Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mojemu facetowi odwiesili warunkowe choć nic w tym czasie nie nabroił
Czyli bez powodu....
Jest teraz w areszczie na 3 miesiące,bo jak sie okazało ma jeszcze sprawę o wyłudzenie kwoty 800zl z roku '99 . Jak dobrze rozumiem to jest zatrzymany do sprawy i zarazem odsiaduje wyrok.
Niekoniecznie. Tylko wtedy, jeśli w tym toczącym się postępowaniu zastosowano areszt tymczasowy. Może np. przebywać w areszcie tylko jako odbywający karę.
Możecie mi powiedzieć jak to jest
Ale co konkretnie?

jaki moze dostać tym razem wyrok?
i uważasz, że na podstawie Twojego postu ktoś napisze Ci wiarygodną odpowiedź na tak postawione pytanie?

Odwiesili mu warunkowe no nie bez powodu ponieważ nie odbierał korespondencji z sadu i nie stawiał sie na sprawy. A sprawa ta dotyczyła o ile sie nie mylę to wyłudzenia na kwotę 800zl doliczając przez tyle czasu odsetki. W 2010 roku prokurator przedstawił mu zarzut po czym w 2012 otrzymał warunkowe zwolnienie. I teraz jest w areszcie jak rozumiem czeka na sprawe,ale tez odsiaduje wcześniejszy wyrok z którego dostał warunkowe. Jak dla mnie to wszystko jest magia nigdy nie miałam doczynienia z sadami ani prokuratura. Nie wiem czy do tej sprawy załatwiać adwokata czy bedzie potrzebny,bo z tego co prokurator powiedział to jest mała szkodliwość czynu.
Prosze o odpowiedz jeśli ktos z was orientuje sie w tej kwesti

Finister napisał:
A był skazany w warunkach recydywy?

Czyli w ciągu pięciu lat po odbyciu kary z pierwszego wyroku?! nie dopiero dostał wyrok w sierpniu 2009

Jeżeli nie był skazany w warunkach recydywy to po połowie kary może starać się o przedterminowe zwolnienie.

Mam pytanie...jak wygląda wpz po przerwie w karze? Mój mąz chce sie właśnie starac po rocznej przerwie, ma wyrok 2,5 roku przed rokiem odsiedział 2 mies a wcześniej w śledztwie 11 mies. Wiem że musi byc warunek odsiedzane 6 mies i kara poniżej 3 lat...czyli mój mąz to spełnia:confused: ale teraz jak to wygląda z wpz? Czy robią jakiś wywiad? Rozumiem że normalnie wysyłamy prośbę i opłacamy i sąd wyznacza date wokandy...Przeszukałam forum i nie znalzłam przypadku gdzie ktoś sie starał o wpz po rocznej przerwie, niewiem jak sąd na to patrzy, jakie są szanse...:o a i czy nie musi miec odsiedzane połowy kary?

Mam pytanie...jak wygląda wpz po przerwie w karze?
W jakim sensie. zasadniczo tak samo jak bez wcześniejszego korzystania z przerwy.
Czy robią jakiś wywiad?
Sąd może zarządzić, w trybie art. 14 kkw., zebranie informacji o skazanym w takim przypadku, jeśli uzna to za konieczne.
Rozumiem że normalnie wysyłamy prośbę i opłacamy i sąd wyznacza date wokand
Tak.
a i czy nie musi miec odsiedzane połowy kary?
Przecież sama piszesz wcześniej, że wiesz. Nie, w takim przypadku musi być przerwa conajmniej rok i odbyte 6 mies. kary.

Witam. Moj narzeczony ma wyrok 8 miesiecy za prowadzenie samochodu pozniej roweru pod wplywem alkoholu. Kara zostala skrocona do 6-ciu miesiecy. Okolo 5 lat uchylal sie od kary. W zakladzie karnym przebywa od 3 tyg. Chcialabym sie dowiedziec wszystkiego na temat przedterminowego zwolnienia z kary. Jakie ma na to szanse czy wogole ma i po jakim czasie a takze jak zlozyc wniosek na warunkowe zwolnienie zeby byly duze szanse na pozytywna odpowiedz? Po jakim czasie moze dostac pierwsza przepustke? Czy wiecie cos na temat zwolnienia z automatu po polowie kary w przypadku malych wyrokow? Podobno maja wejsc takie przepisy od stycznia 2014. Bardzo bylabym wdzieczna za odpowiedz i dziekuje z gory. Pozdrawiam Aga

Czy wiecie cos na temat zwolnienia z automatu po polowie kary w przypadku malych wyrokow? Podobno maja wejsc takie przepisy od stycznia 2014.
Nic takiego nie "wchodzi" ani od stycznia ani w najbliższym czasie.
Chcialabym sie dowiedziec wszystkiego na temat przedterminowego zwolnienia z kary.
Prześladź ten temat. Poczytaj kodeks karny i karny wykonawczy. A później zadaj konkretne pytania, jeśli będziesz miała wątpliwosci.
Jakie ma na to szanse czy wogole ma
Szanse ma takie same, jak każdy inny skazany w podobnym przypadku.

Diekuje bardzo za odpowiedz. Po jakim czasie moze starac sie o pierwsza przepustke?

Ostatnia edycja:
Witam, mój narzeczony na wyroku łącznym dostał grzywne która została spłacona 230 stawek dziennych po 10zł.Teraz moje pytanie czy ta grzywne ktora byla przysadzona przy wyroku łacznym mozna jakos połaczyc do art.71&2 kk???I zrobic tak aby przeliczyc ta grzywne jakos i odliczyc od wyroku????Czy to zalezy tez od tego na podstawie jakiego art. zostala przyznana grzywna przy wyroku lacznym???Bardzo prosze o szybka pomoc.

witam. moje pytanie dotyczy sądów penitencjarnych. Czy przy rozpatrywaniu wniosku o warunkowe zwolnienie sąd penitencjarny może oprócz opinii sciągać jeszcze akta główne sprawy z sądu okręgowego w którym zapadł wyrok. Drugie pytanie dotyczy tego jakie procedury obowiązuja sąd penitencjarny. co może a czego nie

nemesis1 napisał:
co może a czego nie

Sąd może podejmować wszelkie działania godne z prawem, które umożliwią mu ocenę, czy skazany spełnił przesłanki określone w art. 77 kodeksu karnego.

z tym ze art. 77 nic nie mówi o tym czy sąd może robić coś czego nie reguluje ustawa

Witam mam pytanie mój znajomy dostał dzisiaj p3 chcę jechać na inny zakład karny bo twierdzi,że w innym szybciej wyjdzie .. Znacie może jakieś ZK w którym są szanse na szybsze wyjście ?????

A skąd pomysł, że "szybsze wyjście" zależy od miejscowości w której znajduje się ZK ?

Skąd pomysł ?? odsiaduje duży wyrok i były przypadki,że za dobre sprawowanie jest szansa tutaj gdzie przebywa jest z tym ciężko dlateo pytam ..

oonnaa napisał:
Skąd pomysł ??... były przypadki,że za dobre sprawowanie jest szansa ...

Podaj przykłady takich "przypadków".Poza tym,skoro twierdzisz,że Twój znajomy odbywa długi wyrok to jestem pewien,że na wszystkie nurtujące Cię pytania zna odpowiedzi i gdybyś zapytała go to napewno usłyszałabyś,że wybór jednostki do której trafi po zmianie podgrupy nie jest zależny od niego.Tu nie ma możliwości takich jak w biurach podróży-hmm.....gdzie tu jechać?Gdzie będzie lepsze słońce,w Grecji czy w Turcji?

Ostatnia edycja:
tygrysek72 napisał:
Twój znajomy odbywa długi wyrok (...) usłyszałabyś,że wybór jednostki do której trafi po zmianie podgrupy nie jest zależny od niego.

Nawet nie wiesz jak duży wpływ potrafi mieć skazany na wybór jednostki docelowej. Aczkolwiek prawdą też jest, ze ktoś odbywający karę w zk typu otwartego ma więcej do stracenia i co za tym "idzie" nieco mniej ma możliwości wywierania wpływu.

Nie trzeba wywierać wpływu wystarczy zwykła prośba do Dyrektora jednostki w której skazany chcę odbywać karę .....Jeżeli chodzi o Wpz faktycznie ma to znaczenie w jakim regionie kraju odbywa karę gdyż istnieją takie województwa w których o wpz można pomarzyć bez względu na zachowanie

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót