Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nieistotne. Poszła jako widownia aby dowiedziec sie o decyzji sądu. Sąd wcale nie musiał jej zadawać pytań tylko ogłosić swoją decyzję i tyle. Czy w sądzie II instancji nie może zaistnieć taka sytuacja?

Ptasior napisał:
Czy w sądzie II instancji nie może zaistnieć taka sytuacja?

Nie, Sąd odwoławczy nie zajmuje się postępowaniem dowodowym (mimo iż ma częściowo takie kompetencje - nie jest to częste a wyjątkowe zjawisko) - od tego jest Sąd I instancji.

Witam, jestem tu nowa i za bardzo nie wiem czy piszę w odpowiednim miejscu. Mam pytanie czy coś zmieniło się od tego roku jeśli chodzi o wokandy - jeśli przebywający w ZK sam wystąpi o wokandę i nie zostanie zwolniony to po jakim czasie ponownie może występować - po 3 miesiącach czy po pół roku? Czy od ostatniego wydania Kodeksu Karno- Wykon. (2010-2011) nastąpiły jakieś zmiany? Gdzie mogę coś na ten temat znaleźć? Potrzebuje tych informacji dla znajomego, który aktualnie przebywa w zakładzie. Bardzo proszę o pomoc.

Przepis prawny:
KKW Art. 161 § 3.Jeżeli orzeczona kara lub suma kar nie przekracza 3 lat pozbawienia wolności, wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 3 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu.
§ 4.Jeżeli orzeczona kara lub suma kar przekracza 3 lata pozbawienia wolności, wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 6 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu.

Dziękuję Ci bardzo, odnalazłam tu również link przez Ciebie podany i już drukuję, podrzucę mu jutro do aresztu.

Witam! chciałam zapytać, czy ktos sie nie orientuje czy nastapiły ostatnio jakies zmiany co do warunkowego zwolnienia jeżeli chodzi o grupy zorganizowane? ostatnio czytałam nowy kodeks i nic w nim nie było o grupach zorganizowanych że zwolnienie warunkowe jest dopiero po odbyciu 2/3 kary.

mysz821130 napisał:
a w zk Wiśnicz wychodzą w zależności od tego czy rozpatruje wnioski sędzia czy sędzina, nie ważne czy masz poparcie czy nie i co???
w Wadowicach był przypadek, że wyszli wszyscy bez poparcia a z poparciem dostali blachę, dopiero z odwołania wyszli....

ludzie nie ma na to reguły - paragraf, ile do końca, jaka opinia w zk, jaki typ zk, gdzie, który raz się stara i wisienka na torcie: humor sędziego - najbardziej nieprzewidywalny czynnik...
ale będziecie się licytować...bo tam wyszli to jest tak i już....

jak osadzony spełni warunki, pokaże, że na prawdę zasługuje to ma szansę dostać to wpz a nie że bankowo dostanie....

..i jest dokladnie tak jak mowisz - dzis w ZK w Zarebie z 37 wyszly na wolnosc 32 osoby - Zaklad nie przychylil sie do wiekszosci... Nie ma zasady;)

witam mam pytanie odnośnie zk kamińsk w jakie dni wypuszczają po wokandzie?

tyle to sama wiem ale może ktoś wie więcej na ten temat?

Ale co chcesz wiedzieć? Na swoje pytanie dostałaś najbardziej precyzyjną z możliwych odpowiedzi.

to czy każdy dzien czy są jakies wyznaczone czy we wszystkie dni robocze

ania0317 napisał:
witam mam pytanie odnośnie zk kamińsk w jakie dni wypuszczają po wokandzie?
Ale jakie ma znaczenie w jaki dzień wyjdzie jak dostanie WPZ? W jednych ZK wychodzi się w ten sam dzień a w innych czeka się kilka dni. Jak już bęzie wolny po kilku latach to jakie ma znaczenie dzień czy cztery?

witam czy ktos orientuje sie czy aby uzyskac warunkwe przedterminowe zwlnienie lub przepustke to musi poddac sie dobrowlnie odwykowi alkochlwemu mim iz nie tego asądzone przez sad? tak w zk rawicz wychowawca poinformowal brata ze jesli nie pojdzie na odwyk 3 miesieczny z przepustki i warunkwego nici a sąd nic takiego mu nie zasądzil. p.s dodam ze wyrok to 25lat w grudzniu mija 12 lat odbycia kary, oddzial p1, skonczyl szkole pracuje, bierze udzial w maratonie, rodzina odwiedza, opinia pozytywna .prosze o informacje

Czy ktoś może się orientuje jak długo czeka się na wokandę od momentu złożenia wniosku o wpz? Proszę o odpowiedź

Marlenka_89 napisał:
Czy ktoś może się orientuje jak długo czeka się na wokandę od momentu złożenia wniosku o wpz? Proszę o odpowiedź
Niejednokrotnie już na ten temat pisaliśmy, ale jak się nie chce przejżeć tematu to już inna bajka.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót