Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
[cytat="AgataS.":qdjevdhp]Hej!
Mam do napisania coś NA TEMAT:
właśnie się dowiedziałam od męża, że termin I wokandy ma wyznaczony na.... 09.04.2008r :!:
TO ZA NIECALY TYDZIEN :!: :wow:
[/cytat:qdjevdhp]
AgataS., o tym możesz pisać na wolnym. Zapewne 9.04 posypią się gratulacje, więc lepiej jak posypią się właśnie w temacie wolnym :ok:

Moniak dzięki -zaraz tam napiszę, bo będziemy potrzebować duuuuuuużo kciukasów :]

witam..:) ja tu po raz pierwszy...ale mam takie pytanko..heh..
więc zacznę od poczatku..tak będzie łatwiej..Mój chłopak od 25 lutego przebywa w zakładzie karnym ma odwieszony wyrok z 2003 r. gdzie (za oszustwo na allegro) dostał 12 miesięcy w zawieszeniu na 5 lat!! Odwieszono mu wyrok gdyz w 2006 roku (dokladnie w lipcu) dostał kolejny 6 miesiecy w zawieszeniu na 2 lata..;/ (wybicie szyby w aucie)a moje pytanie dotyczy tego : Czy odsiadując ten pierwszy wyrok moga mu odwiesic ten drugi?? I czy ma szanse na wokande w sierpniu tego roku?? Czy tez nie..i bedzie musial odsiedziec 18 miesiecy.. BłAGAM O POMOC!!! Od poniedziałku zaczyna prace..dostaje nagrody za dobre sprawowanie

co do odwieszenia to nie wiem ale z tego co mi się wydaje to nie podlega to obligatornemu odwieszeniu więc mogą ale nie muszą mu go odwiesić
co do warunkowego przy opcji że mu nie odwieszą tego drugiego wyroku to może się starać o warunkowe w sierpinu tzn od 25sierpnia mu przysługuje podanie może złożyc jakieś 3tyg wcześniej ale na kiedy zostanie wyznaczona wokanda wiadomo w różnych ZK różnie to trwa

z tego co mi mowil zakład wyjdzie z prośba o warunek..więc on już sam nie musi..ale interesuje mnie to w jakim czasie przed wokanda moga mu powiedzieć ze jej nie ma ze wzgledu na ten drugi wyrok.. :?:

szczerze to o tym że mu odwiesili wyrok najpierw przyjdzie zawiadomienie o posiedzeniu w tej sprawie a może przyjść nawet dzień przed wokandą , ale nie wydaje mi się żeby mu go odwiesili (miał kuratora pod czas zawieszenia jeśli tak to pogadaj z nim może się czegos więcej dowiesz a jakci się uda to może kurator poprze jego wniosek o warunek to też plus)
jak mu ZK ma wystąpić to dobrze wróży o ile do tego czasu nie zmienią zdania

tak mial kuratora..nawet krotko po tym jak go wezwali zeby sie stawil (bo stawil sie sam)
pojawiła sie w domu i robiła wywiad z rodzicami.
Była lekko zdziwiona że sie nie odraczał po raz drugi..
najsmieszniejsze jest to że w zakładzie sie dziwia ze za takie bzdury "siedzi".

ten pierwszy wyrok odwiesili mu własnie obilgatoryjnie..
mam nadzieje że nie zrobią tego przed wokanda :what:

chłopak bardzo mnie prosił żebym gdzies zasięgła wiedzy na ten temat..
wychowawca juz mu napomknął na temat wokandy że będzie w sierpniu..ciekawi mnie jednak ,od kogo idzie odiweszenie tego 2 wyroku ..?? czy to oni w ZK o tym decydują ?? czy też sąd który ogłosił wyrok :?: :roll:

poszukaj na ten temat informacji na forum jest trochę tego bo ten temat dotyczy tylko warunkowego zwolnienia

ZK w Sieradzu czy łatwo tu dosta warunkowe zawieszenie Dziś maz drugi raz nie dostal zawieszenia pogadzilam mu aby sie odwolal ale napiszcie jak dlugo sie czeka w sadzie apelacyjnym na rozpatrzenie wniosku I czy trudna sytuacja rodzinna jest brana pod uwage na wokandzie

Trudna sytuacja rodzinna nie jest przesłanką do warunkowego przedterminowego zwolnienia.

A orientuje sie może ktos jak wygląda sytuacja ze zwolnieniem warunkowym w Nysie ??? na p2 ?

Witam
Mam nadzieje, że ktoś bedzie umiał mi odpowiedzieć :help: no bo tak :roll: 31.03 t.j. w poniedziałek 1,5 tygodnia temu dyrektor Z.K. po posiedzeniu powiedział mi, że występuje mojemu K. o wokande, połowe ma 15.04 a wokanda jest 16.04. Tylko ja dzwoniłam do sądu penitencjarnego i pani powiedziała mi że mojego K. nie ma jeszcze na liście :roll: No i jeszcze jedna rzecz mnie dziwi, bo z.k. wystąpił kilku chłopakom, a z nich przysługuje tylko mojemu, bo pozostali mają połowy 17, 22, 24 itd. No bo czemu wystąpił, skoro nie przysługuje im jeszcze w tym terminie? Przeciez nawet ten co ma 17.04 połowe nie bedzie mial uprawnień :( Moze być tak, ze Z.K. nie wysyła, tylko na posiedzenie dyrektor przynosi dokum. no bo chyba ich nie obowiązuje termin 30 dni?
Martwi mnie jeszcze jedna rzecz, no bo co jesli dyrektorowi coś się pomyliło i sądzi że mojemu też nie przysługuje i jemu chodziło o kolejny termin, a w tym Z.K wokandy są co 2 miesiące :( Wiem, ze teraz jak był na przepustce to wychowawca chodził do niego do szkoły i pytal jak sie sprawuje, dzwonił też na posterunek, czyli kompletują opinie o nim. Sama już nie wiem :roll:

ja swojego wczoraj z przepustki odwiozlam, echhhhhhhhhhhh a u innych tyle szczęścia - gratulacje dziewczynki !!![/size]

Nie jest powiedziane, że równo z połową kary staje się przed sądem penitencjarnym. Czyli Twój chłopak niekoniecznie będzie stawał na posiedzeniu 16.04. To samo dotyczy tych, którym dyrektor postanowił wystąpić o warunkowe. A może jeszcze wcale im nie wystąpił, tylko ma taki zamiar.
Nie jestem pewna, może będzie ktoś wiedział...ale wydaje mi się, że można mieć posiedzenie o warunkowe kilka dni przed nabyciem praw do ubiegania się o nie. Kiecy sąd przychyli się do wniosku, wtedy siedzi się do połowy kary....
A jeżeli dyrektorowi się coś pomyliło...to chyba i tak nic na to nie poradzimy :?:
Nie szukaj dziury w całym, jak dyrektor występuje z wnioskiem, to bardzo dobrze wróży :ok:

dzieki moniaczku za odpowiedz :)
poprostu ciekawi mnie ta lista, dlaczego na niej nie jest? :roll: a dyrektor powiedział konkretnie ze "wystąpił" o wokande . . .
moze ktos sie z czyms takim spotkał, ze dyr. wystąpił z papierami na posiedzeniu bez wczesniejszego ich wysylania?

Evelka, tak jak pisałam wcześniej - możliwe, że nie załapie się na ten termin... A co do dyrektora, to nie jestem pewna...ale przecież sąd musi wcześniej dostać wniosek o warunkowe...Teoretycznie powinien zapoznać się z dokumentami przed posiedzeniem. Ewentualnie na posiedzenie można donieść jakieś dodatkowe dokumenty...my tak robiliśmy, ale nie wiem, czy będzie podobnie w przypadku dyrektora...W każdym razie wniosek był składany dużo wcześniej :ok:

dlaczego oni wszystkim robią taką łaskę ja nie rozumiem :?: :!: :?: :?: :!: :?:
PROCES RESOCJALIZACJI !!!

Witam :(
U mnie złe wieści . . . . :roll: Wczoraj zadzwonił mój K i powiedział, że wraca od wychowawcy i ze staje dzi an wokande :?
Dziś krzyknął z okna, że nie stawał :( bo Z.K za pozno wysłał dokumenty, ale to już powiedział nam jego kolega z pod celi jak wychodził do pracy

Napewno sie zalapie, bo teraz tez szedl, ale o tym pisalam na wolnym, tylko zadko te wokandy . . . . Tam zawsze wszyscy co im zaklad wystepuje wychodzili, a tak jest w naszym przypadku . . . . . pierwszy raz tak bylo ze w koncu nikt nie stanal . . . . . JAK PECH TO PECH :(

moniko czy te 52 dni to do wokandy???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót