Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mój mąż w Potulicach przebywa już 7 lat i co wokanda to lipa a całego wyroku ma 10 lat nigdy nie dostał kwitu pracuje już 3 lata przez cały pobyt nagradzany kilkunastokrotnie wnioskami nagrodowymi w różnych postaciach i niestety robią co im się podoba nie chcą go puścić to nie puszczają :( Pozdrawiam

Sylwka280 napisał:
niestety robią co im się podoba

Aby skazany otrzymał warunkowe przedterminowe zwolnienie musi spełnić szereg przesłanek, opisanych w art. 77 kodeksu karnego. Wzorowe zachowanie na terenie zakładu karnego jest tylko jedną z tych przesłanek i w żadnym wypadku nie gwarantuje jego otrzymania.

Nawiasem mówiąc wyrok 10 lat pozbawienia wolności z pewnością nie został wymierzony za... "kradzież cukierków".

Sylwka280 napisał:
Mój mąż w Potulicach przebywa już 7 lat i co wokanda to lipa a całego wyroku ma 10 lat

Kolejna z osób, która warunkowe przedterminowe zwolnienie traktuje jako coś obowiązkowo należnego skazanemu. Sąd skazał przestępcę na 10 lat. Nie 7, nie 6 a dziesięć. I jak to napisano powyżej - zachowanie w zk to tylko jeden z czynników.

Witam, mój M. odsiaduje wyrok 37 miesięcy w AŚ w Bielsku-Białej. Poprosił mnie wczoraj na widzeniu, żebym sprawdziła pewną informację. Podobno od stycznia ma wejść jakiś przepis czy ustawa, że warunkowego zwolnienia udziela ZK a nie Sąd jak dotychczas. Prawda to? Moim skromnym zdaniem to tak powinno działać. Z tego co czytam na różnych forach, to ZK nawet jak wystawi pozytywną opinię o skazanym do Sądu, to potem i tak wszystko zależy od humoru Sądu.

Kasia2293 napisał:
Witam, mój M. odsiaduje wyrok 37 miesięcy w AŚ w Bielsku-Białej. Poprosił mnie wczoraj na widzeniu, żebym sprawdziła pewną informację. Podobno od stycznia ma wejść jakiś przepis czy ustawa, że warunkowego zwolnienia udziela ZK a nie Sąd jak dotychczas. Prawda to? Moim skromnym zdaniem to tak powinno działać. Z tego co czytam na różnych forach, to ZK nawet jak wystawi pozytywną opinię o skazanym do Sądu, to potem i tak wszystko zależy od humoru Sądu.

Nie jest to prawda. Organem władzy sądowniczej w Polsce jest Sąd (a nie przedstawiciel ZK) i tylko on może "zmienić" wyrok, jaki orzeczono osobie skazanej.

fakt uszkodzenie ciała ze skutkiem to nie kradzież cukierków ale liczy się fakt że ten co dostał np 12 lat i również nie za kradzież wychodzi wcześniej ale widocznie takie prawo

za moim mężem wstawili się na wokandzie nawet dyrektorka i cóż sędzina stwierdziła że jeszcze nie czas na niego

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Sylwka280 Nie takie prawo, tylko najwidoczniej ten co miał wyrok 12lat bardziej zasługuje na wpz i to w tym momencie. Najwidoczniej bardziej swoją postawą zasłużył, niż twój facet! Najwidoczniej bardziej na to pracował. Najwidoczniej tak miało być! Ale to nie znaczy, że jak Tobie to nie pasuje masz stwierdzać, że takie prawo. Bo akurat Ci to nie na rękę...
Gwałciciel, morderca itp tez może wyjść prędzej od twojego faceta, skoro tak zostanie postanowione i tyle.

endorfinalna napisał:
Najwidoczniej bardziej swoją postawą zasłużył, niż twój facet! Najwidoczniej bardziej na to pracował.

Facet tej pani woli identyfikować się z podkulturą przestępczą. Ma swoje, przestępcze zasady. Zatem po co ma opuszczać SWÓJ ukochany, więzienny świat?

A potem kobieta się dziwi, że takie sądy. Warunkowe zwolnienie to przywilej, można powiedzieć trochę nagroda ale jak ktoś ma w nosie zasady w ZK to nie dziwne, że nie dostaje szansy.

Forg Wiesz, mi to tam jest obojętne, co jej facet woli, a czego nie. Bo obchodzi mnie to tyle co zeszłoroczny śnieg. Tylko nie lubię takiego głupiego pisania, a jeszcze bardziej nie lubię, gdy partnerka robi ze swojego faceta-kryminalisty cierpiętnika, któremu każdy robi na złość, łącznie z całym prawem...

Grafryb WPZ to nagroda, taka pełną gebą nawet, a nie tylko trochę... ;)

endorfinalna napisał:
Grafryb WPZ to nagroda, taka pełną gebą nawet, a nie tylko trochę...
;)

Nagroda powiadasz? A terminowe wyjście to w takim razie co to jest??
WPZ to nie jest nagroda.

forg Moim zdaniem, skoro ktoś dostaje opcje wyjścia szybszego niż terminowe wyjście, to jest to nagroda. Skoro by się nie starał wyjść na wpz, to znaczy, że obojętne mu jest to, czy szybciej wyjdzie, czy wyjdzie zgodnie z końcem swojej kary. A skoro zasługuje na wpz i takowe otrzyma, to musiał się starać, a za starania dostał nagrodę.

endorfinalna napisał:
forg Moim zdaniem, skoro ktoś dostaje opcje wyjścia szybszego niż terminowe wyjście, to jest to nagroda. Skoro by się nie starał wyjść na wpz, to znaczy, że obojętne mu jest to, czy szybciej wyjdzie, czy wyjdzie zgodnie z końcem swojej kary. A skoro zasługuje na wpz i takowe otrzyma, to musiał się starać, a za starania dostał nagrodę.

zgadzam się , teoretycznie może to nie jest nazwane nagrodą ale praktycznie dla skazanego jest to forma nagrody i dlatego też skazany stara się by otrzymać tą "nagrodę" ot co ;)

Cóż - znajdujemy się na forum prawnym. Grafryb napisała bardzo jednoznacznie - "coś jakby nagroda". I napisała zgodnie z prawdą. Katalog nagród dla skazanego określono precyzyjnie w kodeksie karnym wykonawczym.

Więc możesz sobie endo twierdzić, że w TWOIM odczuciu jest to forma nagrodzenia starań skazanego o zmianę swojej postawy. Nie jest to jednak nagroda w rozumieniu prawnym.

Nie robię z niego cierpiętnika w żadnym wypadku wyrok dostał można powiedzieć za to że mnie bronił jak mnie napadli uderzył tylko raz kogoś i niestety ze skutkiem i swoje odpokutować musi a zasady każdy ma jakieś. Poza tym czekając tyle czasu na kogoś kogo się kocha można czasem zwątpić w prawo widząc co sie dzieje

Sylwka280 napisał:
wyrok dostał można powiedzieć za to że mnie bronił jak mnie napadli uderzył tylko raz kogoś i niestety ze skutkiem

Mylisz się i strasznie starasz się "wybielić' swojego chłopaka.

Gdyby Twój chłopak uderzył kogoś w Twojej obronie i takie byłby efekty, odpowiadałby za nieumyslne spowodowanie śmierci (art. 155 kodeksu karnego) a nie pobicie ze skutkiem śmiertelnym (art. 158 § 3 kodeksu karnego).

Ponadto Sąd wymierzył mu karę najsurowszą, jaką przewiduje powyższy artykuł a co za tym idzie, charakter czynu musiał być wyjątkowo okrutny - mówiąc wprost - wyżył się na nim tak mocno, że go zabił.

Moim zdaniem powinnaś cieszyć się, że nie odpowiedział za zabójstwo.

Proszę o pomoc w kwestii warunkowego zwolnienia na NA ZASADACH SZCZEGÓLNYCH (po łącznie rocznej przerwie w karze):
Takie zwolnienie możne nastąpić gdy skazany:
1) miał nieprzerwanie 1 rok przerwy w karze;
2) odbył co najmniej 6 mcy kary;
3) suma kar nie przekracza 3 lat - i tu moja niepewność
Czy dotyczy to sumy kar/kary wymierzonej przez Sąd, zawartej w orzeczeniu, czy dotyczy czasu do końca kary ("do odsiedzenia")?
Teoretycznie - jeśli ktoś ma np wyrok łączny 3,5 roku (recydywa), spędził w więzieniu 6 mcy, miał dwie przerwy w karze po 6 mcy, łącznie rok - to czy może starać się warunkowe przedterminowe zwolnienie? Do odsiadki zostało mu 2,9 miesięcy ale łączny wyrok był w wysokości 3,5 roku.

Dziękuję za pomoc

Skoro pisze, że suma kar nie przekracza 3lat. A jak wiadomo, suma to wynik dodawania. Czyli wszystkie kary dodane do siebie, nie mogą przekraczać łącznie 3lat. W waszym przypadku łączna suma to 3,5, czyli nie może się na to powoływać.
Prędzej dla was punkt 2) i 3) odbył co najmniej 6miesięcy kary. Z tego co piszesz. I roczna przerwa nieprzerwana.

endorfinalna - wszystkie podpunkty muszą być spełnione jednocześnie.
Powyższy przypadek to tylko przykład ale nawiązując do niego - suma kar to 3,5 ale do odsiedzenia 2,9.
Nie mogę znaleźć nigdzie dokładnej interpretacji podpunktu 3. Nie jestem pewna bo czasami opinie są, że 3 lata do końca kary, do odsiedzenia, a gdzie indziej, że kary zawarte w orzeczeniu sądu.
CZY KTOŚ SPOTKAŁ SIĘ TAKIM PRZYPADKIEM!?

kasiajjj napisał:
Nie mogę znaleźć nigdzie dokładnej interpretacji podpunktu 3. Nie jestem pewna bo czasami opinie są, że 3 lata do końca kary, do odsiedzenia, a gdzie indziej, że kary zawarte w orzeczeniu sądu.

Nie trzy lata do końca kary. Maksymalnie trzy lata zasądzone do odbycia. I oczywiście wszystkie trzy punkty muszą być spełnione.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót