C
communication
RE: zwolnienie warunkowe - jak je egzekwować?
Sąd podejmuje decyzje o Pana wcześniejszym zwolnieniu i nie jest absolutnie zobligowany do tego, aby go Panu udzielić (decyzja Sędziego jest w pełni niezależna i wolna do jakichkolwiek form nacisku, co gwarantuje mu konstytucja).
Przy warunkowym zwolnieniu bierze sie uwage zarówno prognozę penitencjarną (jakie postępy lub nie Pan uczynił na drodze resocjalizacji), jak i kryminologiczno-społeczną (jakie przestępstwo pan popełnił i pana stosunek do niego).
Należy pamiętać też, że każde, nawet najmniejsze przewinienie w ZK wydłuża panu drogę do uzyskania wpz, i zawsze będzie widnieć na opinii, jaką dostanie Sąd.
PS: Stan zdrowia nie jest brany pod uwagę przy rozpatrywaniu sprawy o warunkowe zwolnienie.
Tomasz78 napisał:Witam!
Jestem w zakładzie karnym. Prawo do zwolnienia warunkowego nabyłem w czerwcu 2007 r., koniec kary - to czerwiec 2012.
Od 3 lat wychodzę na przepustki: nagrodowe i systemowe. Od ok. 6 lat odbywam karę w programie systemowego oddziaływania, z czego wywiązuję się dobrze. Podczas pobytu w z.k. ukończyłem szkołę średnią oraz zdałem maturę.
W listopadzie 2008 roku pani kurator wystąpiła do sądu o moje warunkowe zwolnienie, ale sąd w lutym 2009 nie przyznał tego warunkowego.
Z. K. we Włodawie, w listopadzie 2008, przydzielił mi podgrupę R3p i w lutym 2009 r. zostałem przewieziony do o.z. Pionki k. Radomia, a więc prawie 200 km od domu. Tu jestem prawie już rok. Z.K. nie chce wystąpić o warunkowe, tłumacząc, że do końca kary pozostało 2 lata. Będąc tu, sam napisałem wniosek do Sądu w Radomiu o warunkowe zwolnienie, lecz otrzymałem odpowiedź odmowną.
Napisałem prośbę do dyrektora Z.K. w Pionkach o przetransportowanie mnie do Z.K. w Białymstoku, gdzie też jest oddział R3. Miałabym wtedy lepsze połączenie do domu. Dyrektor nie wyraził zgody, gdyż w Białymstoku jest ponad 100% przeludnienia.
Dodatkowo mam kłopoty zdrowotne i problemy z chodzeniem. Specjalista neurolog stwierdził, że mam prawdopodobnie uraz kręgosłupa i wymagam wysokospecjalistycznych badań, a w z.k. dostaję tylko leki przeciwbólowe, nie ma tu mowy o jakimkolwiek leczeniu.
W jaki sposób mogę skutecznie ubiegać się o zwolnienie warunkowe? Czy zakład karny może odmówić, jeśli nabyłem już praw do zwolnienia warunkowego i dodatkowo mam poważne problemy zdrowotne?
Sąd podejmuje decyzje o Pana wcześniejszym zwolnieniu i nie jest absolutnie zobligowany do tego, aby go Panu udzielić (decyzja Sędziego jest w pełni niezależna i wolna do jakichkolwiek form nacisku, co gwarantuje mu konstytucja).
Przy warunkowym zwolnieniu bierze sie uwage zarówno prognozę penitencjarną (jakie postępy lub nie Pan uczynił na drodze resocjalizacji), jak i kryminologiczno-społeczną (jakie przestępstwo pan popełnił i pana stosunek do niego).
Należy pamiętać też, że każde, nawet najmniejsze przewinienie w ZK wydłuża panu drogę do uzyskania wpz, i zawsze będzie widnieć na opinii, jaką dostanie Sąd.
PS: Stan zdrowia nie jest brany pod uwagę przy rozpatrywaniu sprawy o warunkowe zwolnienie.