Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
[cytat="NESCA"]
Kolejny raz mozna wystapić o warunkowe zwolnienie po 3 miesiącach, natomiast Zakład Karny po miesiącu :)[/cytat]

Dyrektor ZK nie ma żadnych terminów. Może wystąpić nawet na drugi dzień jak ma ochotę.

[cytat="kadi"]

Dyrektor ZK nie ma żadnych terminów. Może wystąpić nawet na drugi dzień jak ma ochotę.[/cytat]

O! nie wiedziałam, ze tak jest, ale cieszę sie, ze jest taka mozliwośc...tylko znów wszystko zależy od "ochoty" Dyrektora :roll:

Pan derektor powiedział ,że to ZK wystąpi mu o wokande na 100%...

W związku z tym iż to ZK ma występować o wokande mam pytanie czy Tomek jako osadzony też ma pisać dodatkowo o warunkowe??????Prosze o odpowiedź :help:

Pisać może ale obowiązku takiego nie ma.
Ja na jego miejscu bym nie dublował wniosku o ile Dyrektor złoży swój, bo jeśli Sąd odmówi zwolnienia rozpoznając oba wnioski to skazany będzie musiał czekać 3 miesiące na kolejną możliwość złożenia wniosku. A jak Sąd oddali tylko wniosek Dyrektora to skazany nie będzie skrępowany terminem liczonym od tej odmowy.

[cytat="kadi":2seo9myu]Pisać może ale obowiązku takiego nie ma.
Ja na jego miejscu bym nie dublował wniosku o ile Dyrektor złoży swój, bo jeśli Sąd odmówi zwolnienia rozpoznając oba wnioski to skazany będzie musiał czekać 3 miesiące na kolejną możliwość złożenia wniosku. A jak Sąd oddali tylko wniosek Dyrektora to skazany nie będzie skrępowany terminem liczonym od tej odmowy.[/cytat:2seo9myu]

Kadi w związku z tym mam jeszcze jedno pytanie--więc jak mamy dostarczyć do sądu zaświadczenia--od szefowej że po wyjściu nadal będzie miał stałą pracę??????????????????

Można do dostarczyć "w ślad za wnioskiem Dyrektora" nie składając własnego wniosku, a jedynie wnosząc aby Sąd uwzględnił te dokumenty przy rozstrzyganiu o wniosku Dyrektora.
Zresztą niezłożenie własnego wniosku nie pozbawia także skazanego prawa do poparcia wniosku Dyrektora na posiedzeniu Sądu. Wtedy też można złożyć Sądowi dokumenty.

Kadi dziękuje bardzo :ok: :ok: Rozumiem przez to iż mój mąż może te oświadczenia przedstawić na posiedzeniu o warunkowe,,jeszcze raz dziękuje za szybką odpowiedź :wink:

[cytat="Marsac":u04rct9j]Rozumiem przez to iż mój mąż może te oświadczenia przedstawić na posiedzeniu o warunkowe[/cytat:u04rct9j]

Tak. Jest to możliwe.

czy osoba skazana na rok i 10 dni moze sie ubiegac o warunkowe przedterminowe zwolnienie?

jeśli pierwszy raz karana to po pół roku i pięciu dniach :)

[cytat="NESCA":3tmnby11]jeśli pierwszy raz karana to po pół roku i pięciu dniach :)[/cytat:3tmnby11]

pół roku -ok, a skąd jeszcze te 5 dni?

Jak wyglada z punktu widzenia warunkowego zwolnienia przypadek osoby ktora,zostala zatrzymana poza granicami kraju?
Na dzien dzisiejszy przebywa w areszcie akstradycyjnym.W kraju ciazy wyrok 2.5 roku z tego osoba ta odsiedziala juz ponad 12m.cy.Czy przysluguje jej warunkowe zwolnienie?Jezeli tak to jak to przeprowadzic?

O warunkowe przedetrminowe zwolnienie można się starać po odbyciu conajmniej połowy kary, więc chyba jeszcze nie. Czy ta osoba uciekła np z przepustki, czy poprostu nie stawiła się do odbycia kary? Bo jesli nie wróciła z przepustki to mogą dołożyć wyrok za ucieczkę. Nawet jeśliby aktulanie miała połowe kary za sobą to szanse na uzyskanie zwolnienia w areszcie eksdr są nikłe.

Ta osoba jest karana pierwszy raz.
Czeka na transport do kraju,ale znajac terminy moze czekac jeszcze dlugo.Za 3 m-ce mija termin polowy kary .Naprawde nic sie nie da zrobic?

W Polsce o warunkowe wyjście po połowie kary jest bardzo trudno, a niemozliwym jest wyjście warunkowo przed tym terminem. Mało prawdopodobne, że jak ta osoba trafi do zakładu karnego w Polsce to od razu dostanie warunkowe zwolnienie- musi mieć opinię wychowawcy a jak może ją mieć jak nie przebywała w danym zakł karnym, mogą odraczać itd więc ogólnie szanse na wyjście z pewnością się odwleką- choć oczywiście cuda się zdarzają ale naprawdę w ogóle wyjście po połowie kary jest mało prawdopodobne a już w tym wypadku szanse są jeszcze mniejsze...

Rozumiem dziekuje bardzo za odpowiedz!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót