Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
chodziło o rozpatrzenie POZYTYWNE,to chyba LOGICZNE...

Furia napisał:
chodziło o rozpatrzenie POZYTYWNE,to chyba LOGICZNE...

Odmowa warunkowego zwolnienia wobec osoby, która nie zasługuje na nie, również jest rozpatrzeniem pozytywnym. Umorzenie postępowania wobec braku uprawnień formalnych również...

Nie chce mi się z Tobą dyskutować.Nudny jesteś.
Najważniejsze,żeby autorka pytania zrozumiała o co chodzi a z tym nie będzie miała problemu.

Furia napisał:
Nie chce mi się z Tobą dyskutować.Nudny jesteś.
Najważniejsze,żeby autorka pytania zrozumiała o co chodzi a z tym nie będzie miała problemu.

Gdybyś przeczytała, co napisała autorka, to zauważyłabyś, że nie miało to nic wspólnego z tym, co pisałaś :)

moniaff napisał:
Witam Mam pytanie: jakie dokumenty Sąd zbiera gdy ktoś stara się sam o warunkowe zwolnienie z zakładu?

Takie, jakie zażyczy sobie Sąd. Podstawą jest wniosek skazanego o warunkowe zwolnienie oraz opinia o skazanym wraz z aktualnym obliczeniem kar.

moniaff napisał:
I drugie: jeśli ktoś złoży sam wniosek do sądu i w czasie oczekiwania na termin przeniosą go do innego zakładu, który podlega innemu sądowi, to co wtedy?Dzięki

Wtedy sąd uzna się niewłaściwym do rozpoznania wniosku i przekaże akta sprawy sądowi właściwemu miejscowego, jednocześnie odraczając posiedzenie.

Ostatnia edycja:
Dzięki guest_user ;) A czy żona może napisać do Sądu coś od siebie, przedstawić sytuację ze względu na jaką mąż stara się o wrunkowe zwolnienie?

moniaff napisał:
Dzięki guest_user ;) A czy żona może napisać do Sądu coś od siebie, przedstawić sytuację ze względu na jaką mąż stara się o wrunkowe zwolnienie?

W kwestii warunkowego zwolnienia sytuacja rodzinna (a domniemam, że o to Ci chodzi) nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Bez sensu jest zatem pisanie takiego pisma.

Rozmawiałam z p.kurator, u nas nie praktykują występowania o wpz, ale powiedziała że ja mogę właśnie coś takiego napisać. Więc już sama nie wiem.

moniaff napisał:
Rozmawiałam z p.kurator, u nas nie praktykują występowania o wpz, ale powiedziała że ja mogę właśnie coś takiego napisać. Więc już sama nie wiem.

Zamiast wierzyć na słowo we wszystko co powie Pani kurator, przeczytaj treść art. 77 i 78 kodeksu karnego. Tam jest napisane, w jakim TYLKO I WYŁĄCZNIE wypadku, Sąd może udzielić skazanemu warunkowego zwolnienia.

A ja bym napisała.Nie zaszkodzi a może pomoże? Może akurat trafi się sędzia,który weźmie to pod uwagę...

Furia napisał:
Może akurat trafi się sędzia,który weźmie to pod uwagę...

To wtedy prokurator napisze zażalenie i Sąd odwoławczy wyśmieje ten argument Sądu penitencjarnego.

To to,że stoję przed wyborem rezygnacji z pracy i zajęciem się niepełnosprawnym dzieckiem, a za tym idzie brak środków do życia, a pozostaniem kobietą pracującą i oddaniem dziecka komuś innemu lub dom dziecka? I to nie ma żadnego znaczenia dla Sądu? Przecież przed pójściem do zakładu był też ojcem, a sprawa jest sprzed wielu lat. Ale rozumiem...

moniaff napisał:
To to,że stoję przed wyborem rezygnacji z pracy i zajęciem się niepełnosprawnym dzieckiem, a za tym idzie brak środków do życia, a pozostaniem kobietą pracującą i oddaniem dziecka komuś innemu lub dom dziecka? I to nie ma żadnego znaczenia dla Sądu? Przecież przed pójściem do zakładu był też ojcem, a sprawa jest sprzed wielu lat. Ale rozumiem...

Dla warunkowego zwolnienia, nie ma. Ma natomiast znaczenie przy przerwie w karze pozbawienia wolności

Dzięki, przerwa już była 12miesięcy, ale miał odsiedziane przed tylko 5 miesięcy. Teraz ma już połowę kary. Dzięki:)

warunkowe zwolnienie

Witam ! Mam pytanko jeżeli osoba popełniła przestępstwo wyrok z dnia 21.01.1999 roku i póżniej znowu dostała wyrok z dnia 18.08.2009 roku (po 10 latach) to czy teraz ma szanse na to żeby starać się o warunkowe zwolnienie po odbyciu połowy kary?

witam! Na widzeniu z wujkiem który odbywa karę w AŚ półotwartym dowiedziałam sie o nowelizacji ustawy o wcześniejszym zwolnieniu która wchodzi 1 czerwca w życie! Czy ktoś może potwierdzić tę informację? W środę minęła połowa kary ale dyrektor AŚ powiedział mu że o wcześniejszym zwolnieniu może zapomnieć! Nie uzasadniając dlaczego! Proszę o pomoc :(

tekila212 napisał:
witam! Na widzeniu z wujkiem który odbywa karę w AŚ półotwartym dowiedziałam sie o nowelizacji ustawy o wcześniejszym zwolnieniu która wchodzi 1 czerwca w życie! Czy ktoś może potwierdzić tę informację? W środę minęła połowa kary ale dyrektor AŚ powiedział mu że o wcześniejszym zwolnieniu może zapomnieć! Nie uzasadniając dlaczego! Proszę o pomoc :(

Jak przeczytasz ten temat to dowiesz się m.in tego, że ta nowelizacja o której mówisz, już dawno obowiązuje... Dowiesz się także tego, że warunkowe przedterminowe zwolnienie otrzymują Ci skazani, którzy zrobili ze swoim dotychczasowym życiem coś więcej, aniżeli odbyli połowę kary.

witam czy na warunkowym zwolnieniu mozna wyjechac zamieszkac za granica?

Proponuję to pytanie zadać kuratorowi. A pozytywną odpowiedź i ustalony rodzaj kontaktów pozyskać od kuratora na piśmie.

czyli to zalezy od kuratora tak? nie od sadu?

aaskaa napisał:
czyli to zalezy od kuratora tak? nie od sadu?

Jeśli Sąd oddaje skazanego pod dozór kuratora, to kwestie jego sprawowania należy ustalać z kuratorem. Jeśli kurator uzna, że prowadzenie dozoru będzie bezcelowe, złoży do Sądu wniosek o zwolnienie skazanego od tego dozoru.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót