Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
klara1982 napisał:
....a opłata sądowa została opłacona ?

To jest w interesie samego skazanego my tego nie wiemy.Skoro On pisał wniosek i on go wysyłał to powinien go tez opłacić no chyba,że nie ma na to środków finansowych wtedy może prosić o zwolnienie z opłaty.

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Wniosek Dyrektora o warunkowe przedterminowe zwolnienie jest rozpoznawany szybciej, również z prostych przyczyn - zawiera w sobie wszystkie niezbędne informacjie, które pozwalaja Sądowi podjąć decyzję merytoryczną. Nie wymaga zatem "oczekiwania" na dodatkowe dokumenty jak ma to miejsce np. przy wniosku skazanego.

DZIEKUJE :)

dostal dzisiaj wystapienie :D :D :D dwoch z dziewieciu doslalo...
jak sadzicie w jakim terminie zk moze/musi "popchnac" papiery dalej?

megi11 napisał:
To jest w interesie samego skazanego my tego nie wiemy.Skoro On pisał wniosek i on go wysyłał to powinien go tez opłacić no chyba,że nie ma na to środków finansowych wtedy może prosić o zwolnienie z opłaty.

A czy o fakcie zwolnienia lub nie zwolnienia z kosztów zostanie poinformowany wcześniej czy dopiero na posiedzeniu o wpz?

grafryb napisał:
A czy o fakcie zwolnienia lub nie zwolnienia z kosztów zostanie poinformowany wcześniej czy dopiero na posiedzeniu o wpz?

Jak Sąd nie zwolni Go od opłaty to dostanie wezwanie do jej uiszczenia w terminie 7 dni. Jeśli tego nie zrobi, Sąd wniosek pozostawi bez rozpoznania.

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Jak Sąd nie zwolni Go od opłaty to dostanie wezwanie do jej uiszczenia w terminie 7 dni. Jeśli tego nie zrobi, Sąd wniosek pozostawi bez rozpoznania.

Dziękuję. Czyli dobrze rozumiem, że skoro złożył wniosek w lutym i nie dostał pisma, że musi opłacić wniosek to oznacza, że został zwolniony z kosztów.

grafryb Żeby być zwolnionym z opłat, trzeba do wniosku zawrzeć prośbę- wniosek o zwolnienie z tych kosztów. Jeżeli tego nie zrobił, ani nie zapłacił to Sąd wniosek pozostawi bez rozpoznania.

endorfinalna napisał:
grafryb Żeby być zwolnionym z opłat, trzeba do wniosku zawrzeć prośbę- wniosek o zwolnienie z tych kosztów. Jeżeli tego nie zrobił, ani nie zapłacił to Sąd wniosek pozostawi bez rozpoznania.

Endo to przeciez wiem, żaden Sąd sam od siebie nie zwolni nikogo z kosztów.

endorfina dziekuję Ci ;) pocieszyłaś mnie, chociaż jak rozmawiałam dzis ze swoim D, to powiedział mi, że od razu po odwieszeniu wyroku sędzina powiedziała mu, że w związku z tym będzie mógl wyjść najwczesniej po 2/3 kary ;( no i teraz to ja sama juz nie wiem ..

osamotniona napisał:
sędzina powiedziała mu, że w związku z tym będzie mógl wyjść najwczesniej po 2/3 kary ;( no i teraz to ja sama juz nie wiem ..

No to poproś ukochanego by pokazał Ci za co został skazany. Konkretnie. A artykułami z kodeksu karnego.
I wtedy wszystko stanie się jasne dlaczego być może ma ograniczenie do starania się o wpz.

jak to jest bo juz sie pogubilam,mianowicie czy jezeli A odbywal kare pozdbawienia wolnosci za cos innego niz teraz siedzi to o warunkowe zwolnienie moze sie starac po 1/2 czy 2/3 kary?

Może się starać po 1/2, 2/3 lub 3/4 kary. Gdybyś zechciała przeczytać art. 78 kodeksu karnego - lub ten temat - to nie miałabyś wątpliwości.

Dzień dobry mam pytanie koleżanki narzeczony miał wyrok 3 lata : odsiedział z niego 2 i wyszedł na wokandę : rok został mu zawieszony na 3 lata : teraz został odwieszony ten rok; kiedy przysługuje mu wokanda?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
warunkowe zwolnienie zalezy od wielu rzeczy,za jakie przestepstwo jest sie skazanym,jaki jest wyrok,jaka masz podgrupe w wiezieniu tzn.p[tzw.petka]lub [recydywa lub multi recydywa]grupa p po1/2.r po 2/3.mr po 3/4.takze czy masz podgrupe zamknieta[p1,r1]czy otwarta[p2,p3 r2,r3]oczywiscie od zachowania wczasie odbywania kary,czy nalezy sie do subkoltury wieziennej[tzw.grypsujacy]w jakim odbywasz kare wojewodztwie[to nic dziwnego,tajemnica poliszynela jest ze w jednych sa sedziwie,ktorzy czesciej daja warunkowe a w innych nie]chyba opisalem wszystko dokladnie.zycze wszystkim jak najwjecej tych warunkowych zwolnien.pozdrawiam.

Czyli w skrócie,nie napisałeś nic co już wcześniej nie zostało napisane;)

czyli w skrocie,codziennie sa te same pytania.czyli jak juz wszyscy wszystko wiedza to po co te pytania madralo?;)

volvik napisał:
chyba opisalem wszystko dokladnie.

Chyba nie.
Do tego skandalicznie nieczytelnie. W języku polskim mamy duże litery, w klawiaturze na dole masz taki długi przycisk - to spacja, naciska się ją dla uczynienia tekstu bardziej przejrzystym.

volvik napisał:
czyli w skrocie,codziennie sa te same pytania.czyli jak juz wszyscy wszystko wiedza to po co te pytania madralo?;)

Pewnie dlatego,że są osoby którym nie chce się czytać tego i owego,wygodniej po raz setny zadawać te same pytania;)

Czy każdy kolejny wniosek o warunkowe zwolnienie po odmowie można składać po 3 miesiącach czy to zależy ile wynosi kara pozbawienia wolności. Czy to nie jest tak że jeśli wyrok nie przekracza 3 lat to faktycznie o kolejne wpz można się starać po 3 m-cach,a jeśli wyrok przekracza 3 lata to kolejne wpz jest po 6 m-cach ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót