Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Właśnie że miejsce odbywania kary ma znaczenie. Napewno więcej WPZ jest udzielane w zakładach półotwartych i otwartych niż w zamkniętych. Nie są to żadne "rewelacje" tylko życie. Tak tak Panie guest_user ja to znam z własnego doświadczenia. Nie patrzmy ślepo w artykuły kodeksów bo w innym wątku udowodniliśmy Ci że jest inaczej niż w kodeksach.
Że mu odwiesili karę to nie znaczy że był na bakier z prawem. A może tylko nie zapłacił grzywny albo kurator nie mógł się z nim skontaktować bo nie podał nowego miejsca zamieszkania. Nie wiemy.

Ptasior napisał:
Właśnie że miejsce odbywania kary ma znaczenie. Napewno więcej WPZ jest udzielane w zakładach półotwartych i otwartych niż w zamkniętych. Nie są to żadne "rewelacje" tylko życie. Tak tak Panie guest_user ja to znam z własnego doświadczenia.

Prawo w Polsce nie jest tworzone w oparciu o Twoje doświadczenia życiowe, które - notabene - w ogóle mnie nie interesują. O Twoich doświadczeniach życiowych opowiadaj sobie (do woli) w temacie wolnym.

Ptasior napisał:
Że mu odwiesili karę to nie znaczy że był na bakier z prawem. A może tylko nie zapłacił grzywny albo kurator nie mógł się z nim skontaktować bo nie podał nowego miejsca zamieszkania. Nie wiemy.

Niezapłacenie grzywny oraz unikanie kuratora jest tożsame z byciem na "bakier" wobec przestrzegania porządku prawnego. Sąd coś nakazał, więc sobie to "olejemy" - ważne że są "zawiasy" i możemy dalej być na wolności i robić to, co się nam podoba...

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:
Właśnie że miejsce odbywania kary ma znaczenie. Napewno więcej WPZ jest udzielane w zakładach półotwartych i otwartych niż w zamkniętych.

Ale "przenoszenie się" z jednego zk typu półotwartego do innego zk typu "półotwartego" bo tam jest "łatwiej wyjść na warunek" też jest uzasadnione? Bo według mnie nie. Do tego naraża podatnika na bezsensowne wydatki.
Mowa była o lokalizacji sądu okręgowego pod kątem warunkowego a nie typu zakładu karnego. Bo oczywistym jest, że pracujący nad sobą więzień odbywający karę w zk typu otwartego ma większe szanse na pozytywną decyzję w kwestii wpz niż skazaniec w zk typu zamkniętego na dodatek w warunkach zapewniających wzmożoną ochronę (...)

Ptasior napisał:
Że mu odwiesili karę to nie znaczy że był na bakier z prawem.

Właśnie to dokładnie oznacza - pisząc wprost i dosadnie.

forg napisał:
Ale "przenoszenie się" z jednego zk typu półotwartego do innego zk typu "półotwartego" bo tam jest "łatwiej wyjść na warunek" też jest uzasadnione? Bo według mnie nie. Do tego naraża podatnika na bezsensowne wydatki.

Jest pewnie uzasadnione dla osoby skazanej która chce wcześniej wyjść na wolność. Osadzeni przecież jednak nie mogą według swojego "widzi mi się" przenosić się to tu to tam. Niestety niektórzy nie korzystają z dobrodziejstwa WPZ i po kilku chwilach wracają na droge przestępstwa. Co do podatników to niestety ktoś to wszystko musi utrzymywać ale mamy już instytucje dozoru elektronicznego i pracę przebiegają nad instytucją aresztu domowego. Tak że trochę kasy zostanie w kieszeni podatnika.

forg napisał:
Mowa była o lokalizacji sądu okręgowego pod kątem warunkowego a nie typu zakładu karnego. Bo oczywistym jest, że pracujący nad sobą więzień odbywający karę w zk typu otwartego ma większe szanse na pozytywną decyzję w kwestii wpz niż skazaniec w zk typu zamkniętego na dodatek w warunkach zapewniających wzmożoną ochronę (...)

A o czym ja pisałem?

guest_user napisał:
Prawo w Polsce nie jest tworzone w oparciu o Twoje doświadczenia życiowe, które - notabene - w ogóle mnie nie interesują. O Twoich doświadczeniach życiowych opowiadaj sobie (do woli) w temacie wolnym

Wątek dotyczy warunkowego przedterminowego zwolnienia i sporo się na to napatrzyłem a jak ciebie nie interesują moje doświadczenia odnośnie WPZ to się nie wypowiadaj. Może kogoś innego zainteresują. Nie jesteś sam na tym forum.

Ptasior napisał:
A o czym ja pisałem?

O tym. Ale to akurat nie było związane z dyskusją. Bo nie chodzi o "awans" z zamkniętego do półotwartego a zmianę jednostki typu zamkniętego na inną tego samego typu - bo tam jest łatwiej o warunkowe.

Prawda jest taka, że należy tak postępować już chwilę po popełnieniu przestępstwa by bezdyskusyjnie zasłużyć na łaskę przedterminowego warunkowego zwolnienia. A nie liczyć na "dobry humor sędziego" - bo ten humor nie ma nic do rzeczy.

forg napisał:
Nie licz na to, że akurat z powodu rozgrywek w piłkę kopaną Twój przestępca wyjdzie prędzej z więzienia. Jest mnóstwo innych sposobów, by przygotować miejsca.

No tutaj to może jednak ostrożniej? W życie prawdopodobnie wejdzie spora nowelizacja kodeksu karnego wykonawczego i tam w kwestii warunkowego zwolnienia troszkę zmian jest.
Dodaj do swojej wypowiedzi słowo "być może", "prawdopodobnie" i będzie ok.

no właśnie
duzo ostatnio się słyszy na temat zmian w kkw dot.wpz,
może ktoś ma konkretne informacje na ten temat
co sie dokladnie zmienilo,
czy to prawda,że wokandy maja być co 6 miesięcy zamiast co 3?

Nikita93 napisał:
może ktoś ma konkretne informacje na ten temat
co sie dokladnie zmienilo,

Na przykład strona sejmowa ma konkretne informacje. Tam są projekty aktów prawnych. Wystarczy poszukać.

A wg Was jak myślicie ma szanse on żeby wyskoczyć na koniec roku ?? . Dostał 3 lata wcześniej nie był karany dostał w ZK pracę na kilka godzin dziennie czy to że nie dostał wezwania i policja go szukała jest na jego nie korzyść ??

forg napisał:
Na przykład strona sejmowa ma konkretne informacje. Tam są projekty aktów prawnych. Wystarczy poszukać.

ciekawe czy to forum służy do udzialania porad prawnych,a raczej do odsyłania na inne strony by sobie poszukać odpowiedzi,

napewna pomysł założenia tego forum byl trafiony,ale w praktyce nie zawsze wychodzi jak by sie chciało,

Nikita93 napisał:
ciekawe czy to forum służy do udzialania porad prawnych,a raczej do odsyłania na inne strony by sobie poszukać odpowiedzi,

napewna pomysł założenia tego forum byl trafiony,ale w praktyce nie zawsze wychodzi jak by sie chciało,

na pewno lepiej jest, gdy ktoś zasugeruje gdzie można znaleźć informację na dany temat samemu niż gdyby ktoś odpowiadał nie podpierając się niczym innym jak swoimi domysłami.

Nikita93 napisał:

Nie na inne strony, tylko na najbardziej wiarygodną jeśli chodzi o zmiany w prawie polskim. Czyli na stronę sejmu. Dostałaś ponadto dokładnego linka? Przeczytaj, zgłoś wątpliwości albo zacznij dyskusję.
Chyba, że lubisz rozmowy typu: gdzieś tam w maglu słyszałam, jak ktoś mówił, że pozamykają wszystkie więzienia.

Ostatnia edycja:
Nikita93 napisał:

Oczekujesz, że ktoś za darmo szczegółowo zreferuje Ci wszystkie zmiany w kkw proponowane przez ustawodawcę? Chyba sobie żartujesz?

RE: ZK Garbalin

Czy ktoś orientuję się z państwa czy są jakieś szanse by wyjść z wokandy nie mając zaświadczenia że po wyjściu będzie gdzieś zatrudniony. Bo mój P ma 6 wokandę ale niestety nie ma takiego zaświadczenia. I chciałabym wiedzieć jakie szanse ma na wyjście po mimo że nie ma takiego zaświadczenia??

smerfetka1 napisał:
Czy ktoś orientuję się z państwa czy są jakieś szanse by wyjść z wokandy nie mając zaświadczenia że po wyjściu będzie gdzieś zatrudniony. Bo mój P ma 6 wokandę ale niestety nie ma takiego zaświadczenia. I chciałabym wiedzieć jakie szanse ma na wyjście po mimo że nie ma takiego zaświadczenia??

nawet bez takiego zaświadczenia ma szansę na wyjście. przecież to nie jedyna wytyczna.

Dziękuję bardzo za odpowiedz. Spełnia już chyba wszystkie wytyczne do wokandy skoro sam zakład karny mu wystąpił o wokandę. Czy osoba taka której zakład karny sam wystąpił o wokandę ma większe szanse na wyjście niż osoba która sama sobie staje na wokandę??

Ostatnia edycja:

smerfetka1 napisał:
Czy osoba taka której zakład karny sam wystąpił o wokandę ma większe szanse na wyjście niż osoba która sama sobie staje na wokandę??

A jak sądzisz?
To chyba oczywiste, że jeżeli administracja zk uznała, że skazany zasłużył na dobrodziejstwo warunkowego przedterminowego zwolnienia to o czymś świadczy?
Ale - jeśli chodzi o tego samego człowieka to nie ma znaczenia, kto składa wniosek, jeśli spełnione sa przesłanki do udzielenia wpz.

forg napisał:
A jak sądzisz?
To chyba oczywiste, że jeżeli administracja zk uznała, że skazany zasłużył na dobrodziejstwo warunkowego przedterminowego zwolnienia to o czymś świadczy?
Ale - jeśli chodzi o tego samego człowieka to nie ma znaczenia, kto składa wniosek, jeśli spełnione sa przesłanki do udzielenia wpz.

nie zawsze jest tak, że mimo iż zk występuje o wpz, to skazany go otrzyma.

BPA napisał:
A wg Was jak myślicie ma szanse on żeby wyskoczyć na koniec roku ?? . Dostał 3 lata wcześniej nie był karany dostał w ZK pracę na kilka godzin dziennie czy to że nie dostał wezwania i policja go szukała jest na jego nie korzyść ??

Ale że w tym roku? Jakim cudem skoro ma 3 lata a przebywa od lipca w ZK? No chyba, że w prezencie mikołajkowym.
Przecież jasno jest sprecyzowane kiedy może się starać o warunkowe zwolnienie.

grafryb napisał:
Ale że w tym roku? Jakim cudem skoro ma 3 lata a przebywa od lipca w ZK? No chyba, że w prezencie mikołajkowym.

No chyba, ze na poczet katy zaliczono mu uprzedni okres tymczasowego aresztu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót