G
Gajana
Kurator zawodowy ma bardzo dużo pracy, więc żeby mu było lżej, w tym co możliwe wyręcza się kuratorem społecznym
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ewunia1112w napisał:nie bardzo mogę zrozumieć jak zakła mógł przeoczyć tak ważną sprawę.tak naprawdę to mój mąż chodził na przepustki niezgodnie z prawem ponieważ według przepisów które dziś mu zacytowano wychodzi iż dopiero teraz powinien otrzymać pierwszą przepustkę.
Ewunia1112w napisał:Czy w takim przypadku można się powołać na to iż " prawo nie działa wstecz" mężowi udzielono warunkowego zwolnienia a następnie sąd cofną swoją decyzję czy ktoś może był w podobnej sytuacji??
Ewunia1112w napisał:a i wychowawca się z dyrekcją zastanawia czy by przypadkiem nie cofnąć mężowi pracy na wolności twierdzą że mąż może być w szoku po tym co dziś się stało czy mają do tego prawo??
A jaki mąż ma wyrok i za co? Generalnie chodzi mi czy nie ma art 64 kk.Ewunia1112w napisał:Witam wszystkich. Mam pewien problem na który nie mogę nigdzie znaleść odpowiedzi może ktoś był w podobnej sytuacji i mógłby mi pomóc. Otóż mój mąż przebywa w zk od maja tego roku dziś miał wokande w sprawie warunkowego zwolnienia o które wnioskował jeżeli mogę tak to nazwać dyrektor zk. Sędzia i prokurator przychylili się do wniosku dyrekcji i kazali się mężowi powoli pakować. mąż oczywiście zadzwonił do mnie z dobrą nowiną i prosił żebym przyjechała po niego o 16. po ok godzinie wychowawca wziął męża na rozmowę i powiedział że niestety się pomylili w "obliczeniu" warunkowego i że dopiero w maju 2012 zk bedzie mógł wystąpić z wnioskiem.prosze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu ponieważ nie bardzo mogę zrozumieć jak zakła mógł przeoczyć tak ważną sprawę.tak naprawdę to mój mąż chodził na przepustki niezgodnie z prawem ponieważ według przepisów które dziś mu zacytowano wychodzi iż dopiero teraz powinien otrzymać pierwszą przepustkę. czy w takim przypadku można się powołać na to iż " prawo nie działa wstecz" mężowi udzielono warunkowego zwolnienia a następnie sąd cofną swoją decyzję czy ktoś może był w podobnej sytuacji??
jjacek napisał:nie mi to osądzać, choroba serca może być czynnikiem branym przez sąd pod uwagę ale niekoniecznie
Mój kumpel siedzi w Dębicy i jak z nim rozmawiam przez telefon to nie narzeka. W Debicy jest chyba coś koło 2 m-cy i w styczniu będzie stawał na wokandę. Oczywiście WPZ nie otrzyma ale po tym fakcie ma zacząć chodzić na te "spacery" a potem się zobaczy. Musi porozmawiać z wychowawcą o jakimś widzeniu poza terenem ZK. Jeśli go odbierzecie i wróci o czasie to będzie duży plus do WPZ. Rozmowa z wychowawcą podczas widzenia też była by wskazana.jjacek napisał:nie przejmuj się odwiedzinami, to nie ma takiego wpływu, utzrymujcie kontakt listowny, ew. telefoniczny, a przepustki jak najbardziej są wskazane do wcześniejszego zwolnienia, niech pogada ze swoim wychowawcą jak by to on widział i czy mu poprze albo wystąpi o przepustkę, z tego co pamietam jest tam możliwość podjęcia pracy to niech też o tym pomyśli.
Według kodeksu nie, ale sędzia chyba inaczej popatrzy na człowieka w takim wieku o jakiego chodzi z chorobą serca niż na małolata zdrowego jak ryba. Życiowo troszke życiowo...Choroba serca w żadnym wypadku nie może być czynnikiem branym przez Sąd pod uwagę przy orzekaniu o warunkowym zwolnieniu.
Ptasior napisał:Według kodeksu nie, ale sędzia chyba inaczej popatrzy na człowieka w takim wieku o jakiego chodzi z chorobą serca niż na małolata zdrowego jak ryba. Życiowo troszke życiowo...