Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: zwolnienie warunkowe - jak je egzekwować?

Tomasz78 napisał:
Witam!
Jestem w zakładzie karnym. Prawo do zwolnienia warunkowego nabyłem w czerwcu 2007 r., koniec kary - to czerwiec 2012.
Od 3 lat wychodzę na przepustki: nagrodowe i systemowe. Od ok. 6 lat odbywam karę w programie systemowego oddziaływania, z czego wywiązuję się dobrze. Podczas pobytu w z.k. ukończyłem szkołę średnią oraz zdałem maturę.
W listopadzie 2008 roku pani kurator wystąpiła do sądu o moje warunkowe zwolnienie, ale sąd w lutym 2009 nie przyznał tego warunkowego.
Z. K. we Włodawie, w listopadzie 2008, przydzielił mi podgrupę R3p i w lutym 2009 r. zostałem przewieziony do o.z. Pionki k. Radomia, a więc prawie 200 km od domu. Tu jestem prawie już rok. Z.K. nie chce wystąpić o warunkowe, tłumacząc, że do końca kary pozostało 2 lata. Będąc tu, sam napisałem wniosek do Sądu w Radomiu o warunkowe zwolnienie, lecz otrzymałem odpowiedź odmowną.
Napisałem prośbę do dyrektora Z.K. w Pionkach o przetransportowanie mnie do Z.K. w Białymstoku, gdzie też jest oddział R3. Miałabym wtedy lepsze połączenie do domu. Dyrektor nie wyraził zgody, gdyż w Białymstoku jest ponad 100% przeludnienia.
Dodatkowo mam kłopoty zdrowotne i problemy z chodzeniem. Specjalista neurolog stwierdził, że mam prawdopodobnie uraz kręgosłupa i wymagam wysokospecjalistycznych badań, a w z.k. dostaję tylko leki przeciwbólowe, nie ma tu mowy o jakimkolwiek leczeniu.
W jaki sposób mogę skutecznie ubiegać się o zwolnienie warunkowe? Czy zakład karny może odmówić, jeśli nabyłem już praw do zwolnienia warunkowego i dodatkowo mam poważne problemy zdrowotne?

Sąd podejmuje decyzje o Pana wcześniejszym zwolnieniu i nie jest absolutnie zobligowany do tego, aby go Panu udzielić (decyzja Sędziego jest w pełni niezależna i wolna do jakichkolwiek form nacisku, co gwarantuje mu konstytucja).

Przy warunkowym zwolnieniu bierze sie uwage zarówno prognozę penitencjarną (jakie postępy lub nie Pan uczynił na drodze resocjalizacji), jak i kryminologiczno-społeczną (jakie przestępstwo pan popełnił i pana stosunek do niego).

Należy pamiętać też, że każde, nawet najmniejsze przewinienie w ZK wydłuża panu drogę do uzyskania wpz, i zawsze będzie widnieć na opinii, jaką dostanie Sąd.

PS: Stan zdrowia nie jest brany pod uwagę przy rozpatrywaniu sprawy o warunkowe zwolnienie.

Witam
Mam pytanie czy wie może ktoś, jaki sędzia prowadzi sprawy o warunkowe zwolnienie w AŚ w Koszalinie?

W przedmiocie warunkowego przedterminowego zwolnienia orzeka sąd penitencjarny, którym jest wydział penitencjarny sądu okręgowego. Zatem sędzia z sądu Okręgowego w Koszalinie:)

To właśnie wiem:) chodziło mi konkretnie o nazwisko tego sędziego. Ale dziękuje za odpowiedź

A jeśli skazananemu w dniu w którym odbędzie się posiedzenie o wpz nie przysługuje telefon a otrzyma wokande to może zadzwonić?

mój dzwonił ubłagał i na chwile zadzwonił...żeby mnie poinformować.

Paulina, nie znam nazwisk Sędziów, ale z tego co wiem, to jest dwóch - baba i facet. Podobno kobieta puszcza więcej osób na pwz, więc lepiej trafić na nią ;)

Mąż złożył zażalenie do Sądu Apelacyjnego o wz, czy może pisać o adwokata z urzędu. Czy adwokat wogóle może jakoś pomóc czy to i tak nic nie daje.

Ja wiem że każda sprawa jest inna ale może ktoś orientuje się jakiego rzędu jest to kwota żeby prywatnie wynająć adwokata na zażalenie

napisz mi na priv za co siedzi twój łobuz ile mu zostało do końca kary i czemu nie dostał warunkowego to Ci wtedy napisze jaka to kwota i czego sie możesz spodziewac

a ja mam pytanie mąż miał 18 grudnia wokande o wpz nie dostał napisał zazalenie które ma być rozpatrzone 10 lutego to kiedy morze pisać wniosek o następno ,3m. od wokandy czy 3m od rozpatrzenia zażalenia. bo dzwoniłam do okręguwki powiedzieli że od wokany a apelacyjny ze od zazalenia.Nikt nie jest mi wstanie konkretnie odpowiedzieć na forum.

bobas153 napisał:
a ja mam pytanie mąż miał 18 grudnia wokande o wpz nie dostał napisał zazalenie które ma być rozpatrzone 10 lutego to kiedy morze pisać wniosek o następno ,3m. od wokandy czy 3m od rozpatrzenia zażalenia. bo dzwoniłam do okręguwki powiedzieli że od wokany a apelacyjny ze od zazalenia.Nikt nie jest mi wstanie konkretnie odpowiedzieć na forum.

3 miesiące od uprawomocnienia się postanowienia o odmowie udzielenia warunkowego zwolnienia przez sąd penitencjarny.

Zmiany (warunkowe zwolnienie)

Słyszałam ze od 6 czerwca tego roku mają wejść w życie zmiany dotyczące warunkowego zwolnienia z zakładu karnego, czy ktoś wie coś na ten temat??

Czyli jakich obostrzeń nie będzie już??

communication napisał:
3 miesiące od uprawomocnienia się postanowienia o odmowie udzielenia warunkowego zwolnienia przez sąd penitencjarny.

Przepis mówi "3 miesięcy od wydania postanowienia", co - przynajmniej na pierwszy rzut oka - nie oznacza "od uprawomocnienia".

kadi napisał:
Przepis mówi "3 miesięcy od wydania postanowienia", co - przynajmniej na pierwszy rzut oka - nie oznacza "od uprawomocnienia".

Co do zasady w większości okręgów postanowienie uprawomocnia się z chwilą jego ogłoszenia na posiedzeniu (jeśli nie ma sprzeciwu prokuratora).

communication napisał:
Co do zasady w większości okręgów postanowienie uprawomocnia się z chwilą jego ogłoszenia na posiedzeniu (jeśli nie ma sprzeciwu prokuratora).

A jeśli się nie uprawomocnia z chwilą?? Jeśli jest sprzeciw prokuratora? Chyba przedstawiciel "władzy" namieszał?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót