Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
marta 222->o wywiad środowiskowy zwraca się Sąd Penitencjarny w zalezności od potrzeby. Ani Ty, ani osoba osadzona nie może wprost prosic kuratora o taki wywiad.

marika39 wiem o tym ale chodzi mi o to aby kurator zawodowy wysąpił z wnioskiem o warunkowe zwolnienie...ale tak właściwie czy kurator zawodowy nie może sam z siebie napisać opinii dotyczącej skazanego i nie można jej dołączyć do akt o zwolnienie warunkowe? :what:

Jeżeli z wnioskiem o warunkowe zwolnienie występuje kurator - wówczas Sąd nie zleca dodatkowo przeprowadzenia wywiadu środowiskowego albowiem we wniosku zawarte są wszytkie informacje.
Kurator występuje z takim wnioskiem w przypadku, kiedy zna skazanego ( z wcześniej prowadzonego dozoru, przeprowadzanych wywiadów).

Dzien dobry ,mam pytanie odnosnie warunkowego zwolnienia.........
zaczne od poczatku
moj l..... zostal skazany na 1 rok i 6 miesiecy
przebzwa w ZK
jest tam 3 raz
1wyrok.......6lat temu zamieniono mu na godz do odrobienia :!: nie odrobil,zamieniono spowrotem na odsiadke ,siedzial 3 mies
2wyrok ........prawie 5 lat temu ta sama sytuacja......godz :!: nie odrobione zamiana na odsiadke znow 3 miesiace
Teraz 3 wyrok 1 i 6 mies
nie sa to przestepstwa z tego samego artykolu
Oczywiscie teraz przy 3 wzroku stawal na komisje.... i dostal R penitencjarna
Moje pytanie
o warunkowe moze sie starac po 9 mis :?:
czy to on musi o nie pisac :?:
do kogo :?:
jak nie on to kto z takim wnioskiem o warunek moze wzstapic :?:
jak taki wniosek napisac :?:
na jakiej podstawie moze sie o ten warunek starac :?:
prosze o pomoc :)

[cytat:1bu3lgg3]
o warunkowe moze sie starac po 9 mis
[/cytat:1bu3lgg3]
często wychowawca mówi iedy można się starać o warunkowe, poza tym ok mies przed nabraniem uprawnień skazany idzie na komisję gdzie mówią mu czy dostanie poparcie czy nie.
czy to on musi o nie pisac
jeśli dostanie poparcie zakł karnego to nie- bo to zakład pisze, jeśli nie to jeśli chce wyjśc to musi sam pisać( są osoby które nie piszą bo uważają, że itak to nie ma sensu i czekają aż zakład karny ich poprze)
jak nie on to kto z takim wnioskiem o warunek moze wzstapic
zakładk kanry- dyrektor, wychowawca, kurator zawodowy.
na jakiej podstawie moze sie o ten warunek starac
przede wszystkim, iż skazany po odbyciu połowy kary nabrał prawa do warunkowego zwolnienia...

[cytat="edyta29"]
o warunkowe moze sie starac po 9 mis
[/cytat]

To co napisałaś wskazuje że może się starać najwcześniej po połowie kary czyli faktycznie po 9 miesiącach (przy wymiarze kary rok i 6 miesięcy).

[cytat:3fps02kc][cytat:3fps02kc]
jak nie on to kto z takim wnioskiem o warunek moze wzstapic
[/cytat:3fps02kc]
zakładk kanry- dyrektor, wychowawca, kurator zawodowy.

Formalnie rzecz biorąc, wychowawca nie ma prawa występować do Sądu penitencjarnego o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Może co najwyżej proponować Dyrektorowi ZK żeby ten wystąpił z wnioskiem.

[cytat:3fps02kc][cytat:3fps02kc]na jakiej podstawie moze sie o ten warunek starac
przede wszystkim, iż skazany po odbyciu połowy kary nabrał prawa do warunkowego zwolnienia...[/cytat:3fps02kc]

Odbycie połowy kary to oczywiście niezbędna przesłanka tego aby wniosek skazanego został w ogóle merytorycznie rozpoznany przez Sąd, ale samo odbycie połowy kary nie daje prawa do warunkowego przedterminowego zwolnienia. Aby mieć realne szanse na "warunek" muszą zachodzić jeszcze inninne przesłanki o których mówi art. 77 par. 1 k.k.

A nawet jak spełni wszystkie przesłanki to i tak sąd odmówi i poda następujące uzasadnienie "za długi okres do końca kary". :ok:

A Kadi....chciałam się tylko upewnić.

Art. 42.
§ 2. Przedstawiciel skazanego, o którym mowa w § 1, może działać wyłącznie w interesie skazanego i w tym celu składać w jego imieniu wnioski, skargi i prośby do właściwych organów oraz instytucji, stowarzyszeń, fundacji, organizacji, kościołów i innych związków wyznaniowych.

Czyli rozumiem, że przedstawiciel społeczny (os. godna zaufania) może również składać wniosek o warunkowe :?:

Mam pyt po jakim czasie przy wyroku 8 miesięcy można się strać o warunkowe zwolnienie?

Moniak, przyjmuje się że przedstawiciel skazanego ustanowiony w trybie art. 42 par. 1 k.k.w. może składać jedynie wnioski, skargi i prośby o których mowa art. 6 par. 2 k.k.w. Wnioski te, skargi i prośby ustawodawca wyraźnie odróżnia od wniosków o wszczęcie postępowania przed sądem i zażaleń na postanowienia wydane w postępowaniu wykonawczym (wymienionych wyraźnie tylko w art. 6 par. 1 k.k.w. i przypisanych tylko skazanemu).

Dlatego przedstawiciel z art. 42 k.k.w. nie może składać wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie skazanego (jest to wniosek o wszczęcie postępowania przed sądem a więc z gatunku tych wskazanych w art. 6 par. 1 k.k.w. a nie w art. 6 par. 2 k.k.w.).

Justyna, jeśli to nie jest skazanie np. w warunkach recydywy to co do zasady po odbyciu 6 miesięcy kary.

[cytat:3da780up]
Mam pyt po jakim czasie przy wyroku 8 miesięcy można się strać o warunkowe zwolnienie?
[/cytat:3da780up]
po 6 miesiącach

Mam pytanie - co ma zrobić osadzony który zmienił chwilę przed wokandą o warunkowe zwolnienie zakład karny i w takim razie wychowawca nie może napisać opinni o nim, bo go nie zna- co powoduje odraczanie wokandy nie wiadomo o jak długi czas...

Jak zmienił miejsce pobytu to i właściwość Sądu mogła się zmienić...

co tzn właściwość sądu? Poza tym daleko nie zajechał- zmienił tylko miejsce na oddział zew tego samego zakładu, sędzia panitencj jest ten sam ale itak chcą wszystko od nowa.

Skoro pozostał w okręgu tego samego Sądu penitencjarnego to właściwość Sądu się nie zmieniła. Ten sam Sądpozostał właściwy do rozpoznania jego wniosku.

Opinię Sądowi ma przesłać Dyrektor ZK (bądź AŚ) a nie wychowawca i to Dyrektor powinien zadbać aby Sąd opinię dostał na czas.

Acha. ale chodzi mi o to, że do sądu zostanie dostarczona opinia wychowawcy który go nie zna i napisze, że nie oże nic o nim powiedzieć bo go nie zna i to będzie podstawą do odmowy warunkowego zwolnienia i nie ważne, że skazany siedzi już od 2 lat...

Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie aby ten wychowawca napisał pełną normalną opinię. Dysponuje aktami osobowymi na których można się z powodzeniem oprzeć.

Dzięki za odpowiedż kadi- czyli gyby dla sądu penitencjarnego był to powód do odmowy warunkowego zwolnienia są podstawy aby złożyć zażalenie?

Jaki powód masz na myśli? Brak opinii w ogóle (bo nie dotrze na czas) Czy opinię niepełną, lakoniczną? Czy coś innego jeszcze?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót