Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Lecz są przypadki,że skazany wychodzi z pierwszej wokandy,nie ma reguły!!

U D.w tamtym miesiącu praktycznie wszyscy wyszli z wokandy i to przeważnie z zamku,ponoć komisja była w takim dobrym nastroju,że wsystkich ze śmiechem przyjmowali.Oby w tym miesiącu nie było odwrotnie,ale trzeba zawsze lepiej nastawiać się na nie,wtedy rozczarowanie nie jest takie bolesne.Zresztą nie tylko dobry chumor komisji decyduje o wyjściu z wpz

mała_sarna napisał:
Zresztą nie tylko dobry chumor komisji decyduje o wyjściu z wpz

O warunkowym przedterminowym zwolnieniu nie decyduje żadna komisja. Tym bardziej nie decyduje jej humor.

Matko,nieważne jak się nazywa,wiadomo o co chodzi,napisałam,że nie tylko dobry humor,ale jednak on też,przepisy przepisami a życie życiem.Możesz się ze mną zgadzać albo nie,ale tak wygląda to w praktyce

Życie,wiesz le ludzi wychodzi,poza tym ciut ludzi znam,nawet tych pracujących w Sądach:)

mała_sarna napisał:
Życie,wiesz le ludzi wychodzi,poza tym ciut ludzi znam,nawet tych pracujących w Sądach:)

Po tym, co napisałaś, sugeruję że nic nie wiesz o tym fakcie, poza krążącymi opowieściami wymyślonymi przez skazanych. Dodatkowo traktujesz to jako coś rangi obowiązującej zasady prawnej - jednocześnie zupełnie nie dostrzegając namacalnych przepisów, jakie obowiązują przy orzenaniu o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Jak głową w beton - O zgrozo!

mała_sarna napisał:
Matko,nieważne jak się nazywa,

Bardzo ważne, chociażby dlatego, że niektórzy użytkownicy mogą pomyśleć, że o warunkowym zwolnieniu decyduje komisja penitencjarna...

Ostatnia edycja:
guest_user Tak tylko małe pytanie. Dlaczego od razu
guest_user napisał:
Po tym, co napisałaś, sugeruję że nic nie wiesz o tym fakcie, poza krążącymi opowieściami wymyślonymi przez skazanych.
? A nie mogą być jak już nawet wymyślone, to przez Adwokata ? Prawnika ? Sędziego ?

Wiem Forg,użyłam złego słowa to fakt,nie decyduje komisja.Laikowi się wysmykło,ale jestem tylko czlowiekiem,każdy jest omylny:)

hej:)
to jak to jest z tym wyjściem osadzonego gdy już przyznają mu zwolnienie warunkowe? czy wychodzi od razu czy czeka się 2 tyg do uprawomocnienia? może, któraś z dziewczyn, której facet wyszedł z wokandy lub ktoś kto odbywał wyrok w zk odpowie mi na moje pytanie? pozdrawiam:)

xxxNaTaLaxxx A potrafisz czytać ?
To zależy od ZK, z jednego wyjdzie tego samego dnia co uzyskał wpz, a z innego ZK wyjdzie po 2tyg.

endorfinalna napisał:
To zależy od ZK,

Nie. To nie zależy od ZK!! Administracja zwalania osadzonego w dniu otrzymania "dokumentu" nakazującego zwolnienie.
Z tego co piszesz to wynika, że dyrektor losuje kto kiedy wyjdzie.

Endorfinalna potrafię czytać, ale uznałam ,że Twoja odpowiedź nie jest jasna i nie rozwiała moich wątpliwości!
Frog a po jakim czasie od komisji osadzony otrzymuje taki dokument??

aż sąd wyśle papiery do zk, -chyba nie ma na to reguły ile to trwa ,bo raz idą dzień za drugim 3

forg No ok, źle się wyraziłam

xxxNaTaLaxxx Nie dostaniesz konkretnej odpowiedzi, skąd ktoś ma wiedzieć kiedy dokumenty dojdą ?!

Endo użyj kuli zgaduli ;)

Dobra zabijcie mnie ale nadal nie rozumiem po przeczytaniu CAŁEGO tematu...
Czy do WPZ nie ma kryteria w wysokości wyroku ?
tzn czy nawet półroczny wyrok się kwalifikuje na wpz ?

Ostatnia edycja:
Furia Do wpz to się każdy wyrok odbywający w wiezieniu liczy (chyba)

* Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej ½ (połowy) kary.
* Skazanego – recydywistę /określonego w art. 64 § 1 k.k./ można warunkowo zwolnić po odbyciu 2/3 (dwóch trzecich) kary.
* Skazanego – multirecydywistę /określonego w art. 64 § 2 k.k./ można warunkowo zwolnić po odbyciu ¾ (trzech czwartych) kary.
* Skazanego, określonego w art. 65 § 1 k.k. można warunkowo zwolnić po odbyciu ¾ (trzech czwartych) kary.
* Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary.
* Skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary.

W indywidualnych przypadkach sąd wydając wyrok skazujący może zaostrzyć powyższe wymagania czasowe.

Nie zauważyłam jakiś wytycznych co do ilości wyroku jeżeli chodzi o wpz.

Kule mi zabrali, fusy zresztą też :mad::D

Dzięki Endo rozwiałaś moje WSZYSTKIE wątpliwości a co więcej odkryłam tajny plan działania mojego zbrodniciela..ha! a to cwaniak :cool:chyba nie doceniałam zdolności mojego szanownego małżonka:cool:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót