Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
patryk19830 napisał:
Jeżeli chodzi o Wpz faktycznie ma to znaczenie w jakim regionie kraju odbywa karę gdyż istnieją takie województwa w których o wpz można pomarzyć bez względu na zachowanie
Te bajki z mchu i paproci...
Jeśli X przebywa w ZK typu półotwartego za np. kradzieże z włamaniem w województwie załóżmy - mazowieckim, a Y w ZK typu zamkniętego, za zabójstwo w województwie kuj. - pom. to naprawdę sądzisz, że to właśnie województwo ma znaczenie przy udzielaniu wpz ?
Znaczenie ma nie tylko zachowanie skazanego w ZK, ale także wiele innych czynników.

Nie Uważam to wielokrotnie sprawdzone może nie Województwo ale dany Sąd Okręgowy .....Ale nie będziemy prowadzić polemiki nad decyzjami nie zawisłych Sądów w Ocenie Sądu X skazany kowalski nie zasługuję na wpz ale w ocenie Sadu Y ten Sam kowalski na podstawie identycznych przesłanek takie zwolnienie otrzyma dyskusja nie prowadząca do nikąd

pytał mnie czy mogłabym w internecie sprawdzić jakieś opinie ..

Proponuję pisać prośbę do AŚ Piotrków Tryb ale to Moje prywatne zdanie..:-)

patryk19830 napisał:
w Ocenie Sądu X skazany kowalski nie zasługuję na wpz ale w ocenie Sadu Y ten Sam kowalski na podstawie identycznych przesłanek takie zwolnienie otrzyma

A co, ten sam Kowalski, w tym samym dniu stawał przed dwoma sądami? Raczej nie. Po trzech miesiącach już nie mamy identycznych przesłanek.

patryk19830 napisał:
dyskusja nie prowadząca do nikąd

Nie używaj sformułowań, których nie rozumiesz.

patryk19830 napisał:
Ale nie będziemy prowadzić polemiki nad decyzjami nie zawisłych Sądów w Ocenie Sądu X skazany kowalski nie zasługuję na wpz ale w ocenie Sadu Y ten Sam kowalski na podstawie identycznych przesłanek takie zwolnienie otrzyma
Nawet jeśli masz na myśli dwóch różnych skazanych, odbywających karę w różnych ZK, za takie samo p-stwo., to przesłanki NIGDY nie będą identyczne, tak samo jak i okoliczności popełnienia przestępstwa.
W innym przypadku, patrz post powyżej.

Proponuję pisać prośbę do AŚ Piotrków Tryb
Pomijając fakt, iż to nie skazany decyduje o tym, gdzie będzie odbywał kare p.w., akurat AŚ Piotrków Trybunalski to nie jest zakład przeznaczony dla osób z podgrupą p3...

Witam,mój narzeczony jest teraz w Radomiu,nie dopełnił warunków zwolnienia,i odwiesili mu 6 miesiecy,będzie stawał w sądzie penitencjarnym w Radomiu na warunek,czy wiecie cos o tamtym sądzie?

Witam,

miejsce, w którym sąd się znajduje nie tutaj wiele do rzeczy. Najważniejsze są argumenty, które przemawiają za tym, aby jak najszybciej opuścić zakład karny. Opinie z zakładu, praca, zachowanie itd. W Warszawie na pierwszej wokandzie bardzo ciężko jest uzyskać warunkowe przedterminowe zwolnienie, ale nie jest to niemożliwe. Podobnie może być w Radomiu, ale jeszcze raz trzeba podkreślić, że najważniejsze są argumenty przemawiające na korzyść.

W Radomiu bardzo ciężko jest wyjść z wokandy:(a z 1 jest to nie możliwe.

Lalka11 napisał:
W Radomiu bardzo ciężko jest wyjść z wokandy:(a z 1 jest to nie możliwe.

Na jakiej podstawie opierasz powyższe twierdzenia? Badania prowadziłaś?

Witam,

z mojego doswiadczenia zawodowego wiem, ze latwiej jest dostac wpz lub dozor elektroniczny np. W zk w gradach wonieckich lub zk w strzelinie. Ale nie ma w tym zadnej reguly. Nie wiem jak jest w Radomiu, lecz okreg scisle warszawski (sady okregowe) bardziej sa negatywnie nastawione na wczesniejsze wyjscia. Jeszcze raz chce podkreślić ze bardzo duzo zalezy od okolicznosci przemawiajacych za skazanym a nie od miejsca, w ktorym przebywa.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
czy żeby wyjść na warunkowe przedterminowe zwolnienie trzeba odbyć połowę kary ? czy jest możliwość o szybsze zwolnienie ?

mafkaxdd napisał:
czy żeby wyjść na warunkowe przedterminowe zwolnienie trzeba odbyć połowę kary ?

Czasami trzeba nawet dużo więcej. Było to omawiane do bólu na tym forum.

witam jestem nowa obecnie mam meza w areszcie karnym mial 2lata wyroku w tym odsiedzial na sankcji 6miesiecy teraz odsiaduje reszte kary dostal p1z chciala bym sie dowiedziec po jakim czasie mozemy sie starac o warunkowe zwolnienie lub zawieszenie tej kary :(

o warunkowe zwolnienie może sie starać po odbyciu minimum połowy kary, moze sie starac o przerwe w odbyciu kary np najpierw pół roku, potem znowu pół roku i jak będzie miał juz rok w przerwie od kary to moze sie starac o zawieszenie kary.

patryk19830 napisał:
Nie Uważam to wielokrotnie sprawdzone może nie Województwo ale dany Sąd Okręgowy .....Ale nie będziemy prowadzić polemiki nad decyzjami nie zawisłych Sądów w Ocenie Sądu X skazany kowalski nie zasługuję na wpz ale w ocenie Sadu Y ten Sam kowalski na podstawie identycznych przesłanek takie zwolnienie otrzyma dyskusja nie prowadząca do nikąd

Zgadzam się w 100% tak jest ,wszystko zależy głównie od sądu np.osadzeni w ZK Włocławek mają nikłe szanse na wyjście przed czasem( z jakiegokolwiek powodu).Takie są fakty!Owszem liczy się postawa osadzonego ,opinie itd itp ale dużo zależy od danego sądu i tyle :mad:

Mam do was pytanie...mąż jest na przerwie w karze i teraz czekamy na termin posiedzenia o wpz, wywiady już są wysłane do sądu, mężowi przerwa kończy sie 27 lutego i jutro chcemy wysłac pismo o pilne wyznaczenie terminu posiedzenia...tylko sie zastanawiam czy to ma byc wniosek czy prośba?

Tytuł nie ma większego znaczenia, formalnie takiego wniosku raczej nie ma, więc można to zatytułować jako prośbę.

Witam! Mam takie pytanie... Mianowicie mój brat prawdopodobnie w przyszłym tygodniu będzie stawał przed komisją przedwokandową. Chciałabym się dowiedzieć na czym ona polega? Jak to mniej więcej wygląda? Czy jeśli dostanie wokandę to tego samego dnia zostaje wypuszczony na wolność? Jak to działa? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

somethingnew napisał:
Witam! Mam takie pytanie...

Mi osobiście nie chce się po raz kolejny pisać odpowiedzi, które już tu zostały udzielone. Może komuś się zechce.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót