Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Po okresie określonym w wielokrotnie tutaj cytowanych przepisach.
A na tak zadane pytanie nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi.

angel1649 nikt tu nie wie z jakiego artykułu został skazany Twój mąż i jaką ma podgrupę,dlatego nikt Ci nie udzieli konkretnej odpowiedzi na Twoje pytanie.

Tak ? Zatem przy warunkowym zwolnieniu podgrupa P ma takie same prawa co podgrupa R? Nie ma różnicy ?

kate podgrupa to myślę ,że chodzi o 1,2,3 tzn. zamknięty ,połotwarty i otwarty. Grupa to p lub r. Także podgrupa tu nie ma nic do rzeczy:)

Ostatnia edycja:
Jest pierwszy raz karany czy jest recydywistą ? to jest najistotniejsze Angel :)

nitka1982 napisał:
kate podgrupa to myślę ,że chodzi o 1,2,3 tzn. zamknięty ,połotwarty i otwarty. Grupa to p lub r. Także podgrupa tu nie ma nic do rzeczy:)

Kate586 napisał:
Mój błąd,miałam na myśli grupę:)

Ech ... Też ma mało do rzeczy. Można odbywać karę w zakładzie karnym dla recydywistów penitencjarnych, mieć podgrupę R-1/z i mieć uprawnienia do warunkowego po połowie kary. Zdziwione?

"P" lub "R" to rodzaj zakładu karnego, 1, 2, 3 to jego typ.

Uprawnienia do warunkowego przedterminowego zwolnienia określone są w artykule 78 kodeksu karnego!! Dla mnie fenomenem jest, że osoby, które dobrowolnie zdecydowały się na życie z więźniami nie znają jednego z bardziej podstawowych przepisów - mówiących o warunkowym zwolnieniu. Może na maturze należałoby wprowadzić egzamin ze znajomości kodeksu karnego?

forg napisał:
Można odbywać karę w zakładzie karnym dla recydywistów penitencjarnych, mieć podgrupę R-1/z i mieć uprawnienia do warunkowego po połowie kary. Zdziwione?

Ano nie zdziwione.Bo uprawnienia do wpz po 2/3 lub 3/4 kary mają recydywiści szczególni (art. 64 § 1 i 2 k.k.) a podgrupa R-1/z to tak zwany "zwykły recydywista" zatem nabiera on uprawnień do przedterminowego warunkowego zwolnienia po połowie kary.

Furia napisał:
Ano nie zdziwione.Bo uprawnienia do wpz po 2/3 lub 3/4 kary mają recydywiści szczególni (art. 64 § 1 i 2 k.k.)

Nie zawsze. Niektóre osoby "P" mają uprawnienia po 3/4 kary.

Furia napisał:
a podgrupa R-1/z to tak zwany "zwykły recydywista" zatem nabiera on uprawnień do przedterminowego warunkowego zwolnienia po połowie kary.

Uparta jesteś. I nie znasz przepisów. To, ze Twój mąż trafił za kraty nie czyni Cię od razu alfą i omega prawa karnego wykonawczego.
Człowiek z podgrupą R-1/z, R-1/p może mieć uprawnienia do wpz po 1/2, 2/3 lub 3/4. W zależności od tego co napisałem. Ale po co czytać kodeks karny?? i wskazany przeze mnie artykuł??

guest_user napisał:
Niektóre osoby "P" mają uprawnienia po 3/4 kary.

"niektóre osoby odbywające karę w zakładzie karnym dla pierwszy raz karanych" - proponuję, by tak pisać, będzie czytelnie i jednoznacznie.
I jest to prawda co napisałeś.
Ale nasze panie z uporem maniaka próbują wyważyć otwarte drzwi.

Furia napisał:
Ano nie zdziwione.Bo uprawnienia do wpz po 2/3 lub 3/4 kary mają recydywiści szczególni (art. 64 § 1 i 2 k.k.) a podgrupa R-1/z to tak zwany "zwykły recydywista"

Furia chyba coś źle zrozumiałaś , "z" to nie "zwykły recydywista" a system wykonania kary-zwykły (może być jeszcze t-terapeutyczny i małe "p"-programowanego oddziaływania)
chyba że ja coś pokręciłam:rolleyes:

witam mam pytanie moj chlopak siedzi juz 2 miesiac w ZK w Hrubieszowie chcialabym wiedziec czy moze starac sie by stanac na wokandzie zbiera same pochwlay i uczeszcza do pracy...zalezy mi na tym by wyszedl bo jestem w 7 miesiacu ciazy i byl jedyna osoba pracujaca w domu... prawdo podobnie jego ZK wystapil z wnioskiem dla niego o wokande i jakas komisia byla ale tylko sprawdzali czy nie ma kwitow zadnych...czy ktos moze udzielic mi informacji:(:(

karolinamysza1986 napisał:
witam mam pytanie moj chlopak siedzi juz 2 miesiac w ZK w Hrubieszowie chcialabym wiedziec czy moze starac sie by stanac na wokandzie

Tak, może się starać. Może na przykład zamordować więźnia i na wokandzie będzie rozprawa dotycząca tego morderstwa.
Najpierw sobie przeczytaj co to jest "wokanda". Albo napisz jak to rozumiesz. o może będziemy wiedzieć o co Ci chodzi.
Po drugie - piszesz w temacie o warunkowym przedterminowym zwolnieniu. Łaskę tą uzyskuje się nie z powodu trudnej sytuacji rodzinnej a z uwagi na pozytywnie zakończony proces resocjalizacji.
Po trzecie - poczytaj trochę forum. To zobaczysz, że gdyby ciąża dziewczyny zwalniała od wiezienia to wszystkie kobiety gangsterów ciągle byłyby w ciążach.

ok czytalam troche na ten temat...chcialam sie tylko zapytac czy moze sie starac o to by stanac na wokandzie nawet jak dostal 6 miesiecy kary...?

karolinamysza1986 tak,może się starać o warunkowe przedterminowe zwolnienie nawet jeśli ma tylko 6 miesięcy kary.

kate... dziekuje a mam jeszcze jedno pytanie jest mozliwe ze wyjdzie za pierwszym razem??:confused:

Możliwe jest,ale czy Twój chłopak będzie "się kwalifikował" do tego by wyjść na pierwszej wokandzie tego nie wiem.
Mam tu na myśli to czy będzie spełniał wymogi zawarte w art.77 kk.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót