Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mowil ze w tym roku tak gdzies od polowy roku.. i oczywiscie obejmowala by wszystkich ktorzy juz maja polowe kary... tylko mowil ze ciezkich zbrodniazy by nie obejmowala...

to akurat byl prokurator ktory mojego łobuza oskarzal.. ale bardzo wporzadku czlowiek.. nalezy sie mu ukłon.. bardzo mily konkretny i pomocny.. jak moj był jako sledczy przez 3 miesiace to co tydzien dostawalam od niego zezwolenia na widzenia.. pomimo tego ze nie jestem jeszcze rodzina-jako narzeczona

Proszę używać opcji "edytuj" - M

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pierwszy raz słyszę o takiej ustawie? a tak wogóle, to swoją drogą ciekawy ten prokurator! najpierw wsadza na sanki, a za chwilę informuje o możliwości warunkowego po połowie kary:!:

To część najnowszego projektu ustawy o zmianie ustawy - Kodeks karny, ustawy – Kodeks postępowania karnego, ustawy – Kodeks karny wykonawczy, ustawy – Kodeks karny skarbowy oraz niektórych innych ustaw.
18 ) W art. 78 § 1 i 2 otrzymują brzmienie:
§ 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu co najmniej połowy kary.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary.
Dobre by to było. Nie było by limitów, że musi być jakaś część kary odsiedziana. Wtedy nawet przy wyroku 3 miesiące można by być warunkowo zwolnionym. :D

Moniaczku przepraszam za post pod postem ale nie zdążyłam edytować. proszę o połączenie.
Projekt w odniesieniu do art. 78 § 1 i 2 k.k. rezygnuje z tzw. progu ściśle oznaczonego minimalnego czasu odbywania kary pozbawienia wolności, niezależnego od tego, jaką część wymierzonej kary okres ten stanowi, którego odbycie warunkuje możliwość zastosowania wobec skazanego instytucji warunkowego przedterminowego zwolnienia (w obecnym stanie prawnym okres ten wynosi 6 miesięcy, zaś w przypadku skazanych określonych w art. 64 § 1 i 2 k.k. 1 rok odbytej kary pozbawienia wolności).
Zmiana ta umożliwi sądom penitencjarnym bardziej elastyczne stosowanie tej instytucji, niż jest to możliwe na bazie obowiązującego prawa. Aktualne uregulowanie zawiera ograniczenie w tym zakresie, z natury rzeczy odnoszące się również do kar krótkoterminowych, w odniesieniu do których z uwagi na wymóg odbycia przez skazanego, odpowiednio, co najmniej 6 miesięcy oraz co najmniej 1 rok kary zastosowanie instytucji warunkowego przedterminowego zwolnienia może być in concreto niemożliwe, bądź dotyczyć bardzo niewielkiej części kary.

marcinmajster napisał:
pierwszy raz słyszę o takiej ustawie? a tak wogóle, to swoją drogą ciekawy ten prokurator! najpierw wsadza na sanki, a za chwilę informuje o możliwości warunkowego po połowie kary:!:

Praca pracą - rozumiem człowieka bo każdy ma w pracy jakies obowiazki.. tyle ze nie karzdy urzednik państwowy potrafi byc wyrozumialy i nie kazdy potrafi okazać troche serca. Sama byłam w szoku - jak przy kazdej wizycie przekazywal mi osobiscie do reki listy od mojego narzeczonego - bym miala je szybciej.
Dzięki Barbie za potwierdzenie i ukazanie artykułu nie wiem tylko czy dobrze zrozumialam, ze beda szanse ze skazany wyjdzie nawet wczesniej niz po polowie odsiadki jesli okaze sie ze ma bardzo dobra opinie i jego zachowanie bedzie bez zarzutu ????
- ciekawa jestem tylko czy nowy minister sprawiedliwości nie spaprze tej ustawy :(
Od wrzesnia ruszaja elektroniczne obrączki - szkoda ze tylko roczniacy na to się załapią :( moze to zmiania w trakcie ? moze rozszerza zakres ? moj odsiaduje wyrok za wypadek samochodowy :( dlaczego wypadkowcow w to nie zalicza? ;(

Ostatnia edycja:
Lorein ale w projekcie nie ma słowa na temat puszczania po połowie kary. Można się ubiegać o warunkowe po połowie (pierwszy raz karani), ale nie istnieją zwolnienia obligatoryjne. A w taki sposób przedstawiłaś, to co prokurator mówił.
Specjalnie sprawdzałam projekt i tego o czym mówił prokurator nie ma.

Kurcze no własnie już teraz nie wiem :( tak właśnie mówił, że sa prace nad tym i ze w tym roku ma to wejsc :( ze to bedzie rozwiazanie przepelniajacych sie cel... Że za duzo jest zaskarzen w Strasburgu :rolleyes:

W danej chwili Polska płaci odszkodowania za naruszenie praw człowieka.. coraz wiecej jest wnioskow od skazanych, ktorzy gnieżdzą się w celach po 17 osób ( przykład młyńskiej ) moj miał ten komfort ze byl w celi 4-osobowej..
Chyba zrobiąc cos z tym fantem-zeby nie placic tych odszkodowan. Tak sadze.. A własciwie to mam taka cicha nadzieje :(

jeśli ktoś się kwalifikuje na warunkowe, to powinni obligatoryjnie wypuszczać!:x

Powinni ale tego nie robią poczytałam sobie opinie nie tylko na naszym forum.. i jakoś czarno to widzę :( zreszta moj narzeczony sam zaczyna rozwiewac moje nadzieje,, bo odsiadujacy mowia co mowia, sa wspanialym przykladem ze rzadko kiedy kto wychodzi po 2 czy 3 ciej wokandzie, majac bardzo dobra opinie, prace i wszelkie inne porządane poparcia. ehhh .. życie :(

Ostatnia edycja:
marcinmajster napisał:
jeśli ktoś się kwalifikuje na warunkowe, to powinni obligatoryjnie wypuszczać!:x

Tak przecież Sady robią. Jak się ktoś kwalifikuje to puszczają. A jak nie - to nie. Przy czym kwalifikowanie się to nie tylko samo odbycie np. połowy kary.

kadi nie zgadzam sie z Toba .. nie prawda - sady utrudniaja zycie tym co nie potrzeba... juz od 5ciu miesuiecy studiuje konkretnie nie tylko nasze forum...

połowa kary,realizacja IPO, otwarty system przepustkowy, korzystanie z przepustek (powrót o czasie), praca na wolności - DLACZEGO nie jest im dane otrzymać "warunkowego"? przecież się kwalifikują?

no właśnie dalczego? bo ktoś ma taki kaprys? bo ktoś ma uprzedzenia względem tej osoby? bo wg. kogos ktos nie byl wystarczająco grzeczny? bo podobno jest głupia mentalność, że mając p2 przy pierwszej wokandzie "nie wypuszczamy" ? Dlaczego? jak chcą to zawsze znajdą powod by nie wypuścić i jeszcze troszkę uprzykrzyć życie... ja właśnie takie odnoszę wrażenie.

moja odpowiedz brzmi: W POLSKICH SADACH ZA LAWAMI ZASIADA KOMUNA:x

Faktem jest że sporo jest w naszych sądach sędziów którzy kształceni i formowani byli w czasach "komuny" ale jeśli chodzi o sprawę warunkowego przedterminowego zwalniania to chyba nie jest to najistotniejszy argument.

Najkrócej mówiąc w swych rozważaniach o praktycznie "automatycznych" warunkowych przedterminowych zwolnieniach patrzycie na problem całkowicie jednostronnie.

Póki co, nawet najlepsze sprawowanie i co tylko sobie można wymyślić, nie gwarantuje WPZ, gdyż udzielenie go zawsze jest fakultatywne. I moim zdaniem słusznie.

Skoro ktoś popełnił przestępstwo za które Sąd jako adekwatną orzekł np. karę 2 lat pozbawienia wolności to nie po to, aby po roku ktoś automatycznie wychodził na wolność. Zasadą jest i pewnie długo pozostanie odbycie kary w całości.

W tej układance poza samym skazanym jest więcej elementów. Jest np. zwykle kwestia pokrzywdzonego, celów zapobiegawczych, wychowawczych i innych kary, prognozy co do przyszłego zachowania się skazanego, czy zwykłego poczucia sprawiedliwości.

A więc to, że sam skazany jest nawet bardzo w porządku w czasie odbywania kary (co w sumie nie jest niczym nadzwyczajnym, to raczej powinno być normą, że człowiek, czy to na wolności, czy za kratami, zachowuje się przyzwoicie), to dopiero jeden z klocków, które umożliwiają zbudowanie oceny, że dana osoba powinna wyjść na wolność.

Wy emocjonujecie się, że należy jak najwięcej wypuszczać. Z drugiej strony tzw. opinia społeczna jest zwykle zdania, że w Polsce karanie jest kpiną i fikcją, bo Sady są łagodne a po połowie kary i tak się wychodzi.

Obie strony - moim zdaniem - przesadzają.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót