Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mi nie brakuje na kosmetyki tylko na życie. I tak oszczedzam jak mogę. Jeśli mi nie przedłużą drugiej umowy nie bede miala z czego spłacać kredytu a on przecież tez ze mną mieszka i prowadzimy razem gospodarstwo domowe i według adwokata możemy być traktowani jako rodzina.

Jeśli nie ma to czego jak był tymczasowo aresztowany i napisał pismo do sadu żeby do rozprawy go wypuścili bo ja jestem po operacji i na zwolnieniu i mam dużo mniejszą a rachunki płacić trzeba to sad sie zgodził

Cóż ... tymczasowe aresztowanie i zamiana na inny środek do czasu rozprawy to co innego niż warunkowe przedterminowe zwolnienie. Nikt tutaj nie zrobi tobie wykładu na temat różnic między jednym a drugim.
Pytasz czy z uwagi na trudną sytuację "rodzinną" skraca się przestępcom kary? Odpowiedź brzmi - nie, z tego powodu się nie skraca. Przesłanki do wcześniejszego zwolnienia z dalszego odbywania kary ustawodawca określił dość jasno - art. 77 kodeksu karnego. Nawet można by uznać, że trudna sytuacja materialna rodziny jest przesłanką na nie - bo skazany by zapewnić kasę rodzinie może zacznie znów popełniać przestępstwa.

forg napisał:
bo skazany by zapewnić kasę rodzinie może zacznie znów popełniać przestępstwa.
Albo pójdzie do pracy. Ja powiem tak: trudna sytuacja rodzinna skazanego nie jest kodeksową przesłanką do udzielenia WPZ. Jednakże warto dołączyć do wniosku wszelkie dokumenty dla potwierdzenia tej sytuacji np. zarobki, rachunki, zaświadczenia o chorobach, ich leczeniu i kosztach itp. To, że art. 77 kk nic nie mówi o tych przesłankach nie znaczy, że sędzia nie weźmie ich pod uwagę podczas rozpatrywania wniosku.

Witam dwa miesiace czekania i terminu posiedzenia nie ma. Do konca kary zostalo 40 dni wiec juz sie nie oplaca chyba isc na warunkowe i miec kuratora na dwa lata....

Witam posiedzenie 9 stycznia do konca kary zostalo 30 dni jak mnie puszcza to super jak nie to trudno niewiele zostaolo trzymajcie kciuki. Pozdrawiam

Witam, mam pytanie skąd mam wziąć znaczki sądowe do wokandy? Czy mam iść do sądu i tam zakupić?
Bardzo proszę o podpowiedź

Sory ze nie napisalem ale cieszylem sie wolnoscia od 9 stycznia zwolniony miesiac przed koncem kary. Kurator na dwa lata ale dam rade. Pozdro

Witam
szukam bardzo dobrego adwokata w Bydgoszczy w sprawach karnych

Witam.
Mam następujące pytanie: ZK wystąpił o warunkowe zwolnienie dla syna. Tzw wokandę ma w najbliższy czwartek. Czy w sytuacji, gdyby sędzia zaakceptował wniosek o przedterminowe, warunkowe zwolnienie, to ile trwa proceder od wokandy do opuszczenia murów ZK?

Izyda68 napisał:
Witam.
Mam następujące pytanie: ZK wystąpił o warunkowe zwolnienie dla syna. Tzw wokandę ma w najbliższy czwartek. Czy w sytuacji, gdyby sędzia zaakceptował wniosek o przedterminowe, warunkowe zwolnienie, to ile trwa proceder od wokandy do opuszczenia murów ZK?
Zazwyczaj jest to tego samego dnia, choć gdzie nie gdzie to 2 - 3 dni. W ZK Łupków skazani, którzy otrzymywali warunkowe "z wystąpienia" wychodzili tego samego dnia w którym odbywało się posiedzenie sądu a skazani, którzy otrzymywali WPZ na swój wniosek czekali, jak dobrze pamiętam ok. 2 - 3 dni. To tylko jeden przykład. Syn powinien wiedzieć jak to wygląda w jednostce, w której odbywa karę. Jak zadzwoni - zapytaj.

Dzisiaj został wezwany i poinformowany, że w czwartek ma tę komisję. Może jutro będzie coś wiedział. Dziękuję za pomoc.
P.S. Syn odbywa karę w Ciągowicach.

Witam

Czy kurator może złożyć wniosek do sądu o wyrok absorpcyjny? ( przy sprawie o wyrok łączny?

Katalog wniosków jakie może złożyć kurator zawiera art. 173 p. 2 kkw.

krysiaczek73 napisał:
Witam

Czy kurator może złożyć wniosek do sądu o wyrok absorpcyjny? ( przy sprawie o wyrok łączny?
Jak wynika z przepisów - nie. Sądy rzadko stosują zasadę pełnej absorbcji podczas wydawania wyroków łacznych, jeśli to nie są wyroki dożywocia lub 25 lat pozbawienia wolności.

Hej jestem tu nowa.
Witam. Mój narzyczone jest zk. Odsiaduje wyrok 3lat pozbawienia wolności. Na dzień dzisiejszy zostało mu tylko 11miesiecy. W listopadzie 2018r miał transport z lublina do Wrocławia ja nie jestem w stanie pojechać tak daleko do niego. Pisał wcześniej pismo o przedterminowe zwolnienie-odrzucone potem pisał o przerwę w karze-odrzucone (sędzia powiedział mu żeby pisał o przedterminowe zwolnienie) Napisał. Chciala bym jakoś poprzeć go przed sądem że jest dla nas ważny itp tylko nie umiem tego tak napisać. Dodam że mamy razem dziecko ma 6lat jak mogła bym takie uzasadnienie napisać? Bardzo proszę o pomoc

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót