Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
heh..nastepnym razem bedzie lepiej!!! wierze w to !!! jesli sam zaklad wychodzi to musi sie udac :))

....nie......:( to dzis juz 53 dni...bez mojego lobuza...nie odliczam do wokandy bo nie wiem ile to bedzie dokladnie ...wakacje czas urlopow...wole w ten sposob odliczac..........

Czy może ktoś wie?

Witam!
Mam pytanie.
Może ktoś mógłby mi na nie odpowiedzieć ? Czy bliska osoba może uczestniczyć podczas rozprawy o warunkowe zwolnienie?
Pozdrawiam. Beata

Re: Czy może ktoś wie?

chyba tak ale nie jestem pewna na 100%, ale na pewno możesz spróbować pójść

z tego co ja sie orietuje to rozprawa o warunkowe jest na terenie z.k i niewiem czy pozwoliliby aby ktos z zewnatrz wchodził ale moge sie mylic

Ja też tak myślę,ale nie wiem napewno!
Mój syn jest w ZK odległym o ponad 200km od mojego miejsca zamieszkania chciałabym uczestniczyć w posiedzeniu,ale obawiam się,że moga nie będę mogła.Chciałabym mieć 100% pewności,ze jeżeli pojadę to mnie wpuszczą.Pozdrawiam.

Tak Moniko posiedzenie o warunkowe zwolnienie odbywa się na terenie ZK.
Ale może na forum jest osoba,która mogłaby mi na to pytanie odpowiedzieć?

beata najlepiej jak zadzwonisz do ZK i zapytasz się wychowawcy lub dyrektora czy możesz/czy jest sens zebyś jechała

Ewciaaa masz rację tak będzi naj rozsądniej, że też ja o tym nie pomyślałam!!!
Ale ostatnio jestem jak w amoku.Nie mogę znaleźć sobie miejsca.
Pozdrawiam!

Wydaje mi się, że wcześniej trzeba złożyć wniosek do sądu z taką prośbą...ale mało prawdopodobne. Ale próbuj :ok:

Posiedzenie o zwolnienie warunkowe zależy od danego zakł karnego- często na posiedzenie skazany jedzie do innego zakł karnego, poza tym też często odbywa się ono w zwykłym pokoju i trwa parę minut więc to nie jest jak nam się wydaje- wielka sprawa z wokandą i salą rozpraw. Wątpię aby zezwalali na to aby przy tym była osoba bliska osadzonemu...

My pisaliśmy do sądu z prośbą o umożliwienie uczestniczenia dwóch osób godnych zaufania w posiedzeniu sądu. Za pierwszym razem nam odmówiono...a później mieliśmy już sposób :evil: i sąd się zgodził. Szczerze mówiąc, są małe szanse, żeby w posiedzeniu uczestniczył ktoś z bliskich osadzonego :( Tak jak napisała Marta, zwykle trwa to kilka minut, zwykły pokój, kawa, herbatka itd. Ogólnie nic przyjemnego.

Połączyłam wątki :)

[cytat="beata2104":xbm53ov1]Czy bliska osoba może uczestniczyć podczas rozprawy o warunkowe zwolnienie?
[/cytat:xbm53ov1]

Moim zdaniem nie. Wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie Sąd rozpoznaje na posiedzeniu a nie na rozprawie, a posiedzenie, w odróżnieniu od rozprawy nie jest jawne.

wiecie moze w jakim stopniu wplywa opinia wychowawcy na rezultat wokandy ?
moj zmienil pietro w zk.a tam jest inny wychowek i podobno nie do wytrzymania :(
ciezko z nim cokolwiek zalatwic..
czy pod uwage brana jest tylko jego "ocena" na temat wieznia czy tez innych wychowawcow z ktorymi mial kontakt (mial ich juz 5 w ciagu 2m-cy)

Czy przy wyroku bezwzględnym(3 mies) można też się starać o warunkowe zwolnienie ???

[cytat="antolinka":2u4hpo7j]Czy przy wyroku bezwzględnym(3 mies) można też się starać o warunkowe zwolnienie ???[/cytat:2u4hpo7j]

O warunkowe można starać się dopiero po 6 miesiącach.

[cytat="monika_1984":2u4hpo7j]wiecie moze w jakim stopniu wplywa opinia wychowawcy na rezultat wokandy ?[/cytat:2u4hpo7j]
W ogromnym stopniu, bo opinia, którą wystawia wychowawca, tak naprawdę jest opinią ZK. A sąd, udzielając, bądź nie udzielając warunkowego, przede wszystkim bierze taką opinię pod uwagę.

Z tymże opinia nie jest tak często zmieniana...może ten wychowawca zostawi poprzednią opinię...

WITAM!
Kadi w tym przypadku nie masz racji! Najbliższa osoba ma możliwość uczestniczenia tak jak piszesz nie w rozprawie , ale w posiedzeniu sądu !
Nie ma natomiast możliwości zabrania głosu na posiedzeniu!
Pozdrawiam Beata

Beata, a brałaś udział w posiedzeniu ? Składałaś oficjalną prośbę do sądu :?:

[cytat="beata2104":2eajcptu]WITAM!
Kadi w tym przypadku nie masz racji! Najbliższa osoba ma możliwość uczestniczenia tak jak piszesz nie w rozprawie , ale w posiedzeniu sądu ![/cytat:2eajcptu]

Ja raczej pozostanę przy swoim. Moim zdaniem - co do zasady - osoba najbliższa nie ma prawa wziąć udziału w posiedzeniu (w postępowaniu wykonawczym wynika to z art. 22 par. 1 i 2 k.k.w. oraz art. 96 par. 1 k.p.k. w zw. z art. 1 par. 2 k.k.w.)

Kadi, a u nas jest tak, że osoby (może nie najbliższe), ale bliskie, są jednocześnie "osobami godnymi zaufania". A stały się nimi tylko i wyłącznie poprzez pisemną deklarację. Sąd zezwolił na uczestniczenie w posiedzeniu dwóm takim osobom (pomijam już co wpłynęło na taką decyzję, ale chodzi mi o sam efekt.) Czy w takim razie jakby osoba najbliższa stała się "osobą godną zaufania" (nie wiem, czy to możliwe), to sąd mógłby teoretycznie dopuścić do ich udziału na posiedzeniu o warunkowe ?

Sąd może dopuścic do udziału w posiedzeniu takie osoby, których udział może miec znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy.
Poza tym - udział w posiedzeniu a obecnośc na posiedzeniu to dwie odrębne kwestie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót