napisał:
przewiezli go z powodu wielokrotnych nagan. Nie były to rzeczy bardzo złe tylko zwykłe drobnostki.
Nie zapominajmy, że tego osadzonego zdegradowano nie za złe rzeczy. :)

... pewnie za dobre ;)

JOLANTA2207 kiedy mój facet poszedł siedzieć, mój syn miał 6 miesięcy i musiałam jakoś sobie radzić. Wiele osób jest w takiej sytuacji i to nie ma wpływu na ich wcześniejsze wyjście. Tylko ich zachowanie i staranie wpływa na to. Jeśli Twój facet nawet tam sprawia problemy, to daje wiele do myślenia i tym samym obcina sobie możliwość wzceśniejszego wyjścia,a powinien myśleć o tym, kto jest na wolności.

Mój mały syn miał 2 latka ,jak mój poszedł odpokutować kare,nie wiem co jest gorsze myśli ojca ,że nie widzi jak rosnie jego pół roczne dziecko czy dwulatek ,który dużo rozumie i płacze co noc gdzie tata bo go usypiał przez dwa lata,Mój T robi wszystko ,żeby dostawać dodatkowe widzenia ,przepustki,pracuje teraz na zewnatrz,załatwił sobie na przepustce promese,spłacam mu cześciowe narawienie szkody,ZK napewno wystąpi z wnioskiem o przedterminowe zwolnienie,naprawde sie stara i mamy wszyscy nadzieje ,że pod koniec stycznia 2013 wyjdzie na pierwszej wokandzie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót