Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kate586 napisał:
karolinamysza1986 tak,może się starać o warunkowe przedterminowe zwolnienie nawet jeśli ma tylko 6 miesięcy kary.

Może się starać wtedy, kiedy nabędzie uprawnień.

Hey możecie mi napisać kiedy jest wokanda w sierpniu i lipcu 2011 w strzelinie
z góry thx :))

forg - głosie ludu
sad nie uwzglednil ZADNEGO z argumentow prokuratora dot wyjscia mojego M. Uznal odwolanie za bezzasadne itp piszac iz wszystkie za i przeciw sie kumuluje i ktos kto dal sie poznac z pozytnej strony, ktos kto nie ma przestepstwa kryminalnego, ktos kto od poltoraroku pracuje bez konwojenta, ukonczyl szkole w ZK, ma kilkadzisiat pochwal zadnego wniosku karnego, krzysta z przepustek, ma czekajaca na jego powrot rodzine itd to pomimo ze mial 5wyrokow (lacznie na 4latata i 4msc) ZASLUGUJE na wpz, wiec moj drogi glosie ludu tak ubustawiajacy i idealizujacy wymiar spraiwedliwosci byles w bledzie - teraz powiniene pokornie pochylic glowe...skoro sady dla ciebie sa takie nieomylne i zawsze wiedza co robia (skazujac ludzi, nie udzielajac wpz itp) to powinienes miec ze taki nikczemnik jak moj M na to naprawde zasluzyl - w koncu to SAD tak uznal... -wyrok zostal uzasadniony na trzech stronach a moj M opisnay jedynie w superlatywach.

takze my jestesmy doskonalym przykladem tego ze wcale nie jestes alfa i omega za jaka sie masz i ze nie ma co brac do siebie twoich docinek i czarnowidztwa...

oczywiscie wszystkim zycze by wszystko ulozylo sie po waszej mysli... a ja uciekam do mojego m - wkoncu rodzina w komplecie :D

ja1234 napisał:
ktos kto dal sie poznac z pozytnej strony, ktos kto nie ma przestepstwa kryminalnego, ktos kto od poltoraroku pracuje bez konwojenta, ukonczyl szkole w ZK, ma kilkadzisiat pochwal zadnego wniosku karnego, krzysta z przepustek, ma czekajaca na jego powrot rodzine itd to pomimo ze mial 5wyrokow (lacznie na 4latata i 4msc) ZASLUGUJE na wpz

Nie każdy kto krystalicznie zachowuje się w zakładzie karnym, zasługuje na warunkowe zwolnienie.

Z tym "zasługiwaniem" powinnaś się wstrzymać, przynajmniej do końca okresu próby - by nie okazało się, że Twojemu "krystalicznemu" po paru (nastu) miesiącach Sąd odwoła warunkowe zwolnienie z uwagi na - już nie takie krystaliczne zachowanie w warunkach wolnościowych...

BTW: Co to jest "przestępstwo kryminalne"?

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
BTW: Co to jest "przestępstwo kryminalne"?

"Wszelakie przestępstwa możemy podzielić na różne grupy. Jest to pewnego rodzaju ułatwienie dla organów ścigania, czyli dla policji czy prokuratury, ale także dla sądów, które wymierzają wyroki za dokonanie jakichkolwiek, nawet najdrobniejszych przestępstw. Żadne przestępstwo nie może pozostać niezauważone czy zignorowane. Jeżeli jest przestępstwo są i poszkodowani. Dlatego też przestępca – niezależnie, jakiego zabronionego czynu dokonał za swoje działanie musi odpowiedzieć, musi zostać ukarany, jeżeli to, co zrobił, nie było zgodne z prawem. A takie czyny dokonywane są bardzo często. Popularnymi przestępstwami są przestępstwa kryminalne. A są to wszelakiego rodzaju rozboje, włamania, kradzieże, napady, gwałty czy zabójstwa. Wszystkie te czyny zakwalifikowane są właśnie jako przestępstwa kryminalne. To właśnie takie przestępstwa zdarzają się najczęściej. Osadzeni w więzieniach odbywają kary najczęściej za popełnienie właśnie przestępstw kryminalnych. Niejeden z nas miał do czynienia z takimi właśnie przestępcami."

źródło: http://www.absolutethief.com/przestepstwa-kryminalne.php

Chodziło mi o to, co przez "przestępstwo kryminalne" rozumie autor posta powyżej, a nie podanie cytatu. No, ale nie ważne. OT.

Z tym "zasługiwaniem" powinnaś się wstrzymać, przynajmniej do końca okresu próby - by nie okazało się, że Twojemu "krystalicznemu" po paru (nastu) miesiącach
a sąd nie miał akt tylko karty tarot lub kulę czarodziejską i w tych przedmiotach widział przyszłość kryminalisty guest user wiesz chyba o tym że i sędziowie są omylni bo też są istotą ludzką a nie ma ludzi którzy się nie mylą

mala kobietka napisał:
guest user wiesz chyba o tym że i sędziowie są omylni bo też są istotą ludzką a nie ma ludzi którzy się nie mylą

Oczywiście. Sądy penitencjarne mylą się, odmawiając niektórym skazanym warunkowego zwolnienia, lecz także mylą się, niektórym skazanym tego dobrodziejstwa udzielając. Dlatego wstrzymanie się z mówieniem o skazanym "kryształowy", przynajmniej przez okres próby, jest jak najbardziej wskazane.

a czy mozna stawac do warunkowego nie majac wyroku lacznego?

A o co chodzi w tym pytaniu? Jeśli skazany nabył uprawnień, to jego wniosek ostanie rozpatrzony.

Witam mam pytanie czy o warunkowe zwolnienie moze starać się osoba która ma wyrok czterech miesięcy pozbawienia wolności. Na portalu dowiedziałam się że połowa kary nie może być krótsza niż sześć miesięcy. Czy są jakieś wyjątki od tej reguły? :?:
ż góry dziekuje za pomoc

Może się starać Isunia.Obecnie już nie ma wymogu dotyczącego konieczności odbytej kary minimum 6miesięcy.

Aha to mnie źle poinformowali że przepisy jeszcze obowiązują:mad:
dzięki:)

Witam serdecznie na prosbe mojej znajomej chcialabym zapytac wpz opisze sytuacje ..pytanie znajomej...ojciec jej dziecka dostal duzu wyrok po zlaczeniu ma do odsiadki 15 latek z czego odsiedzial 6 lat byl na polotworku R2 nie wie dlaczego ale dostal przepustke 24 godz oczywiscie z niej nie powrocil po 2 latach dostal ENA i przy kolejnym pobiciu jakies kobiety zlapali go i mial ekstradycje do polski jest w ZKWronki zostalo mu 9 lat do odsiedzenia..PYTANIE czy doloza mu cos za to ze nie wrocil z przepustki i czy moze liczyc na wczesniejsze wyjscie..pytanie to zadane z obawy o jej zycie i dziecka.Prosze o odpowiec jesli ktos sie orietuje jak to wyglada.Dziekuje w imieniu kolezanki

dotipoz napisał:
PYTANIE czy doloza mu cos za to ze nie wrocil z przepustki

Przeczytaj art. 242 § 2 kodeksu karnego

dotipoz napisał:
czy moze liczyc na wczesniejsze wyjscie..

To pytanie do wróżki. Szanse są bardzo małe. Skazany nie powracając z przepustki udowodnił, że w dalszym Ciągu ma "gdzieś" przestrzeganie porządku prawnego.

No ta kara 1 rok ktora moze dostac wydaje mi sie ze to zbyt malo ale niestety takie prawo... a czy istnieje mozliwosc ze jakims sposobem udziela mu przepustki...jesli wczesniej mial R2 czy mu to utrzymaja czy moze bedzie na R1 zaznaczam ze pytanie zadaje na prosbe kolezanki bo dla mnie moglby siedziec jeszcze ze 20 lat nie zasluguje na nic i napewno juz nigdy nie bedzie prawym czlowiekiem dzieki za udzielone odpowiedzi.Pozdrawiam

Jeśli uciekł z więzienia,nie wracając z przepustki to na pewno dostał podgrupę R1.
Koleżanka niech postara się o odebranie bądź ograniczenie mu praw rodzicielskich.
Nikłe są szanse,że uzyska przedterminowe warunkowe zwolnienie ale są.

Chciałabym się dowiedzieć jak napisać wniosek o zwolnienie z odbywania kary więzienia jeżeli w wyroku ( 1 rok odsiadki) była ujęta opłata - grzywna za ten okres tzn, delikwent został skazany na rok więzienia lub zapłatę kasy. Niestety nie odebrał wyroku i nie miał o tym wogóle pojęcia że takowy zapadł bo przebywał zagranicą. Został aresztowany i doprowadzony do więzienia bo był poszukiwany listem gończym (też o tym nie wiedząc). Sąd uznał że się ukrywał. Czy ktoś może mi poradzić co zrobić w takiej sytuacji, czy brać prawnika i jakie są orientacyjnie stawki adwokackie za takie sprawy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót