Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam dzis sie zalogowalam ale od dluzszego czasu czytam wasze posty,poniewaz moj maz od lutego przebywa w zakladzie karnym i nigdzie sie nie dowiedzialam tyle co z rozmow miedzy wami.pomozcie mi dowiedziec sie kiedy moj maz moze pisac o warunkowe zwolnienie,poniewaz jezdzil pod wplywem alkoholu i otrzymal 15 m-c.Maz jest jedynym zywicielem rodziny ,ja po wypadku w pracy jestem niepelnosprawna i tego dnia kiedy go zabrali mialam miec 2 operacje mamy 14 letniego syna i bardzo chora jego matke Przepraszam ze tak sie rozpisalam ale chce abyscie mogli mi jakos pomoc Z gory Dzieki
:(:(:(

Aldona56 napisał:
Z tego co tu znalazłam nie ,ale w załączonym linku treść pierwszych artykułów pokazuje,że jednak tak.

Sprawdziłaś oczywiście, kiedy cytowany przez Ciebie akt prawny przestał obowiązywać??

Nie sprawdziłam ,ale przypuszczałam ,że to nieaktualne. Więc dla pewności pytanie na koniec, ten przepis nie obowiązuje i nie ma możliwości zwolnienia warunkowego z kary zastępczej? Dziękuję dobranoc.

Witam czy jeżeli ktoś nie dostanie warunkowego przedterminowego zwolnienia to może od tej decyzji się odwołać do Sądu Apelacyjnego?

tak, a dokładnie zażalić na takie postanowienie.

iga1234 napisał:
Witam dzis sie zalogowalam ale od dluzszego czasu czytam wasze posty,poniewaz moj maz od lutego przebywa w zakladzie karnym i nigdzie sie nie dowiedzialam tyle co z rozmow miedzy wami.pomozcie mi dowiedziec sie kiedy moj maz moze pisac o warunkowe zwolnienie,poniewaz jezdzil pod wplywem alkoholu i otrzymal 15 m-c.Maz jest jedynym zywicielem rodziny ,ja po wypadku w pracy jestem niepelnosprawna i tego dnia kiedy go zabrali mialam miec 2 operacje mamy 14 letniego syna i bardzo chora jego matke Przepraszam ze tak sie rozpisalam ale chce abyscie mogli mi jakos pomoc Z gory Dzieki
:(:(:(
Jeśli jest pierwszy raz karany to po połowie kary, jeśli ma art. 64&1 kk po 2/3 a jeśli 64&2 kk to po 3/4. Wniosek o WPZ można złożyć w Sądzie Penitencjarnym ok. 1 m-ca przed terminem. Apropo jeśli macie tak trudną sytuację to po co jeździł "na dwa gazy"?

Dzieki Ptasior za informacje myslalam ze juz sie nie doczekam na odpowiedz.Sprawdzilam te paragrafy i niestety jest to art.64&1kk. Mam jeszcze jedno pytanie czy wskuralabym cos u kuratora zawodowego meza.Jeszcze bardziej zaniepokojona zona..A w odpowiedzi na twoje pytanie to mysle(nie usprawiedliwiajac meza) to chyba te choroby w domu przyczynily sie do tego bo miedzy nami bylo zawsze jak najbardziej OK. Czekam na odp.

Tylko powiedz mi co chcesz wskórać u kuratora? Kurator może wystąpić z wnioskiem o WPZ do Sądu. Może tak próbujcie.

Wiesz co chyba wywolalam wilka z lasu dlatego nie pisalam.Byla u mnie kuratorka meza bo wystapil z wnioskiem o przerwe w karze.Juz teraz nie wiem co lepsze.A najgorsze jest to ze nie chce narazac tesciowej i syna na stres jakim bylby dla nich powrot meza do zakladu np. po miesiacu.Kuratorka ma przyjechac jeszcze raz,a ja mam zdecydowac o co wnioskowac. Chyba jednak wole tak jak pisales ze pisac po polowie kary o WPZ POZDRAWIAM

Art. 155. kkw

§ 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary — sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych w art. 77 i art. 78 § 1 i 2 Kodeksu karnego, przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego.

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kara pozbawienia wolności została orzeczona na okres powyżej 3 lat.

Tak, że nie musi wracać.

Ja mam pytanie: Przykładowo ktoś ma wyrok 3 lata pozbawienia wolności i 30 dni zastępczej kary pozbawienia wolności. Co ile może składać wniosek o wpz?

Witam mam jeszcze jedno pytanie jezeli maz by wyszedl na przepustke to ile ona moze potrwac,.Pytam bo kazdy mowi cos innego

iga1234 napisał:
Witam mam jeszcze jedno pytanie jezeli maz by wyszedl na przepustke to ile ona moze potrwac,.Pytam bo kazdy mowi cos innego
Od 30 godz. do 14 dni.

forg napisał:
A dlaczego "od 30 godzin"?
Przepraszam zaszła pomyłka i nie zdążyłem wykonać edycji. Może być to oczywiście np. 6 godzin.

Przykładowo ktoś ma wyrok 3 lata pozbawienia wolności i 30 dni zastępczej kary pozbawienia wolności to co ile może składać wniosek o wpz?

Witam - mąż dostał grzywnę za niestawienie się w terminie do zk po przerwie, teraz ma termin złożenia wniosku o wpz to czy fakt że ta grzywna jest nie spłacona tylko złożone pismo o rozłożenie na raty ma jakiś wpływ na uzyskanie wpz?

Wg. mnie raczej nie, Sąd pewnie nie będzie się tym interesował, dopóki nie ma kary zastępczej.
Ale już sam fakt odpowiadania za niestawiennictwo po przerwie i wyrok powinien mieć w tym przypadku znaczenie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót