Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie czy jeśli był robiony wywiad środowiskowy i sporządzona opinia przez kuratora do przepustki i czy jeśli Sąd do warunkowego zwolnienia również będzie chciał taką opinie to czy będzie to ta sama opinia co do przepustek? Czy zleci kuratorowi sporządzenie nowej ?

Kate586 napisał:
Mam pytanie czy jeśli był robiony wywiad środowiskowy i sporządzona opinia przez kuratora do przepustki i czy jeśli Sąd do warunkowego zwolnienia również będzie chciał taką opinie to czy będzie to ta sama opinia co do przepustek? Czy zleci kuratorowi sporządzenie nowej ?

Jeśli nie będzie tam informacji ściśle związanych z art. 77 kk, to zleci kuratorowi sporządzenie nowej opinii.

Mimo tego, wywiad środowiskowy kuratora dla potrzeb związanych bezpośrednio ze sprawą o warunkowe przedterminowe zwolnienie (wywiad do akt) jest zbędny, a jeśli Sąd zarządza jego przeprowadzenie, to bardzo rzadko - głównie z powodu ustalenia pewnych kwestii, które umknęły w opinii jednostki penitencjarnej o skazanym (m.in. ustalenia i potwierdzenia możliwości zamieszkania skazanego w danym miejscu po opuszczeniu jednostki, etc.)

Ok dziękuje guest. W takim razie Sąd do warunkowego zwolnienia zbiera opinie i inne papiery o skazanym z zakładów ? Czasem się dzieje że termin wokandy o warunkowym zwolnieniu jest przeniesiony z braku dokumentów,jakich np ? Właśnie opinii zleconych przez Sąd do przeprowadzenia ?

Kate586 napisał:
Ok dziękuje guest. W takim razie Sąd do warunkowego zwolnienia zbiera opinie i inne papiery o skazanym z zakładów ? Czasem się dzieje że termin wokandy o warunkowym zwolnieniu jest przeniesiony z braku dokumentów,jakich np ? Właśnie opinii zleconych przez Sąd do przeprowadzenia ?

Warunkowe zwolnienie udzielane jest w oparciu o przesłanki z art. 77 kodeksu karnego. Zatem wartość dowodową w postępowaniu będą mieć jedynie te dokumenty, które opisują powyższe przesłanki w stosunku do skazanego. Przykładowo:

1. W wywiadzie środowiskowym jest mowa o trudnej sytuacji ekonomicznej i zdrowotnej rodziny skazanego - powyższe nie będzie miało żadnej wartości dowodowej w postępowaniu o warunkowe zwolnienie, gdyż sytuacja ekonomicznia i zdrowotna rodziny skazanego nie jest brana pod uwagę przy orzekaniu o w/w

2. W tym samym wywiadzie będzie zdanie, iż rodzina przyjmie skazanego do domu po opuszczeniu przez niego zakładu karnego, zapewnią mu pomoc w poszukiwaniu pracy etc. - powyższe zadnie będzie miało dla sądu wartość dowodową przy orzekaniu o warunkowe zwolnienie, gdyż w zawiera informację dot. warunków osobistych skazanego, która jest jedną z przesłanek z art. 77 kk.

hey sluchaj moj chlpak tez siedzial w potulicach i pzrewiezli go do strzelewa .teraz ma stanac na wokande o zwonieniewarunkowe polowe kary odsiedzial sprawuje sie dobrze myslisz ze mu moze sie udac wyjsc?:(

rucia napisał:
hey sluchaj moj chlpak tez siedzial w potulicach i pzrewiezli go do strzelewa .teraz ma stanac na wokande o zwonieniewarunkowe polowe kary odsiedzial sprawuje sie dobrze myslisz ze mu moze sie udac wyjsc?:(

rucia, nikt tu nie ma kuli - zgaduli. Wszystko rozstrzygnie sąd. Samo dobre sprawowanie to jeszcze nie wszystko.

ja nie mowie ze on wyjdzie bo chore dziecko poprostu chce sie dowiedziec czy ma szanse!:( nie wroci na droge przestepstwa by zarobic na chore dziecko poniewaz mial dobra prace i ta praca na niego czeka:)

rucia napisał:
ja nie mowie ze on wyjdzie bo chore dziecko poprostu chce sie dowiedziec czy ma szanse!:(

Tak, ma szansę. Szanse ma każdy. Nawet więzień skazany na dożywotnią karę pozbawienia wolności.

Czy jest jakiś zapis prawny mówiący o tym,że skazany nabywa uprawnień do przedterminowego warunkowego zwolnienia na trzy miesiące przed końcem kary ?
Nie chodzi mi o to,że np skazany po raz pierwszy nabywa praw do wpz po połowie wyroku a to akurat przypada na 3 miesiąc przed końcem kary (czyli np wyrok pół roczny).Tylko ogólnie,niezależnie od długości wyroku więzień nabywa praw do wpz na 3 miesiące przed końcem.

Furia napisał:
Czy jest jakiś zapis prawny mówiący o tym,że skazany nabywa uprawnień do przedterminowego warunkowego zwolnienia na trzy miesiące przed końcem kary ?
Nie chodzi mi o to,że np skazany po raz pierwszy nabywa praw do wpz po połowie wyroku a to akurat przypada na 3 miesiąc przed końcem kary (czyli np wyrok pół roczny).Tylko ogólnie,niezależnie od długości wyroku więzień nabywa praw do wpz na 3 miesiące przed końcem.

Nie ma takiego przepisu. Uprawnienia formalne do warunkowego zwolnienia określa art. 78 kodeksu karnego, poza jednym wyjątkiem - jest to art. 77 § 2 kodeksu karnego, który mówi, że:

W szczególnie uzasadnionych wypadkach sąd wymierzając karę pozbawienia wolności może wyznaczyć surowsze ograniczenia do skorzystania przez skazanego z warunkowego zwolnienia niż przewidziane w art. 78.

Istnieje zatem taka możliwość, że jakiemuś konkretnemu skazanemu Sąd zakreślił na mocy art. 77 § 2 kk uprawnienia do warunkowego zwolnienia na 3 miesiące przed końcem kary.

Mam pytanie
mój facet wysłał wniosek do sądu o przeterminowe zwolenienie.
Wysłał 13 lipca , dostalam nawet od niego potwerdzenie wyslalania ale za kilka dni Sąd wyslał mu pismo ze nie została pobrana oplata znaczka sądowego. a Pisał pismo o pobraniu pieniedzy z zjego konta gdyz pracuje .i moje pytania czy te pieniadze juz doszly za znaczek?

Karolinka152 napisał:
Mam pytanie
mój facet wysłał wniosek do sądu o przeterminowe zwolenienie.
Wysłał 13 lipca , dostalam nawet od niego potwerdzenie wyslalania ale za kilka dni Sąd wyslał mu pismo ze nie została pobrana oplata znaczka sądowego. a Pisał pismo o pobraniu pieniedzy z zjego konta gdyz pracuje .i moje pytania czy te pieniadze juz doszly za znaczek?

Sąd nie dysponuje kontem depozytowym skazanego. Skazany musi załatwić sprawę związaną z opłatą za wniosek samodzielnie - w dziale ewidencji jednostki penitencjarnej.

guest_user napisał:
Istnieje zatem taka możliwość, że jakiemuś konkretnemu skazanemu Sąd zakreślił na mocy art. 77 § 2 kk uprawnienia do warunkowego zwolnienia na 3 miesiące przed końcem kary.

A możesz podać jakiś przykład z jakiego powodu mogły zostać tak zakreślone uprawnienia do wpz ?

Karolinka musisz zadzwonić do sądu i się dowiedzieć,bo jedynie pracownik danego wydziału sądu może sprawdzić czy opłata została już uiszczona.

Furia napisał:
A możesz podać jakiś przykład z jakiego powodu mogły zostać tak zakreślone uprawnienia do wpz ?

Sądy zakreślają indywidualne uprawnienia do warunkowego zwolnienia najczęściej wobec wysoce zdemoralizowanych przestępców.

Komentarz do art. 77 kodeksu karnego (Dz.U.97.88.553), [w:] M. Mozgawa (red.), M. Budyn-Kulik, P. Kozłowska-Kalisz, M. Kulik, Kodeks karny. Komentarz praktyczny, Oficyna, 2007, II wyd.

7. W szczególnie uzasadnionych wypadkach sąd wymierzając karę pozbawienia wolności może ustanowić surowsze ograniczenia dla skorzystania przez skazanego z warunkowego przedterminowego zwolnienia niż wskazane w art. 78. Szczególnie uzasadnione wypadki w rozumieniu komentowanego przepisu zachodzą m.in. w wypadku szczególnej demoralizacji sprawcy, motywacji zasługującej na potępienie (niekoniecznie szczególne w rozumieniu art. 40 § 2 i art. 148 § 2 k.k.), brutalności popełnionego przestępstwa, popełnienia czynu w ramach zorganizowanej grupy lub związku mającego na celu popełnianie przestępstw (Kalitowski (w: ) Górniok i in., t. I, s. 657).

Ostatnia edycja:
Guest czyli dobrze rozumiem,że sąd może ustanowić surowsze ograniczenia dla skorzystania przez skazanego z warunkowego przedterminowego zwolnienia podczas wydania wyroku a nie podczas odbywania już kary?

Furia napisał:
Guest czyli dobrze rozumiem,że sąd może ustanowić surowsze ograniczenia dla skorzystania przez skazanego z warunkowego przedterminowego zwolnienia podczas wydania wyroku a nie podczas odbywania już kary?

Tak.

Witam...chcialabym zadac standardowe pytanie-czy ktos moglby napisac mi szczerze czy moge ludzic sie na to,ze moj narzeczony ma duze szanse na wyjscie na pol kary...jezeli...hmmm... moze zaczne od poczatku-przez 5 miesiecy siedzial w AS.... w Sdzie pierwszej instancji dostal wyrok w zawieszeniu 2lata na 5lat(za usilowanie rozboju,poddal sie takze dobrowolnej karze) wyszedl na wolnosc...prokurator odwolal sie i niestety wyrok w drugiej instancji byl bezwzledny-2lata...przez 5miesiecy(bo tyle byl na wolnosci po sprawie w Sadzie Rejonowym) byl ,,grzeczny" znalazl prace(dostal umowe na1,5roku)pracowal niestety tylko3 miesiace....dostal wstawiennictwo w maju...pisal o odroczenie wyroku do ktorego potrzebny byl wywiad srodowiskowy... Pani Kurator,z ktora rozmowiaismy przed posiedzeniem mowila,ze opinia o nim z policji i sasiadow jest dobra,ale niestety na posiedzeniu stwierdzono,ze powód ukonczenia szkoly i stala praca nie jest powodem do odroczenia kary...ze jest,,niebezpieczny dla otoczenia i calkowicie zdemoralizowany... nast. termin dostal na czerwca-wstawil sie sam...w wyznaczonym terminie... dostal podrupe P2...stara sie o prace....do tej pory nie bylo z nim zadnych problemow ani w AS ani w ZK,pol kary mija w styczniu....
Aha... dodam,ze jest pierwszy raz karany...
Prosze mi podpowiedziec czy moge nastawic sie na to,ze wyjdzie po odbyciu pol kary czy raczej nie... i w ilu procentach moge liczyc na jego wyjscie po pol kary...
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz...

Mycha Sąd weźmie pod uwagę wszystko a także to jak się zachowuje w ZK. A czy dostanie wpz? Cóż nie odpowiemy Ci a to pytanie, bo są różni sędziowie i różne przyczyny odmowy wpz, może po prostu nie nastawiaj się bo zawsze lepiej miło być zaskoczonym niż się nastawić i rozczarować.

Szanse ma a jaka będzie decyzja Sądu niestety nikt Ci tu nie odpowie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót