Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
guest_user napisał:
Z tym humorem bywa różnie - w szczególności w początkowym okresie odbywania kary kiedy skazany nie ma żadnych korzyści kodeksowych...

nie zawsze tak jest jedni skazani od samego początku starają się jak mogą mimo to po połowie kary dostają kopniaka -i weż tu się staraj

guest_user napisał:
Największe znaczenie ma tu "humor" skazanego w trakcie całego odbywania kary pozbawienia wolności. Z tym humorem bywa różnie - w szczególności w początkowym okresie odbywania kary kiedy skazany nie ma żadnych korzyści kodeksowych...

To co piszesz to bzdura. Oczywiście zachowanie skazanego podczas odbywania kary jest bardzo wazne. Ale to jaki jestes grzeczny w ZK nie znaczy wcale ze idziesz do domu! Jeśli masz słabe opinie z wolności, ukrywałeś lub sam się nie stawiłeś to w takich sytuacjach tez jest ciezko wyskoczyc. Niewazne ile masz wnisków nagrodowych. To jaki byłeś przed Zk też ma wpływ na twoje pwz.

no właśnie mój brat przez kilka lat nie był w Polsce sąd uznał ,że się ukrywał i niech na nic nie liczy ,mimo ,że teraz od roku przebywając w aś ma super opinię ,pracuje ,wnioski nagrodowe ,itd to może sie pocałować w d... a nie myśleć o jakimkolwiek szybszym wyjściu

Arce napisał:
Ale to jaki jestes grzeczny w ZK nie znaczy wcale ze idziesz do domu!

A możesz wskazać mi gdzie napisałem, że to jedyna i wyłączna przesłanka?

nitka1982 napisał:
no właśnie mój brat przez kilka lat nie był w Polsce sąd uznał ,że się ukrywał i niech na nic nie liczy ,mimo ,że teraz od roku przebywając w aś ma super opinię ,pracuje ,wnioski nagrodowe ,itd to może sie pocałować w d... a nie myśleć o jakimkolwiek szybszym wyjściu

no chyba tak zle nie jest bo moj wyszedl z pierwszego wpz a byl poszukiwany ENA i deportowany wiec jest nadzieja :D

Zgadzam sie moj tez mial ENA byla ekstradycja i rowniez wyszedl z pierwszego wpz zaznaczam bez meldunku w Polsce ....nie jest tak zle nadziej jest.Pozdrawiam:D

Nadzieja umiera ostatnia... Nam też się udało wyjść z pierwszego WPZ :lol:

Moj jest w ZK juz dwa lata z art 244 tylko ze nazbieralo mu sie 5wyrokow za ten sam artykow. Lacznie mial 4lata 4msc. Zbliza sie przedwokandowa a wychowawca mu nagadal ze "tacy jak on (w sensie wyroku) wychodza po drugiej wokandzie bez wystapienia).
A on chodzi do szkoly poltora roku, pracuje poltora roku poza ZK, od roku chodzi na przepustki, nie grypsuje, nie ma z nim zadnych klopotow... to niby co jeszcze trzebabylby zrobic zeby go puscili odrazu???
ja nie pracuje, dziecko mamy, na pomoc rodziny nie mam co liczyc, od dzielnicowego opinia BDB, zaswiadcznie ze po wyjsciu z ZK bedzie mial stala prace ma... co jeszcze moze pomoc?

nie zrozum mnie żle -moim zdaniem wasza sytuacja jest bardzo dobra i wszystko macie ok ,wiec tu tylko humor sędziego wchodzi w grę

o warunek moze wystąpic zakład karny, kurator, mecenas badz skazany tak? a czy istnieje mozliwosc zeby dany zk nie występował z takimi wnioskami, moze to byc np zawarte w ich regulaminie wewnetrznym?

astom napisał:
o warunek moze wystąpic zakład karny, kurator, mecenas badz skazany tak? a czy istnieje mozliwosc zeby dany zk nie występował z takimi wnioskami, moze to byc np zawarte w ich regulaminie wewnetrznym?

NIE! Tylko skazany a w szczegolnych wypadkach zk może pokryć koszty wokandy oraz poprzeć wpz przed sądem.

gromak napisał:
NIE! Tylko skazany a w szczegolnych wypadkach zk może pokryć koszty wokandy oraz poprzeć wpz przed sądem.

to duzo tych "szczególnych wypadków" musi byc...

astom napisał:
to duzo tych "szczególnych wypadków" musi byc...

Np - nie ma kasy na pokrycie kosztów, jego zachowanie wg wychowawcy zk jest nienaganne, dobrze rokuje itd. Warunków dodatkowych jest jeszcze kilka - ale nie będę się tutaj nad nimi rozwodził, bo znowu będzie burza.

gromak napisał:
Np - nie ma kasy na pokrycie kosztów, jego zachowanie wg wychowawcy zk jest nienaganne, dobrze rokuje itd. Warunków dodatkowych jest jeszcze kilka - ale nie będę się tutaj nad nimi rozwodził, bo znowu będzie burza.

chyba sie nie zrozumielismy chodzilo mi o to czy w danym zk jest mozliwosc ze administracja NIE WYSTEPUJE z takowym wnioskiem? ze po prostu jak juz to tylko popierają ale nie wystepują?

nitka1982 napisał:
nie zrozum mnie żle -moim zdaniem wasza sytuacja jest bardzo dobra i wszystko macie ok ,

A skąd wiesz? Najważniejsze jest co człowiek ma w głowie - jakie podejście do świata i jak to umie przedstawić oraz udowodnić.

gromak napisał:
w szczegolnych wypadkach zk może pokryć koszty wokandy

Dyrektor Zakładu Karnego nigdy nie pokrywa kosztów postępowania sądowego gdyż jest zeń zwolniony i wynika to z przepisów. (Art. 15.3 ustawy o opłatach w sprawach karnych).

Ostatnia edycja:
forg napisał:
A skąd wiesz? Najważniejsze jest co człowiek ma w głowie - jakie podejście do świata i jak to umie przedstawić oraz udowodnić.
oczywiście forg ,ale kto wie ,co on ma w głowie :)

nitka1982 napisał:
ale kto wie ,co on ma w głowie :)

Często można to zauważyć na etapie prostych czynności i funkcjonowania w zakładzie karnym. Skazany tego nie widzi, inni, którzy "nad nim pracują" widzą to bardzo dokładnie.

Przepisy mówią wprost, jaka ma być postawa skazanego aby określić wobec niego pozytywną prognozę kryminologiczno - społeczną. Jeden czyn negatywny przekreśla czasem wszystkie pozytywne - zupełnie jak w życiu na wolności. Aby mieć pozytywną prognozę trzeba funkcjonować prawidłowo - wyróżniająco, a nie trochę dobrze a trochę źle, w zależności od humoru i osiąganych korzyści na jakimś etapie odbywania kary.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót